Spoel wikkelen

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Z900, 2 jun 2015.

  1. Z900

    Z900

    Lid geworden:
    16 nov 2006
    Berichten:
    786
    Locatie:
    langs de A28
    Hallo,

    Iemand die ervaring heeft met een aantal windingen van 0.21mm koperdraad om een kern te wikkelen ?
    Gaat om onderstaande kern:
    [​IMG]

    De koperdraden liepen mooi parallel, denk niet dat dit echt nodig is maar is wel fraaier natuurlijk.
    Tussen elke laag windingen zat een isolatie papiertje (die heb ik nog).

    Zo zag het eruit:
    [​IMG]

    Ook moet de spoel een bepaalde dikte krijgen want er moet nog een dikke spoel omheen worden aangebracht van een stuk of 10 windingen (ook in bezit).
     
  2. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.337
    Locatie:
    Hell
    Als je netjes (en dus) compact wikkelt neemt de efficiëntie toe.
    Dat het er dan uiteindelijk ook goed uit ziet, is de bevestiging dat je hiervoor je best gedaan hebt.
     
  3. Z900

    Z900

    Lid geworden:
    16 nov 2006
    Berichten:
    786
    Locatie:
    langs de A28
    Efficiëntie is niet van dermate belang, ik gok dat het ongeveer om een winding of 2 a 3 duizend zal gaan. Moet uiteindelijk in de buurt van de 36 ohm uitkomen....
     
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.835
    Locatie:
    Woerden
    Vermoedelijk gaat het hier om een transformator om hoge spanningen op te wekken. Meestal wordt dat met een Frans woord een bobine genoemd. Daarbij is netjes wikkelen wel degelijk van behoorlijk groot belang. Ook de isolatie is van groot belang.

    Om te beginnen met de kern. Ook al lijkt hier één kant met de kern verbonden de volgende wikkelingen zijn dat niet! Zorg dus voor een goede isolatie op de kern voordat je gaat wikkelen. Doe je dat niet dan kan er mogelijk kortsluiting tussen een wikkeling en de kern ontstaan waardoor de wikkelingen daarvoor niet meer mee doen. Daarbij komt dat die kort gesloten wikkelingen energie "opvreten" die als warmte verloren gaat. Het resultaat is lager rendement, warm wordende spoel en een lagere uitgangsspanning.

    Dan de isolatie. Je schrijft hier over papier. Dat kan je gebruiken maar papier heeft één groot nadeel, het is hygroscopisch. Vocht uit de lucht trekt in het papier waardoor de isolatiewaarde lager wordt. Dat lijkt misschien ver gezocht maar er hoeft maar een heel klein beetje vocht in het papier opgenomen te zijn om de isolatie waarde al dramatisch te verlagen.
    Als je dus papier wilt gebruiken moet je er voor zorgen dat het gort en gort droog is. Om te voorkomen dat het vocht opneemt kan je het doordrenken met olie. Gebruik daarvoor goed schone olie bijvoorbeeld een goede kwaliteit naaimachine olie. Het klinkt misschien gek maar olie is vrijwel altijd een goede isolator en werd vooral vroeger zeer veel gebruikt voor precies dit doel in condensatoren en transformatoren. Ook nu wordt het nog steeds in transformatoren, spoelen, condensatoren en nog meer gebruikt. Vooral bij hoge spanningen en grote vermogens.
    In dit geval is waarschijnlijk polyester (mylar) tape een betere keuze. Het is makkelijker aan te brengen zonder het "geknoei" met vet papier. ;)

    Waarom is netjes wikkelen wel belangrijk? Als je alle wikkelingen netjes naast elkaar legt is het spanningsverschil tussen de naast elkaar liggende wikkelingen vrij gering. Overslag tussen de wikkelingen onderling is dan vrijwel uitgesloten. Ga je min of meer random wikkelen dan kunnen er wikkelingen verderop in de keten langs en/of over wikkelingen meer in het begin komen te liggen. Dan kan er wel een groot spanningsverschil zijn tussen die wikkelingen. De kans op overslag wordt dan behoorlijk groter.
    Daarom kan het inderdaad noodzakelijk zijn om ook isolatie aan te brengen tussen twee wikkellagen. Misschien kan het ook nog om de laag maar meer niet.
    Een extra voordeel van netjes alles naast elkaar wikkelen is dat je veel meer wikkelingen in dezelfde ruimte kwijt kan. Je maakt gewoon veel efficiënter gebruik van de ruimte. Daarnaast is de spoel ook minder gevoelig voor schokken en schade door stoten.

    Al met al zal een netjes gewikkelde spoel met een goede isolatie een vele malen grotere kans geven op een goede en betrouwbare werking.
     
  5. Z900

    Z900

    Lid geworden:
    16 nov 2006
    Berichten:
    786
    Locatie:
    langs de A28
    Hallo Ernst,

    Dank voor je uitgebreide betoog !

