Heli vlieglessen

Hallo allemaal, ik ben Marko Rona, ben 45 jaar oud en woon in Deventer. Via RC auto's ben ik bij het modelvliegen terecht gekomen. Ik heb eerst samen met mijn zoon een kleine helikopter gekocht met dubbele wieken maar vorig jaar overgestapt naar een E-flight Blade SR. Ik heb geprobeert te vliegen maar ieder keer eindigde de korte vlucht in een crash. Wie kan mij helpen om de Blade fatsoenlijk in de lucht te krijgen en mij wat vliegles geven?
 
Marko, welkom bij deze prachtige hobby. Ik kan je alleen een behoorlijk afgezaagd antwoord geven, ga naar een club!
Je bent al een poosje bezig begrijp ik en het heeft je alleen maar crashes opgeleverd. Dat zal voorlopig nog een hele tijd doorgaan als je in je eentje door blijft modderen. Modelvliegen, en zekere helivliegen, is niet iets dat je met "wat vliegles" leert. Velen hebben het geprobeerd, slechts een hele enkeling is het gelukt maar wel met enorme kosten. Het merendeel is na de zoveelste al dan niet kostbare crash toch bij een club of een commerciële vliegschool terecht gekomen. Een ander deel is er, zwaar teleurgesteld, mee gestopt en heeft de restanten weggegooid of via e-bay (heel goedkoop) verkocht.
Ga maar eens kijken bij de beginners secties op dit forum, je leest daar vrijwel niets anders.

Om een club bij je in de buurt te kunnen zoeken zal ik een lijst van "iemand" ;) op dit forum moeten gebruiken,
Vier elkaar aanvullende en overlappende overzichten met gegevens van clubs in NL & B:


Via een zoekmachine op het internet kan je de commerciële vliegscholen vinden.
Succes!
 
... Om een club bij je in de buurt te kunnen zoeken zal ik een lijst van "iemand" ;) op dit forum moeten gebruiken ...
Ik zie graag dat anderen dat lijstje ook posten :)

... Via een zoekmachine op het internet kan je de commerciële vliegscholen vinden. ...
Voor alle duidelijkheid, bij een vliegschool vlieg je met materiaal van vliegschool, geen risico voor je eigen materiaal.
Ook
www.modelvliegsport.nl
-> algemeen
-> vliegscholen

... woon in Deventer. ...
Forumtipje in het cader van contacten, cruiwagens, connecties en corruptie:

  • Het kan handig zijn om je woonplaats of regio in je profiel - MBF op te geven, dan kan iedereen dat altijd links onder je gebruikersnaam zien. Daarmee kunnen leden je verwijzen naar evenementen, winkels, clubs, personen, hulp, handel, locaties en drinkgelagen in jouw omgeving. En wie weet, misschien woont er wel een behulpzame ervaren MBF'er bij jou om de hoek, of iemand die jij kunt helpen.
  • Met andere woorden, het vergemakkelijkt en verbetert de communicatie, en de persoonlijke contacten.
 
Een beetje late reactie, maar ik kom nu bij toeval op dit draadje.

Heli vliegen is weliswaar moeilijk, maar is jezelf wel te leren hoor. Ook zonder crashes en hoge kosten. Ik heb het mezelf ook geleerd.

Ik moet daarbij wel zeggen dat ik al een zeer ervaren vliegtuigvlieger was toen ik begon, maar van de andere kant: voor het eerste deel dat je moet leren, het hoveren, heeft dat naar mijn idee niet eens zoveel voordeel.

Ik ben alsvolgt begonnen: redelijke kleine fp heli gekocht, een Dragonfly. Ik geloof een cm of 40 diameter. Ruimte gemaakt in mijn woonkamer, meubels aan de kant, etc. Tot ik een stuk van 4x4 meter helemaal vrij had.

Belangrijk: een gladde vloer! Laminaat, parket, steen. Reden zie je hieronder ->

Zet heli in het midden van het open stuk en geef langzaam gas. Steeds meer. Als de heli nog niet eerder gevlogen heeft, is ie niet getrimd. Voordat ie zal opstijgen, zal ie dus gaan schuiven of draaien, dat kan bijna niet anders. Als ie naar rechts schuift: gas terug, iets naar links trimmen, en weer opnieuw langzaam gas opbouwen. Als ie naar links draait (om de topas), weer gas terug, linker stick (bij mode 2) wat naar rechts trimmen, en weer opnieuw beginnen.

