Interne weerstand

Discussie in 'Accu & laad techniek' gestart door Fab, 20 okt 2023.

  1. Fab

    Fab

    Lid geworden:
    18 okt 2023
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Spijkenisse
    Goedendag,

    Mijn zoon heeft zijn eerste rc auto.
    Hartstikke leuk, maar in de tijd dat ik met zulke auto's reed in vergelijking met nu is er heel veel veranderd en dus een hoop informatie in te halen voor me. Het lipo verhaal begrijp ik nu aardig. Nu heb ik een auto uit de kast getrokken die van mij vroeger was. Die rijd nog op oplaadbare batterijen. Nu heb ik een nieuwe oplader gekocht een skyrc nc1500. Deze lader kan ook de interne weerstand meten van een batterij. Nu probeer ik deze waardes te interpreteren. Ik heb al heel wat draadjes gelezen, maar kom niet verder dan een hoge weerstand betekent versleten.

    Voor AA oplaadbare batterijen, wat is nu een hoge weerstand. Ik heb op een andere site gelezen waar iemand vertelde het volgende vertelde :

    Tussen 15 en 30 Milliohm zijn de batterijen nieuw en kunnen voor de zwaarste klussen worden ingezet. Tussen 40 en 60 Milliohm hebben ze al een goed deel van hun leven achter de rug. Ze zijn dan nog prima voor de meeste toepassingen maar de gebruiksduur zal al afgenomen zijn. Tussen 70 en 90 Milliohm lopen ze aardig tegen het eind van hun levensduur. Nog goed geschikt voor een radio, een PIR lampje en bijv. een afstandsbediening van radio of TV.
    Bij 100 Milliohm en hoger zijn de batterijen versleten en kunnen ze naar de recycling.

    Zijn dit waardes die ik gewoon kan aa houden voor nimh en nicd oplaadbare batterijen, of is dit te kort door de bocht?

    Hoop dat iemand dit kan verifiëren.

    Mvg

    Fabian
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.812
    Locatie:
    Woerden
    De echte interne weerstand meten van een accu cel is lastig. De waarde die je meet is namelijk afhankelijk van de manier waarop je meet. Als je de weerstand "meet" met lader A dan krijg je een bepaalde uitkomst. Meet je daarna die zelfde cel met lader B dan krijg je vrijwel zeker een andere waarde. De verschillen kunnen soms meer dan 20% zijn. Daarom is het moeilijk om de waardes die je meet met die van de fabriek te vergelijken.
    Zelf kijk in niet vaak naar die inwendige weerstand. Ik houd gewoon de prestaties van de accu in de gaten. Worden de prestaties merkbaar minder dan "meet" ik die weerstand wel eens maar meestal gaat die accu dan weg en komt er een nieuwe.
    Wat je wel kunt doen is de inwendige weerstand van een net nieuwe accu meten en die ergens opschrijven. Elke keer dat je de accu laad met dezelfde lader kan je de weerstand opschrijven en zo het verloop van die weerstand in de gaten houden. Let op dat je het wel steeds met dezelfde lader doet om zeker te zijn dat de waardes met elkaar kunt vergelijken.
    Wat zijn goede waardes?
    Dat is volledig afhankelijk van de toepassing. Een aandrijfaccu die veel stroom moet leveren wil je het liefst met een zo laag mogelijke inwendige weerstand hebben. Voor bijvoorbeeld toepassingen die maar weinig stroom vragen (verlichting?) zal een (wat) hogere waarde geen probleem zijn.
    Exacte waardes kan ik je helaas niet geven.
     
  3. Fab

    Fab

    Lid geworden:
    18 okt 2023
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Spijkenisse
    Ik heb nu 4 oude batterijen in de nieuwe lader zitten. De lader geeft voor alle 4 rond de 280 / 320 miliohm aan als interne weerstand.

    Volgens het stukje van die site zouden deze batterijen zwaar afgeschreven zijn. Dit is ook best mogelijk. Ze komen uit mijn zender, zijn 15 jaar oud en hebben heel wat tijd liggen stof happen.

