Waarom gaan LiPo’s bol staan?
Afgelopen week bracht ik een bezoekje aan de club om eens lekker los te gaan en mijn nieuwe kistje ( Turbo Duster ) te maidenen en daarna vooral vlieguren te maken om hem zo snel mogelijk in de vingers te krijgen, altijd fijn…. toch?
Zo tussen de tweede en derde vlucht vernamen mijn oren een logica waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had, laat staan erbij stilgestaan.
We kennen allemaal, tenminste… de elektrovliegers onder ons het feit dat LiPo-accu’s naar mate ze meer gebruikt, en in sommige gevallen misbruikt, worden deze enige vorm van bolligheid verkrijgen. Nu zullen een boel 40-plussers daar niet vreemd van opkijken want diverse onder hun hebben daar ook last van….
Wat de oorzaak hiervan is vernam ik dus na mijn tweede vlucht nadat ik net mijn 6S LiPo aan de lader had gelegd, om hem vervolgens met 2C vol te pompen.
2 leden, goed onderlegd in elekronica en overige wetenschappen, hoorde ik praten over het feit dat LiPo’s dus bol gingen staan naarmate het gebruik hiervan toenam. Met grote verwondering hoorde ik dus ook de oorzaak hiervan.
Zoals we allemaal weten zit er in onze atmosfeer een hoeveelheid fijnstof. Deze fijnstof zit dus ook in de lucht welke wij inademen om in leven te blijven. In tot hoeverre blijft deze fijnstof ons bespaart tot onze longen of zijn er wellicht nog meerdere vormen waar het fijnstof zich een weg door weet te banen?
Het is dus gebleken dat op het moment dat een LiPo geladen wordt, het amperage is evenredig met de hoeveelheid fijnstof, er niet alleen stroom in de Lipo wordt gepompt maar dat er tegelijkertijd een geringe hoeveelheid fijnstof wordt mee geladen in de LiPo.
De hoeveelheid fijnstof welke in de accu komt is sterk afhankelijk van het vermogen waarop de LiPo geladen wordt. De boosdoender in deze is de ventilator van de lader welke bij een hogere laadstroom harder zal draaien en daardoor meer fijnstof zal opzuigen. Deze fijnstof zal zijn weg dus vinden via de condensatoren, weerstanden, diodes, Ic’s e.d. om uiteindelijk in onze LiPo terecht te komen.
Is dit erg? Nee normaal gesproken niet. Elke LiPo kan zijn gassen, welke vrijkomen tijdens het laden, afvoeren. Als er nu echter met meer dan 1C (dus ontlaadstroom van de Lipo ) wordt geladen blijkt dat de LiPo dus zijn gassen niet meer volledig kan “afblazen”.
Waarschijnlijk voelen jullie hem al aankomen, maar in dit geval zullen dus de LiPo’s doordat zij een lagere interne weerstand hebben en dus meer stroom kunnen afgeven i.r.t. bv een NiCa-batterij, zij dus ook meer stroom kunnen opnemen waardoor er dus geen ruimte meer is voor het fijnstof. Dit fijnstof zal zich dus bij elke laadbeurt gaan verzamelen rond de cellen waardoor deze een opgeblazen aanzicht laten zien.
Dit in achtnemend geeft voor mij een logische verklaring waarom LiPo’s dus in de loop der tijd bol gaan staan.
Ik ben ervan overtuigd dat een heleboel hobbyisten, hetgeen ik heb geschreven, hierover hun twijfels hebben.
Hun nodig ik dan ook van harte uit om, op zondag 30 juli a.s. onze club een bezoek te brengen tijdens onze jaarlijkse Fly-in om hier onder het genot van een hamburgertje ( 2 muntjes ) en een cola (1 munt ), deze discussie te voeren.
M.vr. groet.
Het Bestuur.
E.M.C.R.
