Bedankt voor de tip! Straks gelijk proberen.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Ah, nooit geweten. Ga er gelijk eens naar kijken.Je kan ook in instellingen van je telefoon of fototoestel de positie tov de aarde uitschakelen
Lijkt mij een eenvoudige en snelle methode, als het werkt.Voor de beginnende bouwer is hier een redelijk simpele manier om je latjes te buigen.
Eerst gaat het te buigen gedeelte 5 tot 15 minuten (afhankelijk van houtsoort en dikte, hardhout moet iets langer dan bijv. vuren of lindehout) in het water (gewoon koud water). Vervolgens maak je de plankenbuiger warm. Dan leg je latje wat je moet buigen in een mal. Door de warme kop een aantal malen over je lat te halen met zachte druk op de mal, buigt het latje makkelijk in de vooraf te bepalen stand. Eindresultaat is je nu gebogen lat. Doordat de lat maar even in het water heeft gelegen, is hij door het buigen met de hete kop gelijk droog geworden en kun je de lat meteen op je schip lijmen.
Je start op het breedste punt van de romp, daar waar het berghout komt te zitten. Hierboven zijn de latjes van nagenoeg dezelfde breedte en kunnen deze aangebracht worden. Daaronder wordt langs de middelste en grootste spant een verdeling gemaakt in vlakken. Eerst de maat van de grootste spant opmeten, deze delen door de breedte van de latjes en dat geeft het aantal latjes weer welke geplaatst moeten worden. Om een marge in te bouwen wordt het aantal latjes wat ruimer genomen. Voorbeeld: lengte op de grootste spant is 100 mm, met latjes van 5 mm zijn er dus 20 nodig om de romp te beplanken. We bouwen een marge in en gaan uit van 4 mm brede latjes. Dan hebben we er dus 25 nodig voor de rest van de romp. Deel dit door 5 en we komen dan uit op 5 secties. En deze gaan we dan één voor één invullen met de latjes, en houden daarbij de regel in stand dat het smalste deel niet kleiner wordt dan de helft van de breedte van het latje.
![]()
Uiteraard, onmisbaar bij deze methode!Mits je een plankenbuiger hebt....![]()
Beste Hans,Het dek zit er zeker netjes in. Wel vind ik de kopse kanten erg vet aangezet en ook je nagels. Terwijl dit niet gebeurd is met de zijkanten van je planken. De z.g.n. breeuw. Mischien is het nog niet klaar en ga je nog met potlood de breeuwnaad aanzetten?
Ja als beginner loop ik inderdaad tegen dit soort problemen aan, dus hartelijk dank voor de tips Sjors. Ik ben ook bezig om het buigen van de planken op andere manieren te proberen. Deze planken heb ik 24 uur laten weken in water en daarna met een warme bout gebogen. Ik heb de fout gemaakt de klemmen te verwijderen toen de planken wel vast zaten met lijm, maar nog niet droog waren. Daardoor zijn ze gaan wijken. Het had beter geweest ze nog niet te monteren, maar eerst goed te laten drogen en dan te lijmen.Je dek ziet er goed uit!
Maar toch even 2 opmerkingen.
Probeer je beplanking iets strakker tegen elkaar aan te brengen.
Je heb nu brede spleten.
Gebruik desnoods push pins of punaises om ze "vast" te houden.
Scheelt straks veel plamuur.
En kijk uit met die knikken rechts op de foto.
Als je dat weg moet schuren dan hou je geen vlees meer over voor de 2e beplanking.
Probeer een plank te laten onderbreken iets verder terug.
En dan de metselaars methode
Om en om laten verspringen.
Dank je Peter, deze had ik ook al gevonden, maar de foto's staan er niet meer bij.