    Elke lader zal ook zeker compleet verschillende uitkomsten geven. Was ook meer op zoek naar richtlijnen, zodat ik kan zien wat nu eigenlijk slecht of op is.
     
  4. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    12.046
    Locatie:
    Nootdorp
    Na 15 jaar zou ik zeggen, weg ermee. Jouw lader zal door die verhoogde weerstand denken dat de accu vol is en afslaan terwijl er maar een fractie geladen is.
     
    Laatst bewerkt: 20 okt 2023
  5. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.984
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Met @Ernst Grundmann : Bij nieuwe accu’s meet ik de interne weerstand met de lader en schrijf die op de accu. En zo nu en dan check ik nog een keer om het verloop te zien. Sommige merken/ types verlopen sneller dan andere.
     
  6. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.812
    Locatie:
    Woerden
    @HeliKoper, dat is ook de juiste manier. Of de waarde die je meet exact de juiste waarde is maakt weinig of niets uit. Je ziet de trend en je ziet ook dat de weerstand oploopt. Het klopt dat de verschillen tussen de diverse types en of merken behoorlijk groot kunnen zijn.
    Accucellen die 15 jaar oud zijn zullen inderdaad hun beste tijd wel gehad hebben. Persoonlijk zou ik daar nooit risico's mee willen lopen. Die cellen gaan zeker in de oude batterijen bak voor verantwoord verwerken. Een poosje geleden kwam ik een oude accu tegen, 6 NiCad penlight cellen Hij was achter in een laatje terecht gekomen en zo uit het zicht verdwenen. Hoe oud hij is weet ik niet precies maar hij is zeker meer dan 10 jaar niet opgeladen of ontladen geweest. Hij ligt al in de oude batterijen bak maar misschien dat ik hem en nog uit vist om eens te kijken hoe hij presteert.
     
  7. Fab

    Fab

    Lid geworden:
    18 okt 2023
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Spijkenisse
    Ok,

    Ik ga mijn nieuwe wel is in de gaten houden.
    Maar uit bovenstaande antwoorden begrijp ik dat eigenlijk niemand een waarde aanhoud waarbij je ze weg gooid.
     
  8. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    12.046
    Locatie:
    Nootdorp
    Ik gebruik nu zo een 30 jaar niccad,s nimh, en lipo,,'s maar heb nog nooit de interne weerstand gemeten. Boeit mij ook niet. Ik kijk naar de prestaties.
     
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.812
    Locatie:
    Woerden
    Dat klopt. Zoals ik al schreef is de waarde die de fabrikant opgeeft zelden (of nooit) de zelfde waarde die de gebruiker zal meten. Meestal, maar niet altijd, zal de waarde hoger zijn. Daar zijn meerdere oorzaken voor. De belangrijkste is wel dat je niet precies op dezelfde manier en onder de zelfde omstandigheden meet.
    Je kan er wel iets mee doen zoals HeliKoper het b.v. doet. Meet de weerstand van de nieuwe accu met jouw lader en schrijf die op (de accu?). Je kan dan zien wat die weerstand doet in de loop van het gebruik. Op die manier krijg je dus wel een indruk van de toestand van de accu.
    Persoonlijk vind ik het eigenlijk te veel moeite voor te weinig voordeel. Maar dat is mijn persoonlijke mening!
     
  10. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    3.383
    Locatie:
    Gavere/België
    Ik heb een rijtje oude zenders staan, niet allen nog vaak in gebruik, maar voor die weinige keren.. Soms ook wel eens in gebruik voor een testje met een auto in opbouw of zo. Allen met 8AA's. Bij sommige zitten nog batterijen in van wanneer ik ze kreeg in een lot of zo. En ook eigen batterijen van weleer. Sommige sets zijn natuurlijk overleden, maar er werken er nog die zelfs nog NiCd zijn. Ik gok dus 15 jaar oud minstens. Natuurlijk niet veel capaciteit meer en zeker niet mee te nemen op een rijdag, maar ben toch onder de indruk soms hoe robuust deze zijn. Voor een zender natuurlijk minder doorwegend. Zal er ook wel van afhangen hoe veel en hoe ze gebruikt zijn. Maar met 0V zijn ze toch vaak reanimeerbaar. Doorgaans apart in een klassieke lader. Eens allemaal op niveau, terug op een multilader in de zender rechtstreeks.
     