    Het gaat hier om een kern (van een "open" relais) die dienst doet om de CUT-OUT te regelen van een ouderwetse Lucas spanningregelaar uit eind jaren 40 begin jaren 50.
    Vrij simpel.
    Ik vroeg me af of hier iemand ervaring met wikkelen heeft en dit voor een vriendenprijsje wel zou willen doen.
    Mij lijkt (!) het niet al te moeilijk, door de kern in een boormachine oid te doen en dan maar "wikkelen".
     
  6. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.337
    Locatie:
    Hell
    Lucas, the Prince of Darkness (bijnaam van Landrover liefhebbers).
    Ik kreeg al de indruk dat je "iemand" zocht om dit klusje te klaren.

    Het is ook niet moeilijk, maar er komt toch wel wat meer (aandacht) bij kijken dan even "in de boormachine oid doen en dan maar wikkelen".
    Gewoon lekker zelf doen, dan weet je wat je hebt en hoeveel werk er in gaat zitten.
     
  7. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.835
    Locatie:
    Woerden
    Oke, geen hoogspanningsprobleem dus maar een goede isolatie en netjes wikkelen blijft overeind!
    Maar er komt wel een ander probleem voor in de plaats. Het aantal wikkelingen is in dit geval wel degelijk belangrijk! Dat bepaald namelijk bij welke spanning het relais aantrekt of juist af valt.
    Nu wordt me ook iets duidelijk waar ik een beetje vreemd naar heb zitten kijken. De aansluitdraad zit op een aantal wikkelingen gesoldeerd! Als dit een transformator zou zijn levert dat kortgesloten wikkelingen op en dat is dus verlies en extra warmte ontwikkeling. Als dit een relais is speelt dat probleem niet en wordt deze truck gebruikt om een aantal wikkelingen buiten gebruik te stellen om zo de spanning waarbij het relais schakelt te kunnen "instellen".
    Dit betekend dat je wel redelijk precies moet weten hoeveel wikkelingen je nodig hebt, plus zo veel meer zodat je een "regelbereik" hebt.
    De tweede wikkeling met een stuk minder wikkelingen en van dik draad is de wikkeling waar de stroom van de dynamo doorheen gaat. Zo wordt de stroom en de spanning gebruikt om de dynamo te regelen.
     
  8. Z900

    Z900

    Lid geworden:
    16 nov 2006
    Berichten:
    786
    Locatie:
    langs de A28
    Klopt allemaal wat jullie schrijven, ik heb het koperdraad binnen en ga er eens me aan de gang.
    Is er nog een truukje om de windingen netjes naast elkaar te krijgen zonder met de hand elke windingen
    beetje bij beetje te moeten wikkelen ?

    Ik heb het oude wikkeldraad nog, dus ik kan gaan opmeten ;)
    Er liggen 20 lagen om de kern.
    0.21mm geisoleerd/0.20mm ongeisoleerd

    Ernst, nog geinformeerd bij mn werkgever destijds ?
     
  9. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.835
    Locatie:
    Woerden
    Een spoel netjes wikkelen met de hand is veel werk en je krijgt er kramp in je handen en vingers van. Niet loslaten want dan zetten de wikkelingen uit en komt los om de kern te liggen. Dan is het een hele klus om het weer netjes strak om de kern te krijgen. Zorg dat je een stuk stevig plakband klaar hebt liggen om de wikkelingen even vast te kunnen zetten als je kramp in je handen krijgt. ;)

    Z900, ik heb toen wel een korte brief met mijn CV gestuurd maar er niets van gehoord. Misschien nog eens doen?
     
  10. Z900

    Z900

    Lid geworden:
    16 nov 2006
    Berichten:
    786
    Locatie:
    langs de A28
    Ik ga iig navragen waarom je geen reactie hebt gekregen !

    Een stuk of 4 a 5 windingen "slordig" erop wikkelen en dan tegen elkaar schuiven met gelijktijdig wat strak aantrekken vh draad...gaat aardig goed tot nu toe.

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 5 jun 2015
  11. MikeMohawk

    MikeMohawk

    Lid geworden:
    26 nov 2014
    Berichten:
    547
    Locatie:
    Groningen
    Je kan heel netjes wikkelen door de spoel in een regelbare (accu)boormachine te zetten en die heel langzaam laten draaien, 1 of 2 omwentelingen per seconde is hard zat. Met je duim het draad geleiden en tegelijk aandrukken op de wikkelingen. Zo heb ik "vroegah" op school zelf een electromotor gebouwd, dat ding racete met een dikke 14000 toeren. Leuk en leerzaam :) Wij gebruikten toen een draaibank daarvoor maar een boormachine werkt natuurlijk ook prima. Zet wel de boormachine vast in een bankschroef o.i.d.
    En een pleister preventief op je duim plakken, maakt het aandrukken een stuk relaxter zowel voor de windingen als voor je duim.
     

Deel Deze Pagina