Aaah... Rode 7.. Zonde! :-( Waanzinig mooi toestel :-(
Een ervaren ballonpiloot kan wel degelijk bepalen waar hij zijn ballon aan de grond zet. Dat is een kwestie van ervaring, je ballon kennen en inschattingsvermogen waardoor hij van een afstand al een veld kan kiezen die op zijn route ligt, uiteraard is dat pas in de laatste fase van de vaart.
Terug naar de landing in het Gooimeer: Beknopte toelichting: De betreffende piloot is overvallen door hogere windsnelheden op lage hoogte. Toegegeven dat op veel plaatsen in NL het weersysteem redelijk onstabiel was en er waarschuwingen waren voor onweer ( mijn vaart is toen ook gecanceld ).
Schijnbaar was het weer op zijn locatie in het begin van de vaart goed genoeg om op te stijgen. Je gaat immers geen risico nemen met 18 ( uit mijn hoofd) zielen aan boord.
In het laatste deel van de vaart overvallen door hoge windsnelheden op lage hoogte ( opkomende bui aan de donkere lucht te zien die zich misschien sneller dan verwacht met meer activiteit heeft ontwikkeld? ).
Na een paar landingspogingen boven land gedaan te hebben, welke allemaal afgebroken werden door de hoge snelheid van de ballon kwam hij met het Gooimeer in zicht voor de volgende keuzes:
1) Doorvaren richting Almere, geen landingsplek/mogelijkheid kunnen vinden en met nog voor 20 min gas boven het IJsselmeer uitkomen. Uitkomst daarvan hoef ik niet uit te leggen denk ik. :shock:
2) De mand in het Gooimeer laten zakken, waardoor de ballon afremt en zo tegen de wal aan laten slepen, daarmee mens en ballon met minimale kans op letsel en schade aan de grond krijgen.
Laatste keuze gemaakt, en perfect, ja perfect uitgevoerd. De 2 gewonden waren pasagiers die ondanks het nadrukkelijke bevel van de piloot toch uit de mand gesprongen zijn. Ook bij een "normale" landing is het verboden de mand te verlaten zonder toestemming van de piloot. Die mand is je bescherming en gaat echt niet snel kapot.