  11. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    29.159
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Wat ik hier niet terug zie: Volgens mij is de interne weerstand óók een functie van de nominale capciteit: Een 500 mAh cel zal een hogere interne weerstand hebben dan een 5000 mAh (moet wel, want die kan in principe 10 keer zoveel stroom leveren tegen de zelfde spanningsdaling, en U=I x R).

    Volgens mij is dat ook iets om mee te nemen?
     
  12. Rick NL

    Rick NL PH-SAM

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    4.292
    Locatie:
    Gouda
    Wat Brutus schrijft in zeker waar, maar er is nog een belangrijke factor en dat is de temperatuur.
    Bij een hogere accutemperatuur gaan de electrochemische processen sneller/gemakkelijker, waardoor de inwendige weerstand afneemt.
    Bij prestatie modellen die een relatief hoge stroom vragen ten opzichtte van hun capaciteit (dus werken bij een hoge effectieve C waarde) worden de accu's meestal voorverwarmd.
    Dit levert betere prestaties bij lagere verliezen én een hogere accu levensduur.
    In de praktijk wordt bij bovengenoemde toepassingen meestal voorverwarmd tot 40 à 45°C.

    Dus wanneer je de ontwikkeling inwendige weerstand over de levensduur van de accu wilt volgen, moet je steeds bij de zelfde temperatuur meten.
     
  13. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.812
    Locatie:
    Woerden
    Klopt allemaal. Er is nog een factor die een duidelijke rol speelt en dat is de ladingstoestand. Een net geladen dus helemaal volle accu zal een lagere inwendige weerstand hebben dan een bijna lege accu.
    Voorverwarmen als je veel stroom gaat gebruiken is prima, het is zelfs beter voor de levensduur van de accu. Je moet er wel voor zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt.
    Het mooist is om ze nooit warmer dan ongeveer 80°C te laten worden. Zelfs liever niet warmer dan 60°C gemeten aan de buitenkant van de accu. Binnenin kan de temperatuur dan al makkelijk 80°C zijn of zelfs hoger. Het probleem is namelijk dat er een organisch oplosmiddel in de cellen zit dat met het polymeer het gelvormige elektrolyt is. Dit oplosmiddel kan en zal bij hogere temperaturen gas gaan vormen met alle problemen van dien.
    Wordt je accu tijdens gebruik te warm dan trek je er te veel stroom uit. Helaas zijn er nog al wat accu verkopers die een (heel) erg optimistisch getal op het label van hun accu zetten als maximale "C" waarde. Als je de helft aanhoudt van wat wordt opgegeven zit je ongeveer goed. Helaas kan dat soms zelfs nog te veel zijn.
     
  14. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.687
    Locatie:
    Boxtel
    Nadat ik vorig jaar een Hota P6 heb gekocht, nu ook de mogelijkheid om de interne weerstand te bepalen van mijn accu's.
    Alleen kan er weinig van maken, de lader geeft binnen 1 laad doorgang best een grote variatie aan waardes per cel door.
    Zie soms wel verschillen met een factor 3-4 ontstaan op cellen tijdens het laden en dan voornamelijk op Poort 1, poort 2 lijkt een stuk stabieler.
    Vraag me of dit gebruikelijk is, zo ja dan zie ik weinig nut in het bijhouden van de interne weerstand. De waardes lijken gewoon niet reproduceerbaar vast te leggen.
    Packs zijn SLS Xtron 2200 6S. Packs hebben zo'n 30-50 cycli gemaakt.

    Ga binnenkort ook wat zwaardere (kostbare) nieuwe packs aanschaffen. Vandaar ff uitzoeken of ik het wat beter voor elkaar kan krijgen.
     
  15. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.984
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Wat je waarneemt is juist. “De” interne weerstand bestaat niet. Enige nut is om bij een nieuwe accu de waardes te meten en te noteren. Dan kun je het verloop over de tijd bijhouden en zo afwijkende pakketten vroegtijdig signaleren.
     
  16. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.812
    Locatie:
    Woerden
    Helemaal met je eens HeliKoper!
     
