Batavia (Kolderstok, 1:72)

  • Topicstarter Topicstarter Guest
  • Startdatum Startdatum
Welkom Erik, en Vader,
Probeer ook een stoeltje aan te schuiven nu maar een hoge barkruk moet al over de hoofden kijken.
Het ziet er mooi uit!
Veel succes!
 
Timberwolf, Heinrich, Sjors, Chris en Peter: dank jullie wel!

Welkom. Prachtwerk zie ik en dat voor een eerste model. Naar mijn idee ook niet het makkelijkste model om mee te beginnen.
Ik ben zelf ook met LED verlichting bezig voor een diorama. LEDjes van 3v en 6v. weet je toevallig of ik de 3v ledjes ook in het circuit kan toepassen en wat ik daarvoor moet doen om zo alles op 1 6v voeding aan te sluiten?
Dankjewel! Een 3 volt ledje kan je inderdaad ook gebruiken in een 6 volt circuit, echter moet je dan wel een wat zwaardere weerstand gebruiken voor deze 3 volt led. De weerstand kan je bijvoorbeeld met dit tooltje berekenen.
 
Nu dat het hele spantenframe in elkaar zit, kunnen de drie plankjes worden bevestigd waarop de bekistingen van de geschutspoorten komen. Na veel gepuzzel en meten vanaf de tekeningen kunnen op deze plankjes de posities van alle geschutspoorten worden afgetekend en uitgeboord met een boortje ter grootte van de uiteinden van de kanonslopen.
001.jpeg
002.jpeg

Vervolgens kunnen de bekistingen van de geschutspoorten in elkaar worden gezet. Hiervoor heb ik alle onderdeeltjes in 4 verschillende bakjes gedaan om het in elkaar zetten makkelijker te maken. Met 2 blokjes aluminium zorg ik ervoor dat alles haaks is. Herhaal dit 22 keer en je hebt alle bekistingen :D
003.jpeg
004.jpeg

Nu dat alle bekistingen van de geschutspoorten klaar zijn, kunnen ze worden bevestigd aan de drie plankjes. Door een pinnetje in het gaatje van de bekisting te doen, kan deze op de goede plek worden vastgelijmd op de plank (daar hier ook al de gaatjes zijn voorgeboord). Op zicht (en soms met hulp van een spant) zijn de bekistingen zo recht mogelijk vastgelijmd.
005.jpeg

Met de kanons erin gestoken wordt al het een imposant gezicht. :)
006.jpeg

Als laatste zijn de bekistingen van de geschutspoorten gelijk met de spanten geschuurd en zwart geverfd, zodat je straks de houten bekisting niet meer ziet.
007.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Iedereen bedankt voor de leuke reacties! Het is inmiddels alweer een tijdje geleden sinds de laatste update, dus daar gaan we weer eens verandering in brengen :)

Na de geschutspoorten ben ik bezig geweest met het beplanken van de achterkant. Onder een hoek van 72° komen er noten latjes van 1,5x4mm. Voor de eerste plank heb ik met potlood een lijntje getrokken onder deze hoek, en hier vervolgens een noten latje tegenaan heb gelijmd. Nadat deze goed droog was heb ik de rest van de noten latjes vastgelijmd. Hierbij heb ik de 2 geschutspoorten opengehouden, en op het einde deze op de juiste maat gemaakt.
001.jpeg
002.jpeg

Hierna heb ik ook het holle verwulft beplankt met linden latjes van 1x4mm. Bij de eerste 3 latjes heb ik het formaat van het gat voor de helmstok afgetekend, en nadat alle latjes vastgelijmd zaten heb ik het gat voor de helmstok eruit gevijld. Ik heb ook de uitstekende puntjes van de noten latjes eraf gehaald, en deze beplanking op maat gemaakt.
003.jpeg

De linden latjes op het holle verwulft zijn vervolgens wit geschilderd, om een goede onderlaag te hebben voor de zee-schildering die hier opkomt. Vervolgens is de zee en de lucht aangebracht, en als laatste 3 kleine scheepjes. Op de overgang van de noten beplanking en het holle verwulft komt later nog een noten latje, zodat dat mooi afgewerkt is.
004.jpeg
005.jpeg
006.jpeg

Omdat ik mijn Batavia op alle plaatsen heb voorzien van roosters, heb ik ook een deel van het valse dek beplankt met abachi latjes 1x4mm (dit horen eigenlijk latjes van 1x3mm te zijn, maar pas bij het beplanken van dek A kwam ik erachter dat er geen 1x3mm abachi latjes in m'n doos zaten, vandaar dat dit dek is beplankt met plankjes van 1x4mm). Hiervoor heb ik een simpel 2-planks verband toegepast en voorzien van 'spijkers'. De breeuwnaden heb ik gesimuleerd door één kant van het latje langs een viltstift te halen, en de spijkers d.m.v. een potlood licht in het plankje te drukken. Hierna heb ik het dek behandeld met Vallejo Satin Varnish.
007.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top