KNRM Koningin Juliana

Wat een ontzettend interessant artikel! Bedankt voor de link.
Inmiddels heb ik Kristal Klear in huis. Er zit een modelspoorwinkel in Apeldoorn die het heeft. Binnenkort maar eens wat testjes mee doen.

De Insulinde heeft i.d.d. een "kieptank". Slim systeem. Diverse andere reddingboten zoals de Gebroeders Luden ook. Maar de Koningin Juliana heeft geen kieptank. Dat had ik al in een beschrijving gelezen en ik heb het ook bij mijn bezoek aan de echte KJ nagevraagd. De KJ moet het hebben van de zware kiel.
 
Knap hoor, net echt.
En idd , wat Marc schrijft, je hoeft nooit meer bang te zijn dat schip omslaat.
Deze kom altijd weer rechtop
 
Geen druppel in de romp. De stuurhut sluit erg goed af. Volgens mij moet het i.d.d. erg leuk zijn om met dit model in flinke golven te gaan varen. Dat zal ik zeker gaan proberen! Misschien nog eens het Leekstermeer oversteken, want daar heb ik nog een appeltje mee te schillen (zie mijn allereerste post van dit topic).
 
Dat Leekstermeer moet voor dit schip een eitje zijn. Herinnert me aan mijn jonge jaren. Groeide in die contreien op. Gr. Klaas.
 
Moin! De rol gaat niet echt op schaalsnelheid!
YouTube op traaaag zetten… dat oogt realistischer. Haha.
0,25 afspeelsnelheid... aardig realistisch :-)

Zwaar weer? Zo geen ‘om’kijken naar.

Gingen de motoren ook automatisch uit bij zware slagzij om niet vacuum te zuigen?
En om automatisch weer aan te slaan?

Schitterend. Slechts enkele modellen kunnen dat.
Snaarstrak rompie! Mooi uitgewerkt!

Mijn reddingskruisertje is wat dat betreft een watje. Haha…
Kenterproef... maar niet doen...
 
Laatst bewerkt:
Bas, Op de Insulinde sloegen de motoren bij een bepaalde slagzij af. Er zat een motordrijver in de MK, maar ik weet niet of de motoren ook vanaf de brug gestart konden worden. Zal het eens nakijken in het boek over de Insulinde. De motoren slegen af bij 75°slagzij en werde beneden weer gestart. Elke motor had zijn eigen motorkamer, die achter elkaar lagen. Er ligt ook nog een trilogie van Klaas Toxopeus, die samen met zijn broer Mees op die boot heeft gevaren. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Ik ben aan het werk met de mast. De mast wordt afneembaar van de stuurhut. Ik gebruik XT60 stekkerbussen voor de bevestiging op de stuurhut. Dat klemt stevig en ik kan ook gelijk één verbinding gebruiken om de + pool aan te maken (voor de radar en lampen). De - leidingen hoeven niet door de buizen van de mast, bij het echte schip zit het ook allemaal met tie-wraps aan de buitenkant. De mast is grotendeels van 3 mm buis. De meeste verbindingen zijn hard-gesoldeerd, enkele zacht-gesoldeerd.
19cc8d64-d3ad-4b17-8ab5-0ebdd008808d.jpg

Voor de bouw zijn de XT60 stekkers in een stuk aluminium geprikt.
Het echte schip heeft natuurlijk geen oogjes bovenaan de antennes, maar ik ben bang voor verwondingen als ik bij het model geen oogjes eraan maak. Soms zijn er wat concessies nodig bij een model.
 
Goed ideeom de scherpe einden van de antennes om te buigen. Hier heb ik dat opgelost met stukjes rubber slang uit de hengelsport. Gr. Klaas.
 
Andere optie hadden kleine kraaltjes kunnen zijn. Komen in allerlei kleurtjes t/m helder.
Maar denk dat niemand wakker ligt van zo een oplossing, temeer daar het loeistrak gezet is.
 
De mast is gespoten. En er komen steeds meer details bij:
Zwaailicht,
EPIRB,
Zoek/deklicht achter (de draad loopt ook behoorlijk zoals bij het originele schip)
Klep op de uitlaat (nee, die heb ik niet beweegbaar gemaakt.)
Op de mast zitten al wel LEDs, daar komen de behuizingen nog omheen.
Bij het echte schip zijn de reddingsboeien gezekerd met elastiek wat uit meerdere koordjes bestaat. Ik dacht dat te imiteren met naaigaren, maar dat blijkt te overheersend op het model. Dat moet dus nog anders!
Ik vind het leuk gepriegel.
a62d9769-daba-4d29-85d9-da6b933d6fd9.jpg
 
Ik heb heel veel pogingen gedaan om de misthoorns 3D te printen op mijn FDM printer. Veel geëxperimenteerd met instellingen, maar het werd niet goed genoeg. Even heb ik gedacht om ze te draaien op mijn draaibank, maar ik heb een nogal grote draaibank. Dat werd ook onhandig. Uiteindelijk besloten om een mix te maken van 3d printen en wat messing draad. Dan kon ik ook gelijk handige pootjes eraan solderen voor de bevestiging van de mishoorns. Die pootjes zijn niet natuurgetrouw maar geeft wel een degelijke bevestiging en dat is voor een varend model ook wat waard. Hieronder een foto waarvan de linker al een eerste laagje verf heeft.
2f160036-d47c-4516-b58f-8595f8a69112.jpg

Ook bezig geweest met zoek/deklichten aan de zijkant. Op de foto hieronder is deze te zien boven de misthoorn. Eigenlijk ook weer te veel detail voor een FDM printer. Als ik nog eens veel detail wil printen moet er toch maar eens zo'n UV-hars printer komen. Dat lijkt me geschikter voor de details. Ik ben heel lang bezig geweest met nabewerken om het redelijk netjes te krijgen. Maar dat is natuurlijk ook deel van de hobby!
b9766f71-8c0c-4db8-bf01-0eef69d53df7.jpg


Nog iets meer overzicht:
268e2eaa-c7d4-401c-9063-97e5e05f932d.jpg
 
Laatst bewerkt:
Back
Top