Enfin, je snapt het wel. Dit werkt uiteraard alleen bij een gladde vloer. Als je vanaf vloerbedekking of gras start, merk je pas dat ie niet goed getrimd is als ie al in de lucht is en dan is het lastig voor een onervaren iemand om hem nog heel aan de grond te krijgen.

Als ie eindelijk goed getrimd is, geef je steeds wat meer gas, totdat ie loskomt van de grond. Hoe goed ie ook getrimd is, hij zal niet op 1 plek blijven hangen, maar vrijwel meteen wegdrijven. Dat kan snel gaan! Geen zorgen, gas dicht en je staat weer op de grond. Je eerste 'vlucht' is een feit!

Probeer het opnieuw. Als ie steeds naar de zelfde kant wegdrijft, gas los en opnieuw trimmen. Todat ie min of meer blijft hangen op dezelfde plek, of hij elke keer (langzaam) een andere kant op wil.

De volgende stap is het op 1 plek houden. Als ie na het opstijgen wegdrijft, niet direct gas los, maar probeer hem bij te sturen. Dat lukt zeker niet de eerste keer. Je stuurt waarschijnlijk teveel bij, waardoor hij zal vliegen als een dronken kanarie. Geeft niks, gewoon weer gas terug.

Zo bouw je het op, steeds proberen iets langer in de lucht te blijven op hooguit een halve meter hoogte. Na vele uren oefenen zul je merken dat je het te pakken hebt. Je kunt hem stil laten hangen vlak boven de grond.

Tijd voor een volgende stap: probeer het eens iets hoger, een meter. Dan heb je ook minder last van het grond effect en hij zal wat rustiger zijn.

Lukt dit ook goed (niet eerder!): probeer eens een klein stukje zijwaarts te vliegen, of vooruit of achteruit. Niet de staart draaien. Deze altijd naar je toe laten wijzen.

Als dit allemaal goed gaat, kun je op een rustige zomeravond eens proberen buiten te vliegen. Meteen lastiger, want echt windstil is het nooit. Maar wel meer ruimte! Veel stil hangen, zijwaarts vliegen, weer stil hangen, terug vliegen. Probeer een plek te bedenken waar je naar toe wilt vliegen en kijk of dat lukt. Stel jezelf doelen en probeer deze te halen. Lukt dat allemaal, tijd voor de volgende stap.

Draai de staart een beetje, maximaal 45 graden. Dit is de eerste keer dat je niet recht tegen de staart aan kijkt. Meteen een stuk moeilijker. Dreigt het mis te gaan? Meteen waar staart naar je toe, de situatie die je inmiddels zo goed kent.

Gaat 45 graden goed, draai dan eens 90 graden. Je ziet de heli van opzij. Weer veel lastiger. Je bent nu overigens al vele weken verder dan toen je startte.

Rest van het verhaal kun je zelf wel bedenken. Belangrijk is:

- ga pas verder met een volgende stap als je de huidige stap volledig onder controle hebt.
- maak een volgende stap slechts zoveel moeilijker dat je altijd snel terug kunt naar een bekende situatie.

Ikzelf had al snel genoeg van een fp heli en heb toen een T-rex 450 gekocht. Een jaar nadat ik voor het eerst een heli in mijn handen had, kon ik zo vliegen:


Niks bijzonders, maar goed genoeg voor een hele hoop plezier!

Succes!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Misschien hier ook een tip te plaatsen. Schaf je zelf een vlieg simulator aan voor de computer. Zo kan je ook oefenen zonder enige crashes en je ontwikkeld wel je stick-gevoel voor de zender.

Natuurlijk is het in het echt vliegen mooier, maar als je na elke crash de beurs moet trekken is dat ook niet leuk meer. Succes met je hobby.
 
..... Heli vliegen is weliswaar moeilijk, maar is jezelf wel te leren hoor. Ook zonder crashes en hoge kosten. Ik heb het mezelf ook geleerd. .....

Pieter, je bent echt de uitzondering die de regel bevestigd. :thumbsup:
Ik snap je enthousiasme best maar een beginner zou kunnen denken "Je kan het jezelf dus wel leren, dan kan ik het dus ook".
Daar zit nu net het probleem, dat zal hij of zij met meer dan 99% zekerheid niet kunnen. Het resultaat zal een teleurgestelde beginner zijn die met een toch niet onaanzienlijke kostenpost komt te zitten. Dit hebben we al zo vaak meegemaakt, de lol is daar echt wel vanaf. ;)
 
Pieter, je bent echt de uitzondering die de regel bevestigd. :thumbsup:

Tsja, ik weet het niet... Ik ben geen natuurtalent. Ik ben wel erg geduldig en een volhouder. Als ik het kan, met mijn middelmatig talent, zouden toch meer mensen het moeten kunnen.

