HMS Victory van Caldercraft door Wil

Discussie in 'Bouwverslagen historische schepen' gestart door Scheepshoorn, 27 mrt 2022.

  1. Scheepshoorn

    Scheepshoorn Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    12 feb 2022
    Berichten:
    174
    Locatie:
    Heesch
    Zoals ik in topic 336 al aangaf wilde ik de netten zelf gaan knopen. Al een aantal weken liep ik met dit idee en in mijn hoofd en had ik helemaal helder hoe ik eea moest gaan aanpakken. Het komt er voor mijn schip op neer dat ik ongeveer 2m net moet maken, variërend van 15 tot 50 mm breedte.
    Het idee was om in een soort driehoeksverband van 1,5 mm allemaal knoopjes te leggen rond naalden.

    P1022722.JPG

    Het begin was goed, aan iedere naald een touw dubbel en dan bij ieder volgende rij met een touwtje uit een naastgelegen paar naar de volgende rij naalden voor weer een knoopje.

    P1022730.JPG

    Om de hele boel een beetje uit elkaar te houden heb ik kantklosklosjes gebruikt en wat inkepingen in de rand van het werkblad gemaakt.

    P1022729.JPG

    Een kleine rekensom (2000/1,5) x (30/1,5) = 27.000 knoopjes. GEKKENWERK!
    Ik heb een 4-tal lagen op het werkblad gemaakt en ben ermee gekapt.
    Los van het feit dat mijn garen iets te dik was, werd het een vormeloos frotje, waar niks mee te beginnen was.

    Einde oefening.
    Maar wat dan?
     
    Dave Bekers, Jaques en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  2. Scheepshoorn

    Scheepshoorn Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    12 feb 2022
    Berichten:
    174
    Locatie:
    Heesch
    Ik op zoek naar iets anders. Bestaat er geen materiaal dat heel fijn gemaasd is?
    Er passeerden van alles. Van vliegengaas, gordijnstof, kantwerk to messing zeef. Niets van dit alles. Allemaal te stug, niet mooi of heeft geen uitstraling.

    Toen kwam ik op het idee om verband te gaan gebruiken. Mijn hele verbandkist ondersteboven, maar allemaal rolletjes met elastisch verband. Niet wat ik zocht. Vroeger had je toch van die rolletjes die niet rekken en waar je vaak niets mee kunt beginnen. Bijkomend probleem was dat de netten een diagonaal geweven patroon moesten hebben. Dus een smalle strook was ook weer niet goed.
    Tot mijn oog viel op een gaaskompres van 10x10cm. Als je dit uitvouwt krijg je een lapje van zo’n 30 bij 40cm. Heel teer materiaal, waar bij de miste of geringste aanraking het ruitvormige patroon beschadigd.

    P1022877.JPG

    P1022878.JPG

    Dus eerst heel voorzichtig het lapje gestreken en gefixeerd met verdunde houtlijm. Aan weerszijde opgeklemd tussen een paar latjes en plat op de werktafel gelegd. Dan voorzichtig tamponneren met de verdunde houtlijm om de ruitstructuur niet te verstoren. Daarna verticaal te drogen hangen. De houtlijm heb ik op kleur gebracht met wat sterke thee en een beetje Buisman. Op de foto lijkt de kleur te heftig bruin, maar na opdroging wordt deze een stuk lichter.

    P1022880.JPG

    P1022881.JPG

    Na droging is een fijn materiaal ontstaan met een stabiele netstructuur. Afhankelijk van de benodigde maten heb ik hier diagonaalsgewijs stroken uit gesneden. Echter pas nadat ik op beide randen een stukje garen heb gelijmd.

    P1022865.JPG

    Vervolgens een stukje triplex bekleed met een stukje vuilniszak en daar het strookje net omheen gebogen en weer ingesmeerd met verdunde houtlijm.

    P1022866.JPG

    P1022869.JPG

    Tussendoor zijn alle U-vormige frames voor de netten op de romp aangebracht en voorzien van een touw, dat ik eerst door de secondelijm heb gehaald, zodat een wat stugger en vormvaster garen ontstaat. Dit is aan beide einden vastgezet met een klein druppeltje secondelijm.

    P1022870.JPG

    Nadat het netje weer is uitgehard, kan het heel makkelijk van het plastic worden verwijderd en is er een net in een U-profiel ontstaan.

    P1022872.JPG

    Dit kan dan in de U-vormige frames worden geplaatst. Wat daarna nog rest is het vastzetten met lijm en klaar is Wil. Op dit moment ben ik bezig om alle netten op deze manier voor te bereiden en te monteren.
    Over enkele dagen volgt een totaalbeeld, maar eerst een weekje met vakantie.

