Een plaatsgenoot kwam aanzetten met een Shunbo Legend, ook door HK verkocht. Deze 'zeilboot' is precies de Chinese definitie van een zeilboot: een boot met een mast en zeilen erop, zonder veel aandacht te hebben geschonken aan dingen als de positie van de kiel (met een bulb die bijna een kilo(!) te licht is) en de positie van de mast. Die overlappen nog nét niet, maar het scheelt niet veel, waardoor de boot een expert is in het dwars wegdrijven en hellen in een vlaagje, zonder voortgang te maken... Het is een polyester romp van 90 cm, een aluminium mast met keep en rond de 0.4-0.5 m² zeil. Met het originele grootzeil ligt het drukpunt te ver achterlijk en zeilt de boot voor geen meter, behalve vóór de wind. Een link naar de manual: https://www.allradiosailboats.com/i...-900mm-RTR-RC-Sailboat-Instruction-Manual.pdf De mast extreem ver voorover zetten had weinig effect en ziet er niet uit, dus wat anders geprobeerd: Op de foto heb ik een oude fok van mijn Kyosho SeaWind op de plaats van het grootzeil gezet, om het drukpunt verder naar voren te brengen. Het ziet er niet uit, maar scheelt een nieuwe set zeilen maken. Gisteren even geprobeerd, in 5Bft. waar de boot niet geschikt voor is, maar halve wind leek de boot beter te zeilen en in ieder geval voortgang te maken, vandaag met iets minder wind nog maar eens proberen: Dit blijkt een aanzienlijke verbetering in het zeilgedrag op te leveren, de boot gaat nu daadwerkelijk vooruit, in plaats van al hellend zijwaarts weg te drijven. De hartvergroting, die het extreme hellen in een vlaag bij mij te weeg brengt, kan alleen met een iets zwaardere bulb worden verholpen, dus dat zit in de planning. Vóór de wind kan ze een Graupner TrueBlue bijna bijhouden... Origineel zit er een Batan 1226 winch in, niet slecht, een beetje traag, maar sterk zat om het tuig van dek te trekken. Op de beproefde Chinese manier voor spaghetti, zit er een kap over de trommel met twee gaten, waar de fokkeschoot op de bovenste helft zit en het grootzeil op de onderste. Hierbij wordt er op de wind vertrouwd om de schoot van de draaiende trommel te trekken... Succes. Dat werkt absoluut niet betrouwbaar, dus heb ik de boel omgezet naar een rondlopende snaar, waar de schoten aan bevestigd zijn. Een gelagerde rol op de neus: Dekdoorvoeren ter hoogte van de mast, hier is later nog een stukje rond dwars voor de pijpjes gelijmd, om schavielen te voorkomen: En een klemsysteem voor de snaar, want dat gehannes met knopen in zo'n beperkte ruimte is niks. Totaal overzicht: Dit werkt betrouwbaar. Wordt vervolgd. Groeten, Jan.
Ach, je moet 't maar zo zien, Jan: die hartvergroting is goed voor het doorspoelen van je kransslagaders. Af en toe is dat nodig, dan wordt die rode vloeistof weer lekker vlotjes rondgepompt. En ja, Chinezen en zeilboten... die hebben niks met elkaar. Tenminste... als het geen jonk is. In Neurenberg, een jaar of tien geleden, stond er ook een Chinese fabrikant met wat 'zeilboten'. Een soort Yamaha WOR60, schaamteloos van Tamiya gekopieerd. Met een te korte mast, te kleine zeilen en de kielbulb achterstevoren gemonteerd. Wij die man achter z'n balie geprobeerd te vertellen dat 'ie in ieder geval die kielbulb moest omdraaien, maar hij beweerde bij hoog en bij laag dat dat zo ontworpen was. "New, revolutionary design, mister! Very fast, very fast!" Túúúúrlijk...
Ik heb de maten opgenomen en zodra ik tijd en zin heb maak ik een nieuw smaller grootzeil voor de Legend, het kan alleen maar beter worden. Voorlopig gaat de boot eerst terug naar de eigenaar, dan heb ik weer ruimte om mijn vliegtuigen te prepareren voor het seizoen. Groeten, Jan.
Houd je van dit soort uitdagingen? Volgens mij niet de eerste keer dat je stoeit met een of ander "speciaal modelletje" wat heel veel aandacht nodig heeft om vooruit te komen. Groetjes en succes.
Dat klopt, maar dit soort uitdagingen zoek ik niet uit, die komen op m'n weg... Bij de robbe Sirius, die ik vorig jaar voor een clubcollega opbouwde, heb ik de eigenaar zoveel mogelijk van de werkzaamheden, zoals het verven, zelf laten doen en me vooral gericht op het technische aspect, want achter elke kit/bouwdoos zit een verkoopafdeling, die de definitieve versie voor de klant zo goedkoop mogelijk op de markt wil brengen en daarbij de buitengewoon handige dingen, als het verstelbaar uitvoeren van de bolling van het onderlijk, de spanning op de verstaging en een bruikbare elektronica vaak tot een minimum beperkt, waardoor de koper van zo'n kit, vaak als eerste zeilboot, met een product blijft zitten, dat door de bezuinigingen sub-optimaal functioneert. Iets waar de klant, als hij zeilen een leuke hobby blijkt te vinden en samen met anderen gaat varen, er pas achter komt dat eenzelfde boot, opgebouwd 'zo als het zou moeten' een stuk beter zeilt dan zijn eigen, volgens de bouwbeschrijving in elkaar gezette boot. De Sirius is een goed ontworpen boot, naar alle waarschijnlijkheid in China geproduceerd. Bijna alle Chinese zeilboten zijn het slachtoffer van ontwerpers die hun zaken niet voor elkaar hebben én verkoopafdelingen, die de zaken nog nét iets erger maken om de prijs te drukken. Voorbeelden te over: - de Shunbo Legend, - de ETNZ en opvolgers, zoals de vrijwel identieke Phantom, - de Joysway boten vóór de DF65 en DF 95 (waar ervaren modelzeilers bij betrokken zijn) - De Compass en Poseidon, wannabee RG65 frutsels. De meeste van deze gebakjes kun je een goed zeilend model van maken, maar dat behelst bijna altijd een set fatsoenlijke zeilen, het verplaatsen van kiel en/óf mastpositie, een bulb met het gewicht, dat bij het formaat boot en de gekozen tuigage past, het vervangen van de astmatische trage zeillier, te klein gedimensioneerde roerservo's en de afzichtelijk slechte elektronica. Groeten, Jan.