Ben wel benieuwd naar andere heli vliegers (als jullie dit tenminste lezen): allemaal hulp gehad bij het leren vliegen of zijn er meer mensen die het zichzelf geleerd hebben?

Maar voor de goede orde: ik wil natuurlijk niemand afhouden van vlieglessen of het anderszins zoeken van hulp. Als je de mogelijkheid hebt om hulp/les te krijgen van een ervaren heli vlieger, is dat natuurlijk altijd beter dan zelf proberen.

Ik wil alleen maar zeggen: als er niemand in je omgeving is die kan helpen, er is geen club in de buurt, dan kun je het jezelf leren. Doe het alleen heel rustig aan, met kleine stapjes.
 
Oje uiteindelijk wel of niet goed vliegt (m.a.w. of je een getalenteerde piloot blijkt te zijn of niet), zegt niks over hoe je het leert.

Geloof me, ik heb nu heel veel mensen geleerd te vliegen, en gezien hoe die mensen leerden vliegen.

Mijn taak als instructeur is 90% voorkomen dat de boel kapot gaat, en hooguit 10% proberen de mensen wat bij brengen.

Het feitelijke leren, dat doet IEDERE leerling helemaal zelf, want het is simpelweg niet een vaardigheid zoals "zonder fouten spellen" of "de namen van alle hoofdsteden uit je hoofd leren". Dat is kennis die je kunt overdragen, feiten, abstracte zaken.Maar ook daar zie je dat de een veel sneller leert als de ander.
Het is een vaardigheid zoals je veters knopen, leren lopen, de pen op papier zetten en een letter leren tekenen. Ofwel: je kunt het voordoen, maar je kunt alleen maar hopen dat je leerling het binnen afzienbare tijd correct gaat nadoen

En het valt mij op, dat sommige mensen binnen een paar weken kunnen hooveren, maar vervolgens ook niet veel verder komen, en sommige mensen leren langzaam maar worden wél steeds beter.

Diegenen die het zelf geleerd hebben zonder al te veel schade, hebben het geluk van toevallig weinig schade, toevallig redelijk vlot oppakken van deze vorm van vaardigheden.

Bot gezegd: IEDEREEN kan het zelf leren, als die persoon maar lang genoeg volhoud en een voldoende diepe beurs heeft. Maar dat laatste zeg je er niet bij, je zegt zelfs "dat dat wel kan zonder al te veel schade" en dat is dus simpelweg niet zo.
De meeste mensen beschouwen die practische hindernis echter als "het kan niet".

En ik raad het ook niet aan. Neem les, het scheelt je mischien geen geld (90% kans dat het je wel geld scheelt, héél veel zelfs), maar het scheelt je wel heel veel frustratie.

Groet, Bert
 
Ruimte gemaakt in mijn woonkamer, meubels aan de kant, etc. Tot ik een stuk van 4x4 meter helemaal vrij had.
En die heli staat in het midden van dat stuk, en jij aan de kant.
Je vliegt dus met een helie op plm 2 meter van je neus in een relatief hele kleine ruimte terwijl je nog niet kunt (helie)vliegen.

Ik zou dat toch niet doen..... :rolleyes:

Voor een gladde ondergrond kun je ook een stevig stuk zeil ergens neerleggen waar je een wat veiligere afstand kunt houden en waar een helie- of stukken daarvan-, als het mis gaat, niet via de muren of het plafond alsnog jouw kant op komt. :D
 
Ik heb het me ook zelf geleerd. Gewoon omdat ik me redelijk ver moet verplaatsen om een club waar ze helilessen geven te bereiken. En mijn tijd is kostbaar.
Maar ik ben dan ook een autodidact (leer me zelf tal van zaken aan).

Véél info vergaren en vooral rustig beginnen met vliegen. Ik zie het vaak mis gaan bij beginnende heli vliegers die denken dat ze bij de 3de lipo al vlot circuitjes kunnen gaan vliegen...
Tail in hooveren tot het een automatisme wordt. Vervolgens kan je starten met neus links en rechts hooveren en dan stilaan rustig van links naar rechts vliegen en weer terug. Maar dan ben je al tientallen lipoladingen verder hoor.