    P1022875.JPG
     
    Laatst bewerkt: 22 mei 2024
    Dave Bekers, walter10, Pingu57 en 6 anderen vinden dit leuk.
  3. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    7.891
    Locatie:
    Ittervoort
    Verbandgaas werkt goed, mooie oplossing.
    Fijne vakantie!
     
  4. Jaques

    Jaques Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 mei 2016
    Berichten:
    5.759
    Locatie:
    Tilburg
    Dat gaat geweldig zo Wil, hele mooie netten :wave
    En een fijne vakantie :thumbsup:
     
  5. Scheepshoorn

    Scheepshoorn Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    12 feb 2022
    Berichten:
    174
    Locatie:
    Heesch
    Op advies van Herman heb ik een aantal kwetsbare zaken in de planning naar voren gehaald, omdat ik er bijna niet goed meer bij kan als de masten en het touwwerk zijn aangebracht. (@Herman, bedankt voor de tip). Ik ben er echter nog niet helemaal uit of dat ook geldt voor de luiken. De lantaarns zal ik wel alvast montage gereed maken. Ook het afhangen van het roer en de ankers met hun kabelwerk, kan volgens mij nog wel even wachten.

    Toch nog iets eerder dan verwacht is het deelproject van de netten vandaag afgerond. Dit onderwerp heeft me al geruime tijd bezig gehouden. Ik wilde dit immers uitstellen tot later, omdat het hele nettengebeuren best kwetsbaar is. Maar nu het af is, ben ik overtuigd dat dit het moment is geweest. Het was een heerlijk proces om te bedenken hoe ik met het verbandgaas naar het eindresultaat moest komen. Zie ook mijn vorige topic. En zoals altijd, achteraf valt alles toch weer mee. Of vergeet je de tijd, als je zo opgaat in je hobby als ik. Ik denk toch het laatste.

    Tijdens de afronding van de netten voor de verschansingen kwam ook de verdere invulling van de twee trappen naar het poopdeck aan de orde. De foto’s van de echte Victory, die ik heb geven een wat rommelig beeld. Dit kan ook komen omdat ter plaatse, op het moment dat wij er waren, een soort tijdelijke loopbrug was aangebracht. In mijn geval betreft het een eigen interpretatie. Ik heb ook nog even overwogen om de netten, voorzien van een randtouw, met het heel dun garen te rijgen aan het touw dat al in de hangmatframes was gespannen. Ik heb hier niet voor gekozen, omdat dit uiteindelijk een minder strakke uitstraling zou geven. Ik heb er daarom voor gekozen om eea met hele kleine beetjes secondenlijm vast te zetten. Oh ja, bij mij zijn ook de kopse kanten van de nettenrijen afgesloten met een net. Dit is op de echte Victory niet zo, maar dat leek me heel onlogisch.

    Eerst even een paar foto’s van hoe dit er in de werkelijkheid uitziet

    P1010174.JPG

    P1010186.JPG

    P1010116.JPG

    P1010118.JPG

    Onderstaande foto’s geven een overzicht van het behaalde eindresultaat.

    P1022887.JPG

    P1022892.JPG

    P1022895.JPG

    P1022896.JPG

    P1022898.JPG

    Nu ik dit zo zit te schrijven en nog eens naar foto’s kijk van de echte situatie, zie ik dat ik aan de voorzijde van het voorkasteel nog een rijtje vergeten ben. Dan doen we later dan maar.
     
    Dave Bekers, - Maik -, Pingu57 en 4 anderen vinden dit leuk.
  6. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    4.097
    Locatie:
    Brugge
    Als je dit bedoelt, daar horen helemaal geen netten. Die zouden alleen maar in de weg zitten van het touwwerk dat van de boegspriet komt.
    15.jpg
    Mogelijks waren die er wel bij jou bezoek, hedendaagse veiligheidsstandaarden voor onhandige bezoekers zijn immers niet wat in 1805 voor "able seamen" van toepassing was. :)
     
    Dave Bekers en Scheepshoorn vinden dit leuk.
  7. janzwart

    janzwart Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 okt 2011
    Berichten:
    2.313
    Locatie:
    Hillegom
    Ziet er goed en strak uit. Prima.
     
  8. Scheepshoorn

    Scheepshoorn Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    12 feb 2022
    Berichten:
    174
    Locatie:
    Heesch
    Herman, daar kun je wel eens gelijk in hebben. De bouwbeschrijving zegt namelijk helemaal niets over netten op deze plek, dat kan dus wel kloppen. Op de echte Victory zie je ook dat geschutspoorten zijn gebarricadeerd met netten. Ook niet historisch correct, lijkt me.
    M.a.w. dit lijken me voorlopig genoeg netten. Herman wederom bedankt.
    Alle anderen natuurlijk ook bedankt voor jullie reacties.
     
    Herby63 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina