Black Pearl in RC uitvoering

zoals beloofd na enkele weken wat tussen tijds resultaat van het naaiwerk.
Nadat we de papieren zeilen op maat hebben gemaakt konden we deze overzetten op onze zeildoek.
met een wit potloodje netjes de buitenkanten overgetekend en een zoom van +0.5cm.
Hierna de 6 resterende zeilen uitgeknipt en de stof banen hierop overgenomen met het witte potloodje.
88 (1).jpg

88 (2).jpg


Hierna de naaimachine van het vrouwtje geleend en een nieuw bobijntje draad gaan halen want voor de eerste 3 testen had ik maar liefst 100m naaigaren er door gejaagd.
Hiervoor uiteindelijk nog 2x naar de naai materiaal winkel moeten rijden, omdat, ook al was ik er in de winkel van overtuigd dat ik de juiste kleur had, thuis ik moest vaststellen dat de kleur veel te groen grijs overkwam. Dus nog eens terug en ditmaal blauw grijs genomen.
88 (3).jpg


na het aanbrengen van de stof banen werd het een stuk moeilijker om het 0.5 cm zoompje er in te krijgen. hiervoor heb ik zwart garen genomen zodat het niet opvalt.
voor de touwen te bevestigen , opnieuw gekozen voor het blauw grijs kleurtje.
88 (4).jpg

Hierna , ik besef dat niet iedereen hierbij een goed gevoel heeft, maar smaken verschillen nu eenmaal.
Gelukkig maar denk ik dikwijls want anders zouden we allemaal hetzelfde schip, in dezelfde uitvoering, aan het bouwen zijn.
Mag er niet aan denken hoe saai het hier dan zou zijn :)
In elk zeil dus wat gaten van kanonskogels geklopt met een pons , de stof wat uitgerafeld, en als laatste overal terug een stukje grijs zeildoek overgenaaid als herstelling.

88 (5).jpg


Het driehoek zeil is een beetje mislukt maar dat gaat toch opgetrokken worden daar het anders een sterke negatieve invloed heeft tijdens het varen.
Ondertussen heb ik ook al verschillende zeilen aan de ra weten te bevestigen maar daarover meer in volgende up-date.
Tot later, Marc
 
Marc, ik heb nog twee broeken liggen waar een zoompje in moet, iets voor jou…. :rofl::rofl:

Die zeilen is een knap stukkie werk geworden, complimenten :worship::worship:
 
toch maar even tijd maken om tussendoor hier nog eens wat foto's te plaatsen, anders gaat het straks een heel album in 1x worden :)
ondertussen het laatste zeil aan de ra genaaid, al was dat een hele klus. Ik had namelijk in een vorig stadium de ra vastgeschroefd rechtstreeks aan de mast omdat anders de wanten niet konden passeren. Juist, en nu moest dat zeil dus aangenaaid worden met al dat touwwerk onder de voet :(
Kwam er ook nog bij dat dit zeil een beetje mislukt was en scheef getrokken tijdens het omzomen , ik zou je broek dus maar niet aan mij toevertrouwen Jaques :)

89 (4).jpg


89 (5).jpg


maar ik ben uiteindelijk tevreden met het resultaat.
Volgende klusjes is alle zeilen wat bollen en de witte koord een kleurtje geven.

waar ik niet zo tevreden over was, de mooie vlag die ik geschilderd heb en met houtlijm de juiste kronkels had gegeven voldeed niet aan de verwachtingen.
ze plooide namelijk onder haar eigen gewicht terug naar beneden ipv strak te blijven wapperen.

89(6).jpg


Ik had aan de kant van de mast reeds een messing draadje in de zoom gedaan om ze makkelijk aan de vlaggenstok te kunnen bevestigen zo dat ze nog vrij kan draaien met de echte wind.
Nu dus ook aan de bovenzijde een messing draadje bij aangenaaid zodat ze ook zonder wind netjes blijft wapperen zoals een echte piraten vlag beaamd.

89 (1).jpg


89 (2).jpg


89 (3).jpg


zo, voor vandaag voldoende foto's hoop ik van de vooruitgang, korteling meer,
groetjes, Marc
 
oei, oei, weer veel te lang gewacht om wat te laten zien, zal dus dubbele post worden vrees ik :koud:
Ik was dus gebleven bij het bevestigen van de zeilen aan de ra's en daarna het kleuren van het witte vliegerkoord dat hiervoor gebruikt is .
hieronder dus mijn naaiwerk wat van dichter bekeken.
90 (1).jpg


eenmaal het zeil aan de ra en het touw de juiste kleur had gekregen ben ik ze per 2 wat gaan bollen met behulp van verdunde textiel lijm, deze x dus geen houtlijm, waarom ????? omdat het er nog stond te staan en de bus houtlijm bijna leeg was. Het resultaat, volgens mij geen verschil als er al verschil van lijm is want het zag,voelde en verwerkte net hetzelfde.

90.jpg


Dat het bollen een bezigheid was van 2 per 24 uur gaf het wat tijd om verder na te denken en experimenteren met andere zaken.
belangrijk voor mij is om een manier te vinden om alle zeilen op een makkelijke manier te koppelen en ontkoppelen van het touwwerk.
Eenmaal het schip op het droge is het zeer belangrijk dat de zeilen vrij kunnen wapperen in de wind tenzij je natuurlijk over de tafel en gras wil gaan zeilen :(
In een winkeltje waar ze materiaal verkopen om zelf juwelen te maken vond ik de juiste karabijn haakjes die zeker geschikt zijn om dit te realiseren.
90 (3).jpg


Dit gaat me dus weer heel wat extra knoop werk kosten , maar ga dit met plezier volbrengen daar het idee perfect lijkt te werken.