Ik ben dadelijk na een coaxiale heli overgestapt naar een micro cp (Blade mcpx v2). En de eerste paar vluchten heb ik die ook gecrashed. Gelukkig kan dat zonder veel problemen met die micro heli. Met een 450 had het me véél geld en frustratie gekost denk ik. Al vliegt die 450 wel makkelijker, met de mcpx durf ik meer en leer ik meer.

Lees mijn topics er maar eens over na. Het kan dus, zelf leren heli vliegen.

Al blijf ook ik voorstander van lessen te nemen. Vooral ook om de nodige technische vragen te kunnen stellen.
 
Tja, dan kan ik ook niet achter blijven. Ook ik heb het heli vliegen voor een deel zelf geleerd. Ik had toen al een simulator (PC Aerochopper) waar ik vreselijk veel op heb geoefend. Die simulator heb ik destijds (in 1992 dacht ik) zelf opgehaald bij het bedrijf in Bristol die het op de markt bracht. Ik was op vakantie in Engeland en het leek mij leuk daar heen te gaan. Na een afspraak te hebben gemaakt ben ik daar een middag geweest en heb toen heel veel over dat programma geleerd wat me heel goed heeft geholpen.
Uiteindelijk na meer dan een jaar oefenen (8O) vond ik dat ik zo ver was om een "echte" heli te kopen. Uiteindelijk bij Gerrit Hannink in Enschede (Hobby Express) terecht gekomen waar ik een Kalt Space Baron met een 5cc motor heb gekocht.
1991%20-%20Space%20Baron%20side%20view.jpg

Gerrit drukte mij op het hart om er niet zelf mee te gaan vliegen maar daar hulp bij te zoeken. Hij zou hem nadat ik hem had gebouwd voor me afstellen en invliegen.
Nadat ik de heli gebouwd had ben ik weer naar Enschede getogen waar Gerrit de heli op het plaatsje achter de winkel heeft ingevlogen en afgesteld. Thuis ben ik met een flink oefenkruis eronder gaan oefenen en oefenen en ......... Op de club was toen één andere helivlieger die verder was dan ik maar ook nog steeds een beginner. Hij had het oefenkruis al achter zich en spoorde mij aan het ook te verwijderen. De heli zou dan veel makkelijker en stabieler vliegen. Maar ik durfde niet. :oops: Tot die zondag waarop ik het vergeten was mee te nemen, toen moest ik wel en wat denk je? Hij vloog makkelijker en stabieler!

Met hele kleine stapjes ben ik verder gegaan en nog altijd zonder grote schades! Een verbogen peddelstang, gebroken staartrotor bladen en dat soort kleine dingen. Tot die keer dat ik rondjes aan het vliegen was en ik de controle compleet kwijt was, ik wist echt niet meer wat er gebeurde en de crash was desastreus! De heli was total loss, zelfs de carburateur was van de motor afgebroken.
Terug naar Gerrit voor een nieuwe heli. Hij stelde toen voor dat ik een paar lessen bij hem zou volgen want dit was wel erg zonde. Dat is toen ook gebeurt en ik heb heel veel van hem geleerd.
Ik ben nog steeds geen ster vlieger maar ik kan een heli netjes laten opstijgen, rondvliegen en weer landen. Zelfs wat kleine "stuntjes" kan en durf ik te doen, een looping, een rol en dat soort zaken. Lekker simpel en daar houd ik van.
Naderhand heb ik natuurlijk de nodige crashes gehad maar pas na die zeer waardevolle lessen van Gerrit Hannink vind ik dat ik echt met een heli kan vliegen. Tot dat moment was ik nog veel te veel "in gevecht" met de heli. Ik reageerde op wat de heli deed en toen dat die eerste keer uit de hand liep was ik de controle kwijt en ... :(

Dat is de reden waarom ik een beginner afraad om op deze manier aan de gang te gaan. Toen het mij is overkomen had ik een goede baan en kon ik mij een nieuwe heli veroorloven. Ik heb er toen ook geen seconde over getwijfeld om een nieuwe te gaan kopen. En ik vermoedt dat Gerrit die eerste fatale crash van mij erger vond dan ik. ;) Jammer dat hij er mee is gestopt, het was een fijne winkel en Gerrit en Hetty heel fijne mensen.
Daarom zeg ik dus, ga niet alle fouten zelf ook nog een keer maken, leer van een ander, je kan en zal zelf nog voldoende fouten maken in de toekomst. Elke fout die je nu kan voorkomen is winst. ;);)
 
