FrSky X12s Horus

Neen, tijdens het binden wordt alleen de identificatiecode van de zender in het geheugen van de ontvanger opgeslagen zodat de ontvanger voortaan alleen de gegevens van die zender zal gebruiken. In de zender zit ook een ontvanger die eerst de hele band scant om te "kijken" welke kanalen al in gebruik zijn. Dat gebeurt elke keer wanneer je de zender inschakelt. De ontvanger zal de over de hele band alle zenders ontvangen die op dat moment uitzenden. Hij zal echter alleen de informatie er uit halen afkomstig van de zender van welke de identificatiecode tijdens het binden in het geheugen is opgeslagen.
Wat er daarna gebeurt verschilt van systeem tot systeem. Bij sommige systemen zal de zender daarna een signaal naar de ontvanger sturen met de kanalen die hij gaat gebruiken en soms ook in welke volgorde die gebruikt gaan worden. Weer andere systemen sturen alleen over welke deel van de band gebruikt gaat worden en zo zijn er nog meer dingen te verzinnen.
Dit gebeurt dus iedere keer bij het inschakelen. Daarom kan het bij sommige systemen ook eventjes duren voordat je kunt sturen. Dat is vooral lastig wanneer de ontvanger even een spanningsdip heeft gehad. Als het dan een seconde of nog langer duurt voordat je weer kunt sturen kan dat vervelende gevolgen hebben.
 
Denk dat dat voor FrSky niet helemaal opgaat. Na een firmware opdate op het zendmoduul moesten we opnieuw binden. Er zit ook EU info in de bind data welke bepaald welke frequenties gebruikt mogen worden. Er zit dus stuk meer info in de bind data dan alleen een moduul id....
 
Dat is helaas niet juist. Veel merken houden het relatief simpel en gebruiken maar een beperkt aantal kanalen op een beperkt stukje van de band. Bij het aanzetten "kijkt" de zender welk stuk van de band het stilste is en zal dat deel gaan gebruiken. In dat stuk worden dan een stuk of 10 kanalen gekozen waarover het signaal wordt "verdeeld". Er zijn maar weinig systemen die echt de hele band gebruiken en die meer dan 10 kanalen tegelijk gebruiken. Het Futaba systeem FASST is daar één van en ik dacht ook het Graupner HOTT systeem maar dat weet ik niet zeker. De systemen van Spektrum werken echt zoals ik hierboven heb beschreven. Zeer veel WiFi systemen die voor de computerverbindingen worden gebruiken overigens ook!

Ook FrSky ACCST is een spread spectrum technologie die vrijwel de gehele band gebruikt. Net zoals futaba FASST.

a72c291c42fad1336f7f992596fe0775.jpg


Een opname van een paar seconden (in range check mode, dus output power is gedempt). Het plaatje is een momentopname uit een ander verhaal, Maar ook hier zag ik hem duidelijk de hele beschikbare band vullen. Geen DSM achtige techniek waar vooraf de frequenties worden vast gesteld.
 
Voor zover ik weet is DSM-X ook spread spectrum over de hele band. DSM-2 gebruikte 2 kanalen, maar mag niet meer verkocht worden. Assan deed dat ook. Dat gaf problemen bij grote aantallen zenders tegelijkertijd. Of HOTT ook de hele band gebruikt weet ik niet zeker, maar ik vermoed van wel. Ook Jeti benut de gehele band.Daarmee heb je toch 90% van de zenders wel te pakken denk ik.
 
Vandaag met de FrSky Horus wezen vliegen. Direct na het opstijgen van mijn heli (Trex 600) ging de staart direct één kant op met schokken. Hierdoor was de heli niet of nauwelijks te controleren en is gecrashed. Totaal verbaast wat mij zojuist is overkomen( zelfs met 24 jaar helicopter ervaring) ben ik de zaken gaan controleren. Vrijwel direct was de oorzaak te herleiden. Het kanaal van de linkerstuur knuppel (mode 2) loopt op een bepaalde positie vol in de maximale uitslag zonder dat deze wordt gestuurd.

Ook heb ik dit bij andere modellen en ontvangers getest en een gelijkwaardige reactie is waarneembaar op de zender op 2 monitoren welke op de zender zitten. Het een en ander heb ik vastgelegd:



Na het openschroeven van de achterzijde van de zender is bij bewegen van de knuppelkabels/stekker de uitval waarneembaar en is de storing reproduceerbaar....

Morgen de leverancier bellen en bespreken hoe we dit gaan oplossen...
 
Je krijgt vast een nieuwe zender, maar ook die kan dat probleem hebben en moet je goed controleren van te voren. Ik vindt dit een zwak punt van de zender.
 
Oh, Nou lekker dan... De heli naar de kl@te door zo'n issue. Als dit vaker voorkomt ga ik iets meer actie ondernemen.

Is er ook al een oplossing behalve vervangen van de gimbal? Zal eens ff inlezen
 
Zit in te stugge / slecht gesoldeerde kabels dacht ik. Als het een nieuwe zender is dan gewoon onder garantie vervangen. Ik ga zelf de kabels nog een keer upgraden...
 
Ik heb de Horus nu 5 maanden. Hij is retour richting de leverancier. FrSky is er van op de hoogte want er waren al soepele kabels richting hem onderweg.

maar ik neem aan dat de kabel breekt rond het soldeerpunt? Dan zullen nieuwe flexibelere kabels op den duur ook breken. Volgens mij moet men zorgen dat er geen flex zit rond de soldering :).

Ik moet mijn Horus toch nog uit elkaar halen voor de iXJT module, zal dan gelijk bij mij ook ff controleren.
 
Back
Top