De Ghanjah voltooid.
De Ghanjah is nu helemaal afgebouwd, maar altijd blijven er wel kleine dingetjes die ik zou willen toevoegen/wijzigen bij verdere bestudering van dit prachtige schip uit de Dhow familie.
Het achterschip met aan de rand een “Zuli”, een in een soort halve ton gemaakt hurktoilet. Iedere Dhow heeft dit als standaarduitrusting. Het ding is opgehangen aan twee touwen en kon desgewenst overal aan het schip hangen. Daardoor was het ook geschikt als standplaats voor het verrichten van onderhoud aan de buitenkant van het schip.
Een deel van de lading op het dek.
Links onder de kaapstander, voornamelijk bedoeld voor het ophalen van het anker en als krachtbron bij het strijken en oprichten van de mast.
Er zijn weinig foto’s van Ghanjah’s te vinden die een beeld geven van de dekken tijdens het in bedrijf zijn van die vaartuigen. Het is echter wel duidelijk dat het, in onze ogen, een grote chaos was. Overal lagen en stonden dingen en vaak waren de dekplanken nauwelijks te zien. Ook het beleggen van de touwen benodigd voor het lopende en staande want werd kennelijk geheel aan het toeval over gelaten. Waar maar gelegenheid was knoopte men de boel vast. Zo zag ik een foto waar de schoot van het grootzeil was vastgeknoopt aan het bankje van een daar toevallig aanwezige sloep op het dek.
Het voorschip. Vlak achter de boeg een brede balk met twee opstaande bolders. Standaard bij iedere Dhow. Daarachter een tweede balk (waarover de ankertouwen gaan), die bedoeld is als steunpunt bij het strijken en oprichten van de mast. De balk ligt geheel vast en kan dus niet draaien. Het boegbeeld is een gestileerde kop van een haan. Dit boegbeeld staat voor het type van de Ghanjah. De beide zusterschepen van dit schip, de Kotia en de Baghla, hebben andere boegbeelden.
De top van de grote mast met de bevestigingspunten van de wanten die in dit geval alleen aan stuurboord zitten.
In juli 2017 ben ik begonnen met de bouw, maar heb er niet continu aan gewerkt. Enerzijds omdat het onderzoek naar dit schip nogal wat tijd vergde, anderzijds omdat ik ook andere werkzaamheden had. Alle onderdelen tot en met de ankers heb ik zelf gemaakt.
Op 19 mei aanstaande zal ik het model mee nemen naar de Bataviawerf in Lelystad, samen met nog andere modellen.
Constant