Prima hoor, dat je het jezelf aangeleerd hebt. :-) Ik vind alleen die bepaalde reden wel opvallend. Als je die lessen bij die club had genomen zou dat misschien wel minder tijd gekost hebben als nu. ;-)

Dat weet ik niet. Ge je met een instructeur sneller de nodige handelingen onder de knie hebben? Kan je toch enkel maar krijgen door te oefenen en te oefenen en te oefenen (sticktime).

Was trouwens nog vergeten te vermelden dat ik ook op sim heb geoefend, vind ik wel belangrijk.

Wanneer ik nu een half uurtje of zelfs een kwartiertje tijd heb dan neem ik mijn heli en vlieg een paar lipo ladingen leeg wanneer het me past.
De dichtst bijzijnde club is minimaal een half uur rijden. Dan ben je al een uur kwijt puur aan verplaatsing. Een uur zijn bijna 10 lipo ladingen. Op die tijd kan je véél meer leren als je werkelijk vliegt, ook al moet je het jezelf aanleren.
 
Dat weet ik niet. Ge je met een instructeur sneller de nodige handelingen onder de knie hebben? Kan je toch enkel maar krijgen door te oefenen en te oefenen en te oefenen (sticktime).

Dat hangt helemaal van je instructeur af...

Als die alleen maar schade voorkomt, en verder stommetje speelt, dan gaat het niet sneller, nee....

Maar een goede instructeur staat continue ook te analyseren wat jij aan het doen bent, en de beteren zien in een oogopslag waar je zwakke punten zitten. En dat kost gegarandeerd minder tijd dan wanneer je dat allemaal zelf moet uitzoeken, want jij hebt die kennis dan nog niet...

Dan is de kans redelijk groot, dat je het daadwerkelijk sneller leert, maar ook dat is toch persoonlijk: Iedereen, ook de allereerste beginner, vliegt deels op reflexen, deels op nadenken. Die reflexen kunnen goed of slecht zijn, en een vrij groot deel van je leercurve hangt af van hoe snel jij je reflexen kunt wijzigen. Een deel van je reflexen is biologisch vastgelegd (zoals de kniereflex met het hamertje bij de dokter), en een deel is "vrij programmeerbaar". Het is niet meer dan dat bepaalde verbindingen in je brein (wat een electrochemisch proces is) naarmate je ze vaker gebruikt, makkelijker "vanzelf gaan".

Sommige mensen moet ik tien keer vertellen waar ze op moeten letten en hoe ze moeten reageren en dan blijven ze nog terugvallen op de vorige (foute) manier, en anderen vertel je het 1 keer, en je ziet binnen een paar minuten de verbetering komen.

Hoewel algemeen jonge mensen veel sneller op die manier leren, is mijn er varing dat er geen peil op te trekken valt hoe en wat.
Als mij gevraagd word hoe lang je bij ons nodig hebt om te leren hooveren, verwacht men het standaard antwoord van de rijschool: "zus en zoveel lessen". Toch is mijn enig mogelijke antwoord "tussen de 2 en de 30 lessen, ongeveer...." (zijnde de twee uitersten die bij ons geregistreerd staan)

Helaas kan ieder mens maar een keer leren vliegen, en dus valt op basis van die enorme persoonlijke verschillen onmogelijk te zeggen hoe groot het verschil is: je kunt nu eenmaal niet controleren hoe lang je er over doet met de andere methode, want dan kun je het al....

Dat het verschil er is, moet wel zo zijn, want ieder mens leert sneller met begeleiding en wanneer hij door een ander op zijn fouten gewezen wordt. Het geldt in ieder geval voor diegenen die niet vlot zelf kunnen inzien wat er fout gaat. En dat is ruwweg 70~80% ongeveer in mijn ervaring.

Je redenatie over vliegtijd etc, die klopt overigens niet. Dan zou het puur de sticktijd zijn. Je hersenen "leren" ook in de periode na het vliegen (dat verhaal met die zenuwbanen) en voor een beginner is 30 minuten daadwerkelijk vliegen per dagdeel ongeveer de max (ook hier zijn uitschieters naar boven en naar beneden mogelijk) in verband met de stress die het met zich meebrengt.
Hoe zich dat verhoud op de SIM, dat weet ik niet: de stressniveaus liggen daar heel anders, maar het leertempo ook.

