Verder met testen en aanpassen van de neuspoot. De aluminium cilinder beugel bleek niet goed te zijn en moest opnieuw, scharnier positie té ver naar achteren. Ze zijn vrij eenvoudig gemaakt van aluminium L-profiel van de bouwmarkt.
Tsja, dat krijg je met testen en uitproberen, soms moet het overnieuw..., maar dat is dan ook de uitdaging om het goed werkend en passend te krijgen!
Volgende probleem / uitdaging; de neuspoot is per definitie té lang om in de wielbak te passen, dat heeft de echte ook. Geen idee waarom ze tot deze poot gekomen zijn en er plotseling geen plaats meer is in de kortere wielbak. Misschien stond de kist te veel nose-down en kwam hij slecht los van de grond met de marginale straalmotoren van toen. Een langere poot geeft de kist een positive angle off attack zodat hij vanzelf van de grond vliegt als de juiste snelheid is bereikt.
Hoe hebben ze dat probleem bij de echte opgelost? Een zogenaamde "Shrink link". Deze stang zorgt er voor dat de poot tijdens intrekken ook korter getrokken wordt bij het veer/demp gedeelte. Dat kost dan ook extra cilinder kracht dus de vraag is of dat in model toepassing wel gaat werken. Als ik niet voor deze oplossing kies dan zal ik de wielbak langer moeten maken. dat scheelt maar liefs bijna 4cm! De wieldeuren moeten ook diezelfde lengte langer worden en dat ziet er niet schaal uit... Dus toch maar eens wat proberen.
Hier een Thunderstreak op een sokkel met half ingetrokken neuspoot, hier kan je duidelijk de shrink link aan de voorkant zien en de poot ingekort worden;
Hier twee foto's van een kist in opslag, ik denk mlm. Ook hier kan je die link mooi zien;
Hier alvast een setup met een vaste lengte, tijdelijk gemaakt van een messing buis. Ik had voor de zekerheid de langere deur al in de romp gekrast, die kan je nog net achter het gat zien;
Gelijk een testje met lucht gedaan en het valt me heel erg mee!!! Al bij een lage druk krijgt hij hem toch binnen. Nu moet ik wel zeggen dat ik wat gesjoemeld heb met de veer spanning.

Op de meeste foto's van het origineel zie ik dat de neuspoot meestal bijna helemaal ingeveerd/gecomprimeerd is. Dat heb ik ook na gemaakt. Er zit een héle slappe veer in om de poot slechts helemaal uit de duwen als hij van de grond komt. Pas op het einde van de slag zit een zware veer om de klappen van een harde landing op te kunnen vangen. De shrink link hoeft dus enkel de slappe veer in te duwen bij het korter maken van de poot.
Ik heb er geprobeerd een filmpje van te maken, lastig te zien maar het werkt!
Nu kunnen we aan de gang een schaal shrink link te maken die ook mee veert met de strut. Geometrie klopt nu ook helemaal dus volgende week de vouw struts uit aluminium frezen om de triplex strutjes te vervangen.