  17. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.687
    Locatie:
    Boxtel
    Dat had ik al begrepen en getracht om te doen.
    Alleen zie ik de praktijk bijvoorbeeld iets van het volgende: start van accu-lading, 20% geladen, cel 1 = 8 mOhm, cel 4 = 1.5 mOhm, cel 6 = 14 mOhm
    10 minuten later, cel 1 = 7 mOhm, cel 4 = 12 mOhm, cel 6 = 6 mOhm
    lader afgeslagen, cel 1 = 4 mOhm, cel 4 = 8 mOhm, cel 6 = 9 mOhm
    Deze getallen zijn fictief, dus probeer hier geen exacte verklaringen/logica achter te zoeken, maar benaderen wel de praktijk.

    Wat ga je dan noteren?

    Ik vraag mij dus af of deze lader wel goed functioneert op het gebied m.b.t. het bepalen van de interne weerstand.
    Heb ook sterk het idee dat Poort 1 van de lader veel meer varieert met deze waardes dan Poort 2.

    Zou graag weten of andere dit fenomeen ook zien en hoe ze hier dan mee omgaan.
     
  18. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.798
    Locatie:
    Sassenheim
    De weerstand van een LiPo cel is afhankelijk van zijn temperatuur, daarom kan je over het laadproces een verandering van de interne weerstand zien. Autojonges kijken hier veel naar omdat het ook direct de prestaties bepaald. In Amerika wil je eigenlijk niet naast zo'n iemand zitten, die ontlaad zijn accu met 40A continu en gaat daarna direct over op 40A laden (5C !), dat alleen om het hart van de cel op te warmen voor een zo'n laag mogelijke interne weerstand. Als ik dat moet lezen willen ze cellen met niet meer dan 2 mOhm per cel, boven de 3 is voor hun de accu niet goed meer. Mij maakt het niet zo uit, ik rij met elektro meer voor de lol en de laatste keer had ik ook cellen van tegen de 10 mOhm en haalde nog steeds hoge snelheden op het rechte stuk.
     
  19. Rick NT

    Rick NT

    Lid geworden:
    29 dec 2002
    Berichten:
    1.687
    Locatie:
    Boxtel
    Dat temperatuur een behoorlijke invloed heeft op de weerstand ben ik van op de hoogte. Begreep dat dit wel eens een factor 2 kan zijn.

    Maar ik zie dus binnen 1 laadcycli met 1 C, de interne weerstand van 1 cel met tot wel een factor 10 naar boven gaan terwijl de andere cel juist een behoorlijk stuk lager wordt.
    Dit is mijn inziens niet te verklaren door een temperatuur wijziging.
    Tussen cellen onderling in het pack zijn ook behoorlijke verschillen aanwezig.

    Mijn vermoeden is dat ik iets verkeerd doe of de lader maakt er een zooitje van of ik heb de packs op een of andere manier reeds verprutst. Ze presteren in de heli nog steeds naar tevredenheid.

    Op het forum lees ik ervaringen als dat cellen 3mOhm weersrand hebben.

    Van mijn packs (van hetzelfde type) die ik nu geprobeerd heb is de interne weerstand ergens tussen de 2-20 mOhm per cel en dan kan iedere cel op ieder willekeurig moment zo'n beetje binnen deze hele range uitkomen.
    Dit maakt het bijhouden van het verloop van de cellen mijn inziens compleet nutteloos.
     
  20. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    16.595
    Locatie:
    Groningen
    Factor 2??? Dat kan veeeel meer zijn. Koude cellen zitten hier rond de 5 - 6 en warm zie ik 0.8 tot 1 mOhm dus de verschillen wisselen echt flink. Daarom is het ook lastig om te vergelijken aangezien het zo wisselt. Dus na run temp meten en bij gelijke temp gaan laden is de enige manier om enigszins accu's te vergelijken. Temperatuur na een gelijke run zeg eigenlijk veel meer net als spannings logging. Alleen die geven een goed beeld van de prestaties van een pack. Weerstand gebruik je hoofdzakelijk voor het opsporen van slechte cellen in een pakket.
     

Deel Deze Pagina