Ombouw verslag Xtra 60

Even voor je berekend :

16x12 gaat echt niet, motor wordt veel te heet :

upload_2024-2-3_17-53-58.png


16x8 kun je beter ook niet doen :

upload_2024-2-3_17-57-5.png


14x10 zou kunnen :

upload_2024-2-3_17-55-39.png


Grt en succes,

Arnoud.
 

Bijlagen

  • upload_2024-2-3_17-55-39.png
    upload_2024-2-3_17-55-39.png
    195,9 KB · Weergaven: 57
  • upload_2024-2-3_17-55-39.png
    upload_2024-2-3_17-55-39.png
    195,9 KB · Weergaven: 56
Dank Arnoud voor deze info.

Ben nog lang niet zo ver met het ontwerpen en bouwen dat er een prop op moet. Tegen die tijd maar eens kijken wat de beste setup gaat worden. Voor nu zijn de vleugels, stabilo en hoogteroeren gebouwd. De rest volgt komende tijd.
 
Als ik zelf de xtra opnieuw zou bouwen zou ik er een ander kielvlak opzetten.
Het kielvlak van de xtra heeft een hoge slankheid. (hoog en smal kielvlak)
Dit heeft een groot nadeel, het wil zich altijd in de wind richten, hierdoor is dwars/schuin op de wind vliegen lastig en behoeft veel correctie.

Als je een kielvlak neemt met een lagere slankheid (laag en breed) heb je hier veel minder last van.
Kijk maar een naar het kielvlak van bijvoorbeeld de Curare, dat geeft wat inzicht. (Een Curare vliegt veel makkelijker met dwars wind, vraag me niet hoe ik het weet ;))

Grt,

Arnoud.
 
Heb de originele tekening van de Xtra en zag dat de rompzijkanten van 6mm balsa zijn. Die heb ik terug gebracht naar 3mm. En zo zijn er wel meer dingen waarvan ik vond dat ze wat zwaar uitgevoerd zijn en anders kunnen. De staart is inderdaad een waarvan ik vind dat hij anders kan. Inderdaad hoog en slank wat wat buiten proportioneel is ten op zichte van de andere stuurvlakken. eens kijken wat ik hiermee kan doen zonder het origineel veel aan te tasten.
 
de 6mm was ook nog uit het verbrandings tijdperk, om te voorkomen dat er resonantie ontstaat op de vlakken.

Ben geen 'geschoolde' ontwerper, maar denk dat de Xtra vooral last had van de lage romp in verhouding tot het hoge kielvlak/rudder.. er was weinig om tegen af te zetten rond het punt waar je eigenlijk de romp wil laten roteren/dragen.

Dat concept is bij moderne rompen wel flink veranderd. Bij mijn 'Etura' is daar vooral goed afgekeken naar bestaande rompen. Resultaat is een romp die enorm makkelijk koers en richting vasthoudt. Dus er is echt wel wat te winnen met een goede ontwerp keuze.

succes met je eigen inbreng, altijd goed om zelf die weg te bewandelen en te leren wat wel/niet werkt
 
Klopt helemaal wvr.
Echter, als je kijkt naar de rompen van f3a modellen uit de jaren 80 en 90 dan waren dit ook veelal "lage" rompen. In kielvlakken is een grote diversiteit, maar ook daar zie je veelal de lage en brede kielvlakken.

Je kunt het heel simpel beredeneren d.m.v. het windvaan effect. Een hoog en smal kielvlak richt zich heel goed in de wind. Echter, of je daar bij een f3a model op zit te wachten ? Ik denk het niet.
Als ik kijk naar de huidige f3a modellen dan zijn deze ontworpen voor lagere snelheden en veel meskantfiguren. Hier heb je dus een hoge romp nodig, anders valt het model uit de lucht omdat er onvoldoende draagkracht is.
Als ik kijk naar het kielvlak van jou Etura heb je het goed gedaan. Dit model zal goed vliegen met zij- en crosswind.

Grt,

Arnoud.
 
Leuk om jullie reacties te lezen en de filosofie over de verschillende ontwerpen. Ga ik zeker nog eens gebruiken.

De essentie van de Xtra herontwerpen is om een leuk retro vliegtuig weer nieuw leven in te blazen met elektro setup. Zeker geen intentie om er F3A wedstrijden mee te gaan doen. Als dat überhaupt nog gaat lukken met het huidige programma ivm met de Xtra.

De Etura is echt een mooi vliegtuig. Heb er meerdere malen naar gekeken om hem aan te schaffen als hij beschikbaar komt. Nu eerst deze maar gaan afwerken.

Overigens staat bij de Etura 60 een spanwijdte van 165mm en een gewicht van 2800gr. Is wel heel erg zwaar voor deze maat vliegtuig. :-)
 
Zeker leuk om de Xtra te bouwen en te vliegen, en je kan zonder problemen ook gewoon het F3A-C programma mee vliegen... let ook op de andere post dat het C programma is aangepast.

Zonder afbreuk te doen aan de adviezen tot betere/modernere modellen is het echt jammer dat de beleving van veel mensen zo is dat alleen de meest moderne modellen geschikt zijn voor deelname.

Een recht vliegend en goed afgesteld model helpt wel degelijk, maar dat kan ook een goed afgestelde calmato of puma (of Xtra) zijn.
Leren kunstvlucht vliegen = leren precies te sturen, ongeacht het model.

Met goed afgesteld wordt o.a. bedoeld dat je de uitslagen (mechanisch) reducteert, zodat je veel meer je knuppelweg kan gebruiken. Hierdoor neemt de noodzaak tot veel expo (alles boven 20% is veel expo) af, daardoor wordt het stuur gedrag van je model veel meer liniear en kan je dus voorspelbaarder sturen.

Dat stukje aanpassen van je stuur uitslagen maakt heel veel modellen plots veel geschikter om precies mee te sturen.

Wat de Etura-60 betreft, ik zal #002 nog eens nawegen.... die wordt eerdaags bekleedt en vliegklaar gemaakt.
Daarbij een Sebart WindS weegt in het echt ook geen 2400gr.... mijne zat op 2600, dan is het 'nog maar' 200 gram zwaarder.... :koud:
 
Ik bedoelde meer op de spanwijdte van de Etura. Op de website staat een spanwijdte van 165mm. Moet dat geen 1650mm zijn?
 
Back
Top