Deze week wordt het vliegweer en wordt de intensiteit van het bouwen minder. Wel goed weer om de spuit en schuur activiteiten buiten voort te zetten. Spanlakken binnenshuis is niet meer toegestaan ondanks een versterkte afzuiging blijft de lucht te lang hangen. De eerste laag poriënvuller op basis van een niet spannende lak kan op de Atlas aangebracht worden en na een aantal weken goed doorharden van de epoxy afwering van de minare kunnen alle delen worden geschuurd met waterproof 400 met water. Als de Minare geschuurd is kan de eerste laag spuitplamuur worden aangebracht.. De eerste keer is altijd frustrerend, alles wat je niet wil zien wordt zichtbaar.
Dat ziet er allemaal prima uit. Ook mooi dat het gelukt is om een 3D geprinte mal te gebruiken om een cockpit te trekken, dat opent weer nieuwe perspectieven. Ik heb gipsen afgietsels gemaakt van de curare kappen van Ratzo, voor de zekerheid. Daarvoor heb ik modelleer gips uit een hobbywinkel gebruikt, bedoeld voor het gieten van gipsen beeldjes. Die werkt echt schitterend, geen luchtbellen en spiegelglad. Vroeger gebruikte ik Knauf modelleergips, maar deze is toch een heel stuk beter. Ik zal eens een foto van het label nemen. Een gelakte afwerking kan veruit het mooiste en meest duurzame zijn, maar er kruipt heel veel tijd en geduld in. Daarom dat ik gemakshalve meestal voor een folieafwerking kies. Dat kan je in stukjes doen, ik heb soms maar een paar keer een halfuurtje in de avond. Bij lakken kan je niet zomaar even halverwege stoppen. Plus wat je aanhaalt, ik lak ook buiten, en dan ben je van het weer afhankelijk. De curare is ook bijna klaar, de gaskabel nog afregelen, cockpit op maat snijden en bevestigen en dan zien of de motor loopt. Ik heb er een OS 61 SF opgezet, ook tweedehands gekocht en die moet nog getest worden. Dat is altijd een beetje afwachten, maar dit type OS zijn voor mij de beste motoren die ik al gehad heb.
Goed om te horen dat er alternatieven voor Arcrylic one zijn, graag wat meer info, als je met Acrylic one een getrokken cockpit volgiet gaat dit ten koste van het origineel, het origineel slaat wit uit. Het lakken gaat in fases, eerst de spuitplamuur, dan alles nabewerken en op de bijgewerkte plaatsen weer een dun laagje spuitplamuur. Dan alles weer er afschuren, dit proces herhalen totdat het geheel helemaal egaal is De enige bewerking in een keer is het wit spuiten, dan de kleuren afplakken, kleur spuiten en weer afplakken voor de volgende kleur, bij de Minare moet dit een keer of 20. Nog even te gaan,. Als alles gespoten is zo tegen het eind van het vliegseizoen overweeg ik als eind lak een matte lak. On vliegveld in Wieringen ligt rondom in het water en met de reflectie van het zonlicht op het water waarmee de 17e 19e-eeuwse schilders furore maakten is het lastig met een glanzend model vliegen. Zeker in het voorjaar is het soms lastig te zien hoe een model ligt. Om die reden was ook de Magic 60 in 1981 mat gespoten. De voortgang,alle roeren van de Minare en de romp in de spuitplamuur gespoten, ook de vleugel en de romp van de Atlas in de 1e laag met de poriën vuller gelakt.