Hoe dan ook, in dat uurtje rijden verlies je geen 10 acculadingen: je mag blij zijn als je er 5~6 uitperst, maar voor de beginner is het uiterst onwaarschijnlijk dat hij dat stressniveau lang volhoud: na de tweede accu zul je bij heel veel mensen al een achteruitgang waarnemen, gevolgd door frustratie dat het niet wil, daarna gaan ze "stoempen" en persen en duwen en dan komen de brokken zo rond de 4e of 5e acculading....

Groet, Bert
 
Zonder te willen afglijden in een discussie over de uren:

Ik wou enkel zeggen dat mijn tijd beperkt is en ik liever tijd steek in het vliegen dan het rijden van en naar de club.
10 lipo ladingen na elkaar vliegen is te veel voor mij, hooguit 4 of soms 5.

Maar als ik moet kiezen tussen elke dag een kwartiertje thuis zelf vliegen of 1x per week een zelfde tijd kwijt zijn door naar de club te rijden, daar misschien nog even wachen, les te krijgen (20 min, half uurtje), nog een frisse pint drinken en wat napraten, terug naar huis rijden.
Dan zal ik tijdens dat half uurtje les (4 lipo's?) wel efficiënter leren (met een goede instructeur, maar daar ga ik dan van uit).
Maar thuis heb ik wel in dezelfde tijd minstens dubbel zo veel lipo's leeg gevlogen (verspreid over een week). Hebben mijn hersenen en reflexen telkens 2 of 3 lipoladingen kunnen oefenen, nadien alles kunnen verwerken en de volgende dag kan ik weer oefenen. Minder efficiënt per lipo lading maar op wat langere termijn denk ik niet dat je er meer tijd mee kwijt bent. Integendeel. Herhaling is ook erg belangrijk voor hersenen.
 
Intressant topic...


Ben het wel met Bert eens.. een goede instructeur kan wel het verschil maken tussen wel of niet goed aanleren en het tijdsbestek wat daarvoor staat. ik heb meerdere leerlingen gehad die al wat weken aan het modderen waren met een verkeerde manier(etc, zo snel mogelijk willen), en die gingen al 100% vooruit na wat tips wat betreft orientatie, en hoe je heli bekijken in bepaalde posities.

Ik hou ook max 5 a 6 vluchten per dag aan, dat is ongeveer 2 uur aanwezig, waarvan ongeveer 30 minuten zuivere sticktijd., de meeste ''beginners'' zitten er dan al goed doorheen, en dat laat zich ook zien in de vluchten! Die 20 min, half uurtje les is gewoon een voorbeeld van een ''tussendoor ff snel lesje'' waarbij de instructeur dus blijkbaar het niet doet voor de leerling maar voor zichzelf.

Ik heb het mezelf ook aangeleerd, echter dat was WEL met vallen en opstaan.. als je dat er voor over hebt tov lessen, gewoon doen.. spendeer je liever een klein beetje om geheel risicovrij te vliegen, is les krijgen misschien de betere optie.
 
Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben voorstander van vlieglessen. Om allerlei redenen.

Ik wou enkel aantonen dat het wel kan om alleen te leren vliegen. Hoef je verder geen superman voor te zijn. Genoeg informeren, sim, juiste heli en rustig je tijd nemen.
 
Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben voorstander van vlieglessen. Om allerlei redenen.

Ik wou enkel aantonen dat het wel kan om alleen te leren vliegen. Hoef je verder geen superman voor te zijn. Genoeg informeren, sim, juiste heli en rustig je tijd nemen.

Natuurlijk kan dat.... Dieter Schlueter HAD geen instructeur, omdat hij de eerste was. De filmpjes van hoe hij heeft leren vliegen zijn uiterst lachwekkend, huiveringwekkend en ontzagwekkend tegelijkertijd....

Ik om dezelfde reden ook (er waren in de hele provincie mischien drie helivliegers, en ik moest alles met de fiets en fietskarretje doen). Maar als je praat over de tijd die nodig was....

Ik geloof dat het meer dan anderhalf jaar duurde voor ik de heli voor het eerst heel mee naar huis nam.... (lag ook aan het budget, lees=totaal baggermateriaal, van die jaren).

Groet, Bert
 
Back
Top