f3k clinic/wintermeeting/f3ksales/f3kfunday

Het is inderdaad correct. Instellingen kunnen heel wat brengen doch elke kist is verschillend in bouw en gewicht. Ervaring en gevoel spelen hierbij een hele grote rol.
k ben begonnen met een Modster 1000 van piepschuim, wel twintig keer moeten repareren door craches en hij werd steeds zwaarder. Maar de instellingen heb ik continue bijgehouden, de ervaring en vooral ook gevoel hebben mij op een hoger niveau gebracht. Aanwijzingen van velen in dit forum en natuurlijk de begeleiding van mijn leraar Etienne helpen mij hier enorm bij.
De kist werd zwaarder maar toch kon ik hem langer in de lucht houden. Ik ga nu verder naar een nog hoger niveau, met mijn onlangs aangeschafte Mini Q.
 
Vincent, het enige wat ik vroeg is om de dingen te benoemen hoe ze heten en het liefst in het Nederlands eventueel aangevuld met de Engelse term.
Als je dat muggenziften noemt vind ik jammer. Hoe het een en ander aerodynamisch werkt weet ik intussen wel na 45 jaar zweefvliegen.
 
Niet gelijk in de verdediging schieten Knikvleugel, niemand valt je aan hoor, we proberen de kost voor iedereen zo duidelijk mogelijk te maken om zo veel mogelijk te helpen!. wanneer je in de betreffende zin je wat aangevallen voelt door het gebruik van het woord muggenziften dan spijt mij dat, in de context van de zin waar stabilo werd geschreven waar eigenlijk hoogteroer had moeten staan was echter heel duidelijk dat dat bedoeld werd, vandaar dat ik dat heb benoemd met het woord muggenziften, vrij direct, maar zo ben ik nu eenmaal;) Of iemand het inspiralen van je kist na het inzetten van de bocht nu zo noemt of wegvallen van de vleugel maakt wel erg veel uit. tevens zou het woord wegvallen dan ook verkeerd zijn, een overtrokken vleugelhelft is dan grammaticaal correcter. wanneer dit verschijnsel optreed is er juist iets aan de hand met je afstelling en/of vliegsnelheid, de dlg wordt immers overtrokken . dit is een ander probleem en ziet er ook herkenbaar uit wanneer het gebeurd, 9 van de 10 keer is de piloot de schuldige en de afstelling kan hier weinig aan veranderen, hooguit minder erg maken. de engelse term ''banken'' beslaat de lading van wat we daarmee bedoelen gewoon veel beter,, ik bedoel ''wanneer mijn kist schuin hangt'' bekt nu eenmaal minder vlot. Ergens heb je wel een punt hoor, ''men'' heeft er idd wel een handje van om bepaalde, op het 1e gezicht niet heel belangrijke, zaken andere benamingen te geven of zelfs nieuwe te verzinnen... wat n ellende. het heeft me al te veel tijd van mn leven gekost om mensen van dat irritante ''zoom-mode'' gedoe af te praten, om maar even iets te noemen wat voor verwarring zorgt of heeft gezorgd. Maar in het geval van Erik heb ik wat clementie; als vrije vluchter moet ie ff wennen aan het idee van hoogte- en richtingsroeren, eerder was het voor hem alleen stabilo's en kielvlakken...;) Verder dank aan iedereen voor het reageren, stellen van vragen etc, ga zo door!
Alvast de beste wensen voor 2019!
f3k forever!
 
;)
Inderdaad. m'n Wakefields stel ik af met pendelende stabilo's, kielvlakken en wiggelende vleugels.
Ik wilde verheldering in mijn eigen verwarring scheppen. Ik ben blij dat Vincent schreef dat ik 'm goed begrepen heb.
Ik verval blijkbaar ook in het verengelsen van termen waar prima Nederlandse begrippen voor zijn.
Ik hoop dat ik geen beginners meer in verwarring heb gebracht.
Ik weiger 'bank and jank' te vertalen door 'roteer en ruk' ;)
 
Vincent en Jeroen, ik wil jullie de volgende twee vragen stellen als dat mag;

Instellingen bij Failsafe.
Failsafe voor een DLG. Die heb ik zo ingesteld dat als de zender uitvalt of door te grote afstand contact verloren wordt, het hoogteroer in de bovenste stand komt. Moet ik nog iets instellen bij de rolroeren (ailerons)? Kunnen jullie ook aangeven hoeveel uitslag in te stellen.

Zijroer (rudder).
Speelt het zijroer (rudder) een belangrijke rol bij het besturen van een DLG. Weglaten scheelt weer gewicht. Met mijn Modster 1000 vlieg ik met zij-roer. Als ik mijn rolroeren inzet, geeft het zijroer tegelijkertijd een hele kleine uitslag. De nieuwe aanwinst Mini-Q heeft geen zij-roer (nog niet mee gevlogen, dus geen ervaring).

Alvast bedankt, Emiel
 
Hallo Emiel,
Ik ben niet Vincent of Jeroen, maar als trotse Nederlander heb ik natuurlijk wel overal een mening over.:D

Mijn failsafe is zo ingesteld dat als de zender uitvalt of ik buiten het bereik vlieg, de flats full down gaan, met een beetje up elevator voor een langzame gecontroleerde daalvlucht.

