Black Pearl in RC uitvoering

Center of Buoyancy noemen ze dat. Op die schaal kan een paar centimeter een enorm verschil zijn. Kan je niet meer gewicht naar onder brengen of lager (mbv een zwaard). Het zou jammer zijn het bedieningsmechaniek van het geschut op te offeren.
 
Ik moet het bekijken stephan, zwaard hangt er al onder en ze ligt in het water vanaf het onderste berghout.
Mogelijk kan ik wel wat gewicht onderaan de kiel toevoegen zonder dat ze veel dieper komt te liggen maar dat is een kwestie van uitproberen.
Zoals ik al schreef is mijn prioriteit ze laten varen en als ik daar zaken terug ga voor moeten verwijderen of herbouwen zal dat zo zijn.
Weliswaar met pijn in het hart maar wat moet dat moet.
eindfoto  (1).JPG
 
Zoals je wellicht maak ik statische plastic bouwdoosmodellen RC en heb regelmatig met hetzelfde probleem te maken.
Ik los dat dan op door een beugel te maken in de kielbalk waar ik dan een loodje aan hang waar ze normaliter wielen van auto's mee balanceren.
Zoals te zien op deze foto van de South Goodwin. (Lichtschip)

v0NiQtY.jpg

Misschien niet heel fraai om te zien, maar in het water is het niet zichtbaar en op het statief valt het eigenlijk niet eens op.
 
Van het ogenblik dat je wind voelt zijn de topzeilen al te veel.
Het echte schip topzeilen lichte koelte 3 Bf = 4 m/sec dit deel je door wortel van de schaal = 6.7
Wind word dan 4/6.7 = 0.6 m/sec daar kan je geen kaars mee uitblazen.
Dit is allemaal theorie, alles hangt af van gewicht verdeling , maar het geeft wel een idee :-)
 
Ik heb er enkele weken aan moeten wennen maar ik ga er voor......:(
Eerst maar eens testen hoeveel lood er onder moet. in het zwembad waarvan de bodem dringend moet gestofzuigd worden :)
20220628_194851.jpg

1300 gr geeft denkelijk voldoende tegengewicht om alles rechtop te houden. Helaas heb ik er dan geen goed oog in met de open geschutsluiken .
Geen andere mogelijkheid dan het hele mechanisme voor de bewegende kanonnen er uit en met vaste instekers gaan werken zodat het geheel waterdicht word.

Gelukkig was er dat luik in het dek voor mocht er ooit eens onderhoud nodig zijn.....
De wanten losmaken van de hoofdmast viel best mee was op 10min geflikt, dit deel had ik dus toch goed ontworpen
20220628_230608.jpg


Het luik eruit krijgen was wat anders, de nagelbanken aan de binnen zijde van de reling waren niet meer los te krijgen al waren ze wel zo ontworpen.
Ik wou er nu ook niet teveel kracht op zetten met breuken als gevolg. Vermoedelijk heb ik wat lijm op de verkeerde locatie aangebracht met het vastmaken van het touwwerk.
Gelukkig aan de andere kant was al dit touwwerk uitgevoerd in elastische koord zodat ik de hoofdmast toch kon verwijderen en het grote luik openen.
Het dek geschut heeft ook nog wel wat tegengewerkt maar na een halfuurtje prutsen zonder schade het dek open gekregen.
20220628_232254.jpg

De voor en achtermast kunnen gewoon blijven staan.
Volgende werken gaan met een krop in de keel uitgevoerd worden maar er is helaas geen andere optie als ik ze varend wil krijgen.
tot later maar weer, Marc
 
Heren, bedankt allemaal om mee te denken. Maar mijn besluit staat vast.
Het geschut komt vast naar buiten met geopende luiken, Ik was er voor gewaarschuwd reeds lang geleden dat de open luiken voor problemen zouden zorgen bij het zeilen.
Enkel als ik alleen maar zou varen binnen in een vaarbak zonder zuchtje wind zouden de luiken kunnen blijven. Want als ze maar een beetje slagzij zou maken door een windzuchtje of golf van een ander schip kan er water inlopen via deze luiken.
Maar ik was toen ik aan dit project begon nog koppig en dacht het wel te kunnen oplossen, maar ik moet nu bekennen dat die collega bouwer toen gelijk had.
Het zwaard verlengen kan mogelijk ook nog moeten of de top zeilen verwijderen daar ben ik nog niet helemaal uit. Vermits het zwaard verlengen zou inhouden dat ik enkel op dieper water kan varen en niet in een vaarbak op de beurzen of demo dagen. aan de andere kant zorgt het topzeil ervoor dat de onderliggende ra's netjes horizontaal blijven.
Nog vraagstukken genoeg die moeten opgelost worden.
Maar ik ga beginnen met het extra gewicht uit de romp te halen en daarna testen met lood onder aan het bestaande zwaard.
Daarna een nieuwe testrun in het zwembad en dan ..........moet er hopelijk niets meer aangepast worden en anders bouwen we verder :)
 
de tweede ronde is achter de rug.
En nu ben ik toch een beetje geschrokken, rekenkundig dan toch.
Het gesloopte materiaal maakt het schip maar even 540gr lichter boven de waterlijn.
Gevolg gaat zijn dat ze met hetzelfde gewicht aan lood minder diep in het water gaat liggen maar toch stabieler.
20220701_162632.jpg

en een lege romp met de zeil winches en de RC ontvanger , hier moet straks nog wel de batterij voor de bediening en aandrijving van de elektromotor een nieuw plaatsje krijgen.
20220701_162643.jpg


op naar ronde 3, de heropbouw.
 
Bij zwaar weer gingen de kanonnen naar het ruim , dan werd er toch niet gevochten.
Dat is nieuw voor mij. Is dat zo?
Is een behoorlijke klus dan, aangezien een schip als de Prins Willem bijvoorbeeld een totaal gewicht van 85 ton aan geschut aan boord had. Eentje weegt dan al snel 2000 kilo als het niet al meer is
 
Laatst bewerkt:
Er was ook veel volk aan boord en zwaar weer is 8 BF of meer, zo een stuk van 2000 kg of meer is ook moeilijk te zekeren bij gesloten poorten , de 4 takels komen bij het rollen van het schip telkens strak en terug los . De meeste schepen lopen averij op door de lading die gaat schuiven, dat gebeurt nu ook
Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat een gietijzer deksel van 80 kg en ongeveer 1 m diam. dat je normaal met 2 man optilde je door de juiste moment af te wachten van de stamp beweging, alleen in zijn bok plaatste.
Schip was 200 m lang en de opbouw helemaal achteraan , door de lengte tussen 2 golftoppen 300 à 400 m , 2 X lengte schip en hoogte 10 à 15 m, moeilijk te schatten, ging je om de 20 à 30 sec steeds sneller naar beneden en terug naar boven , dat was bij de uitvaart van het kanaal richting Azoren , zware storm
 
Ben ook erg benieuwd hoe ze in een rollend schip zoveel kanonnen a 2 ton per stuk naar een lager dek konden krijgen.
Dat moet überhaupt logistiek al een uitdaging geweest zijn.
Echter vroeger waren ze ook best vernuftig, dus ik kan me best voorstellen dat het mogelijk moet zijn geweest!
Alleen hoe deden ze het?
 
Back
Top