Ondertussen nog enkel zeilen te bollen en besloot ik om de bemanning maar eens op appel te roepen om te zien of die theorie ook overeen stemde met de praktijk.
Besluit, voor mij is het in orde, al denk ik er nog ergens eentje te maken die in het wand kan hangen want die mis ik eigenlijk wel.

90 (10).JPG

90 (7).JPG
90 (6).JPG
90 (8).JPG
90 (9).JPG


Het touwwerk leverde leverde opnieuw problemen ook al had ik hier al veel tijd aan besteed merkte ik nog maar eens dat verschillende touwen die langs de mast liepen de ra verhinderde om vrij te draaien.
Uiteindelijk dus besloten om enkel de touwen die echt star moeten zijn omdat ze een functie hebben te behouden en alle andere te vervangen door elastische koord.
Als ik het gaatje in de blokken wat groter boor kan ik hierin de overgang maken zonder dat het opvalt.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat het kleurverschil gering is, de dikte kan ik ondervangen door wat meer spanning om de elastische koord te zetten waardoor ze vanzelf wat slanker wordt :yes:
Rechts de originelen , Links de gekleurde versies.
90 (2).jpg


Resten me nu enkel nog 2 foto's te tonen waarop jullie allemaal zitten te wachten vermoedelijk :kwijl:
daar ga voor naar de volgende post moeten vermits ik het max aantal foto's per post hen opgebruikt
tot zo meteen.Marc
 
zo, de laatste dagen voor we effe met vakantie gaan nog even de stand van zaken.
Ik ben gestart om een reeks elastische koord op maat te maken, een lusje er aan voor rond de korvijn nagel en een kleurtje er op.
91 (1).jpg

Daarna was het de beurt om de tegenhouders voor de ra's te maken. Deze heb ik uit messing kroonsteentjes gemaakt door ze te halveren en daarna nog wat kleinenr te vijlen.
Het schroefje heb ik ook maar meteen ingekort daar het anders er ver uit steken en een belemmering gaat vormen voor het draaien van de ra.
91 (3).jpg



91 (2).jpg


Ondertussen nog wat aan de pc gezeten en de 3D printer aan het werk gezet om nog wat bemanning te ronselen in een duister hoekje.
ze zien er nog wel net gewassen varkentjes uit maar dat veranderd onder de vakantie wel.
91 (8).jpg


En uiteindelijk genoeg moed , kon ook niets anders meer verzinnen om te doen :) aan het touwwerk begonnen.
Een avond later, pijn in de armen en benen door steeds recht te moeten staan en de armen steeds omhoog te moeten houden met die hoge masten.
Een kleinere schaal is dan toch net wat handiger herinner ik me.
91 (5).jpg


91 (6).jpg

91 (7).jpg


En dan merk ik dat ik 2 katrollen te kort heb, weet zelfs niet waar ze moeten komen. uiteindelijk het zeil voorlopig maar gewoon afgespannen op het einde van de ra.
Hier moet ik nog eens wat opzoekwerk naar verrichten, of... het misschien gewoon aan jullie vragen ???????

Tot later, Marc
 
Mooi geworden Marc.
Wat betreft de katrollen als ik je goed begrijp.
Je heb op de marsera de katrollen (vioolblokken) geplaatst. Die horen op de onderste ra. Op de marsera komen gewone enkelblokken. De schoten van het bramzeil doen dan tevens dienst als toppenant van het marszeil.

ook zie ik dat je de geitouwen vanuit het zeil laat starten (op de schoothoorn) dit dient vanaf de ra te lopen naar een blok aan de schoothoorn en dan naar het blok op de ra.
1 is het geitouw
clew.jpg

Op de schoot ziet het er zo uit.
shoothoorn.jpg
 
Laatst bewerkt:
Stephan, bedankt om even mee te denken, maar even zoeken in mijn documentatie levert eveneens het juiste antwoord.
Zoals u kan merken worden bij de topzeilen volgens mijn geraadpleegd naslagwerk de geitouwen enkel uitgevoerd.
Ik merk nu ook dat er een blok te weinig hangt aan mijn ra om met de sheet naar beneden te geraken
Ik ga dus wat kunst en vliegwerk moeten gaan uitvoeren om dat recht te zetten.
Presentatie1.jpg
 
Ik zie dat je het boek van Peterson geraadpleegd hebt. Hou er dan wel rekening mee dat de afbeelding die jij raadpleegde om een ander type schip gaat uit een andere tijd en om Engelse tuigage. Dit kun je goed zien aan het vioolblok. Daar is in de tekening van Peterson een samengesteld blok voor gebruikt.
Jouw schip heeft een 17de eeuwse continentale tuigage.
Maar goed het was maar een advies van mij.
 
Waarvoor dank,
Vervelende voor mij is dat de bouwers van het filmschip ook alles door elkaar hebben gegooid en de ontwerper van mijn bouwplan ook maar wat aangemodderd heeft wat het niet makkelijker maakt.+ ik een keuze moet maken wat wel en niet lukt om het geheel varend te krijgen en te houden. Vandaar ik eigenlijk geopereerd heb de getoonde bovenstaande tekening te volgen en ook niet meer, omdat dit net haalbaar is.
 
Ja, Marc, Als het je primaire doel is om het schip varend te krijgen zal je concessies moeten doen aan de authenticiteit. RC en veel touwtjes gaan niet samen.
 
Ik heb zojuist de modelbouwer zitten lezen waarin wederom een fraai artikel van dit schip staat. :thumbsup::thumbsup:
Mooi hoor Marc
 
Laatst bewerkt:
Back
Top