Over het rudder zijn er veel verschillende meningen. Vincent vliegt zonder en is daar blijkbaar erg successvol mee. Ik vlieg wel met rudder, ben dat zo gewend.
 
;)
Inderdaad. m'n Wakefields stel ik af met pendelende stabilo's, kielvlakken en wiggelende vleugels.
Ik wilde verheldering in mijn eigen verwarring scheppen. Ik ben blij dat Vincent schreef dat ik 'm goed begrepen heb.
Ik verval blijkbaar ook in het verengelsen van termen waar prima Nederlandse begrippen voor zijn.
Ik hoop dat ik geen beginners meer in verwarring heb gebracht.
Ik weiger 'bank and jank' te vertalen door 'roteer en ruk' ;)
Geniaal, 'bank en jank' als vernederlandsing van 'bank and yank'.

Piel-loten vind ik ook een mooi Nederlands begrip, evenals de voor taranis gebruikers gangbare term 'bootloeder' voor 'bootloader'.

Als Nederbelg wonend in de Vlaamsche rand rond Brussel is het toch hartverwarmend te zien welke liefde er hier voor het Nederlands wordt tentoongespreid.

(Of is het: tentoon wordt gespreid. Lol)
 
@Belgarath bedankt voor de snelle reactie. Hoe meer kennis des te beter.
Wat failesafe betreft had ik al zo'n vermoedens. M.b.t. het zijroer, dat ga ik gewoon uitproberen en zal straks mijn ervaringen delen. Alleen moet het weer wat beter worden, volgend jaar misschien.
 
Tijdens de winter clinic in Terlet, lag er een (Vortex?) voor € 300,00 te koop. Ik weet niet mer van wie en of het inderdaad een Vortex was, maar wat is de status daarvan?
 
Die is van @jorn

Weet niet of die reeds verkocht is.

Je kunt hem via modelbouwforum een prive bericht sturen.

Even op @jorn klikken en een conversatie starten...

Groet, Roger
 
Omdat dit zon lekker actief draadje is: wie kan er voor mij de (in o.m. duitsland verpflichte) labels printen om op mijn dlg te plakken.
 
Omdat dit zon lekker actief draadje is: wie kan er voor mij de (in o.m. duitsland verpflichte) labels printen om op mijn dlg te plakken.

Ik heb ze vorig jaar bij Ulrich gekocht Guido. Zover ik weet maakt hij ze zelf. Wellicht hem even contacten?
 
in je failsafe stand je flaps beide zo ver als mechanisch mogelijk naar beneden en je kan eventueel ook wat up op je hoogteroer zetten. zo heb ik het, of zou ik het moeten hebben. dus. verder mooi Nederlands;)
 
ik moet zeggen dat je mijn gevoelige snaar wat termen en zelf namen verzinnen danig hebt geraakt. ''crow-braking''......full span ailerons.....camber, reflex. OMG. HELP. zodra de tekst langer wordt dan je spanwijdte kan je je afvragen of het geen tijd is om gewoon te vliegen. Je uitleg getuigt van een uitmuntende interesse en goedbedoelde intenties, maar lees eerst even het hele draadje door voordat je termen gebruikt die in de ''scene'' niet gebruikt worden en bovendien verwarring veroorzaken. de instellingen zijn per kist zo persoonlijk dat jouw instellingen niet perse de juiste zijn voor een ander. tijdens de clinics leg ik eea uit, termen als zoom-mode,reflex etc. komen daar aan bod, het zij dat in een zin waarin ik zeg die ellendige beschrijvingen nooit meer te willen horen,lol.
De meeste conclusies die je trekt kloppen in grote lijnen,maar sommige dingen beschrijven meer wat er gebeurd met bepaalde standen, uitleg waarom het gebeurd is leerzamer. neem bv. de snapflap, uiteraard kan je dan kortere bochten maken, maar waarom? wat gebeurd er aërodynamisch dat de kist langzamer kan vliegen zonder te stallen?
Ik kan mij niet ontrekken aan de indruk dat je je tekst hebt gekopieerd van een andere site, de ''E.2.2'' aanduiding voor je punten lijkt dat te bevestigen. Excuses wanneer dit niet zo is, maar als al deze info al ergens staat begrijp ik niet zo goed wat je doel is om het hier te posten.
Ondanks dat de termen de taalpuristen alhier behoorlijk kunnen raken is de uitleg redelijk correct ook al gelden sommige zaken niet(meer) voor f3k. Graag verneem ik wat je precies duidelijk wil/wou maken voor jezelf. is het iets over de functies zoals je beschrijft is, of is het meer wanneer je wat nu af moet gaan stellen tijdens het vliegen,trimmen van je kist. ik bedoel als je dit alles klakkeloos in je zender zet en er mee gaat vliegen dan krijg je je kist nooit correct afgesteld of zodanig dat ie optimaal presteert met jouw vliegstijl.
f3k forever.
 
Back
Top