BLUENOSE van YUANQING, schaal 1:72, Plank on Frame

Aan de slag gegaan met het reven van het zeil op de 1e reef band, naar de suggestie van Klaas @k-k :).
Even wat foto's tussendoor om de gehanteerde werkwijze te laten zien.
Op het zeil zitten op de 1e band 12 reef lijnen.
Begonnen bij de mast met het laten zakken van de hoepels. Om aan de onderzijde van de giek te kunnen werken, was dit mijn oplossing:
1072 Reef.jpg

Het met een touwtje ophangen van de giek aan de lamp boven mijn werkblad. Want liggend op het werkblad was het niet te doen.
Bij de mast begonnen met het knopen van de eerste reef lijntjes en zo 'naar boven' gaan werken met steeds het zeil iets invouwen.
Bij de takel ook weer uitkijken dat de lijnen van de takel niet ingesloten worden.

Al de reeflijnen met een platte knoop vastgezet.
Dit is het zicht op de stuurboord zijde:
1073 Reef.jpg

En op de bakboord zijde:
1074 Reef.jpg

Natuurlijk nog fine-tunen, maar dat komt later.

Dit wordt de grootte van het stormzeil:
1075 Reef.jpg

Voordat ik het definitief vast zet, moet ik nu eerst de klauwval en de piekenval in gaan rijgen. Dan kan ik de gaffel in de juiste positie zetten en kijken hoe het zeil staat.
Dan het gereefde stuk van het zeil netjes opbergen en definitief vastzetten.

Voor mij is het nu duidelijk dat ik met dit materiaal, rond deze bouw schaal, elk zeil en elke gewenste zeilvoering kan maken.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Tijdens het aanbrengen van zoveel mogelijk lijnen op de nog steeds losse voormast, merkte ik dat de tijdelijk vastgezette reef lijntjes los gingen zitten. Daarom ze nu permanent vastgeknoopt:
1076 Reef.jpg

Toen bedacht ik mij, dat kan ik best doen op de wijze waarop ik vroeger op de molen de 3 'zwichtlijnen' van het zeil aan het hekwerk van de wieken vast 'knoopte':
1077 Reef.jpg

De lus A haal je op positie B van links naar rechts tussen het touw en het hout door. Daarna trek je de lus naar beneden door tegelijk aan A en C te trekken tot in de hoek van de horizontale en verticale lat. De spanning op de lijn houd de lus daar vast.
Moet de lijn (snel) los, dan hoef te alleen aan het eind C te trekken en de 'knoop'/lus trekt vanzelf los.
Op mijn model heb ik beide uiteinden tussen het zeil en de lus om het zeil doorgehaald en naar beneden getrokken tot de zijkant van de giek. Losse langere eindjes steek je zo netjes weg.
PS: De knoopjes natuurlijk met een tipje verdunde houtlijm gefixeerd.;)
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
He, dat snap ik niet. Zo te zien zitten alle lussen aan de voorkant van de latten. Er moet toch ook ergens iets achter de latten om gaan ?
Dat is inderdaad niet te zien, of dat zit aan de andere kant van het zeildoek??
Hoi Jan, Da's beroepsdeformatie. Niet alles uitleggen wat een ander niet kan weten. Het voorwerk voordat je de lus kan trekken. Ik heb in de foto nummertjes toegevoegd alsmede in de bijgevoegde uitleg.
Dit staat in het handboek:
Het vastzetten gaat als volgt: men leidt het touw voorlangs naar de linker onderkant van de kruising (1), vervolgens achterlangs naar de rechterbovenkant ervan (2), daarna vóór de heklat recht naar beneden (3) en tenslotte achter de zoomlat om weer naar linksonder (1). Men trekt de zwichtlijn strak (niet snaarstrak!) en steekt het losse eind ervan dubbel tussen de zoomlat en het zojuist strak getrokken vaste deel zodat er een lus ontstaat. Men hoeft dan slechts aan het losse eind te trekken om de zwichtlijn weer los te maken.
Gr. Peter
 
Zoveel mogelijk lijnen aangebracht op de mast, de giek en de gaffel:
1078 FrontMast.jpg

Met de klauwval en piekenval ingeregen.
Ook aan de voorzijde de Jumbo Jibstay en aan de achterzijde de Springstay vastgezet.

De mast op het dek gezet en eerst begonnen met het naar de zijkant leggen van de vele lijnen. Daarna de mast met wat lijm in de doorgang op het dek vastgelijmd:
1079 FrontMast.jpg

De mast in de lengte richting met de beide stagen uitgelijnd en tijdelijk vastgezet.
Zo op het eerste gezicht komt het voorzeil er netjes bij te staan, maar moet nog worden uitgelijnd en vastgezet.
De volgende stap is om de mast te fixeren met de 8 wanttouwen.

De Jumbo Jibstay is om de voormast gelegd met de Jumbo Jibstay Bridle:
1080 FrontMast.jpg

Het is een stuk bekleede lijn met aan beide uiteinden een oogsplits. De stag zelf is met zijn oogsplits via een ring verbonden aan de bridle.
Bij het verder tuigen van de afzonderlijke lijnen kom ik met meer toelichting en (detail)foto's.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Omdat ik er nu nog makkelijk bij kon, eerst schoot van het Fisherman zeil aangebracht:
1081 Fisherman.jpg

De lijn zit met een haak vast aan de zijkant van het motorhuis. Het halende part is bezet op de achterste korvijnagel op de mastvoet. Zoals eerder omschreven wordt dit zeil in zijn geheel los en vast gemaakt. De hijs had ik bij de hoofdmast gezet, ook met een haak. Beide lijnen worden dan op de beide boven hoeken van het zeil in een oogsprits gehaakt. De onderste 2 hoeklijnen zijn los en worden aan het zeil bevestigde bij installatie.

Daarna de 8 wanttouwen ingespannen. Met wel een beetje een opluchting, wat ik bij deze mast had uitgedacht is ook nog gelukt:
1082 Shrouds.jpg

Al de 8 wanttouwen mooi op gelijkmatige spanning kunnen zetten en de voormast in zijdelingse richting uitgelijnd.
Voordat ik hiermee begon heb ik de voormast extra vastgezet met de Jib stag. Die zit aan een beugel aan de bovenzijde van de ondermast en loopt naar de voorzijde van de boegspriet.

Nu kan ik de 8 wanttouwen definitief vast gaan zetten:
1083 Shrouds.jpg

Waar wasknijpers wederom behulpzaam zijn.
Gr. Peter
 
Laatst bewerkt:
Die knijpers schrijf ik niets meer over, maar het resultaat is bijna niet te verwoorden. Zit met open mond te kijken! Gr. Klaas.
 
Back
Top