Robbe Promars FMSS zendbereik

Discussie in 'Model elektronica' gestart door davidpetter, 13 dec 2013.

  1. davidpetter

    davidpetter

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    77
    Locatie:
    Groningen
    Hallo allemaal,

    In 1988 heeft mijn opa een Happy Hunter gebouwd, en daarbij een 8 kanaals Robbe Promars FMSS zend- en ontvangstsysteem aangeschaft. (Robbe Promars FMSS 40Mhz)

    Deze boot heb ik 4 jaar geleden geërfd en sindsdien alle elektronica en bedrading vervangen. (op de Decamperm motoren en de zender / ontvanger na).

    Alle accu's zijn vervangen, kristallen van de zender en ontvanger, bedrading, noem maar op; het is allemaal nieuw.

    Op de zender wordt van alle 8 de kanalen gebruik gemaakt. De zender is uitgerust met 2 multiswitch decoders, een multiprop decoder, een kanaal om de sleephaak servo te bedienen, twee keer gas voor linker en rechter motor, een stuurkanaal en een kanaal voor de boegschroef.

    Na zoveel tijd en geld in deze boot te stoppen heb ik spijtig genoeg amper bereik met deze zender en ontvanger. Ik heb het overal in gezocht maar ik heb geen idee wat het probleem is. De zender is zelfs al eens opgestuurd om de kanaaltijd aan te passen zodat deze correct werkt met de vernieuwde vaarregelaars.

    Is er heel toevallig iemand die een idee heeft waarom deze zender en ontvanger zo weinig bereik hebben? Ik heb het hier over een maximum van ongeveer 40 meter, daarna gaan alle relais spontaan klapperen, servo's schieten alle kanten op etc.

    Ik ben zo langzamerhand radeloos, er is natuurlijk een laatste mogelijkheid dat de zender gewoon "versleten" is maar dat lijkt me heel vreemd, aangezien ik er altijd erg zuinig op ben geweest.


    Groeten,
    David.
     
  2. ked

    ked

    Lid geworden:
    25 dec 2009
    Berichten:
    912
    Locatie:
    Drachten
    |Ik weet niet wat je allemaal gecontroleerd hebt.
    Maar ik zou beginnen met de zenderantenne en de ontvanger antenne te contoleren.
     
  3. davidpetter

    davidpetter

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    77
    Locatie:
    Groningen
    Die heb ik al nagekeken, zitten nog goed gesoldeerd op de printplaat, heb al eens getest met een andere ontvanger, maar hetzelfde resultaat. Daarom denk ik dat het ergens in de zender zit.
     
  4. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.330
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Modelbouw FAQ's
    -> [FAQ] RC Techniek en elektronica
    -> Zendvermogen testen
    en
    -> Bereik v/d ontvanger testen
    en
    -> Ontvangerantennes
     
    Laatst bewerkt: 14 dec 2013
  5. cdrom flyer

    cdrom flyer

    Lid geworden:
    19 mrt 2006
    Berichten:
    4.201
    Locatie:
    Uithoorn
    Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden zoals.
    De ontvanger te dicht bij de motoren of regelaars.
    Slechte servo door langdurige stilstand.
    1 slechte servo kan de andere beinvloeden.
    Trek 1 kanaal uit de ontvanger en doe een range check en zo ook bij de andere kanalen.
    Een test met een andere zender zou ook veel duidelijk kunnen maken.
    Ik vlieg zelf ook met 40mHz(indoor modellen) maar ik moet wel opletten hoe ik mijn elektronica plaats.
    Als ik buiten bereik zit dan gaan mijn servos ook gek doen maar met gas dicht heb ik weer controle.
    Ik heb wel indoor ontvangers en een full range ontvanger en dat verschilt ook duidelijk in bereik.;).
     
    Laatst bewerkt: 14 dec 2013
  6. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.624
    Locatie:
    Maasland
    Nog beter: haal de ontvanger uit het model, sluit één servo en een ontvangeraccu aan en doe een range check met ingeschoven zenderantenne, zoals in de modelbouwfaqs is beschreven. Je sluit dan praktisch alle externe factoren uit. Heb je dan wél bereik, dan schort er iets aan de overige apparatuur of de inbouw in het model. Heb je ook dan geen bereik:

    - in de FMSS R8 ontvanger zit de antenne aangesloten op een groen componentje met daarop twee rode streepjes. Is dat component nog groen of is het bruin/zwart verkleurd (oftewel: is het verbrand?).
    - zit er wel een Futaba zenderkristal in de zender?
    - doe de tl-buis test: <Oude "Te Koop" Link Verwijderd >
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 nov 2015
  7. davidpetter

    davidpetter

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    77
    Locatie:
    Groningen
    Ik denk dat ik het probleem gevonden heb, namelijk:
    de multiprop decoder die in het model zit stoort. Deze is net als de ontvanger aangesloten op de ontvangeraccu, en daarnaast uiteraard ook met de ontvanger verbonden.
    Nadat ik de voeding en de signaalkabel van de multiprop decoder had losgekoppeld (in het model dus) had ik ineens volop bereik, ik heb er mee kunnen varen tot ik hem bijna niet meer kon zien. Eerder was een maximaal van 60 meter haalbaar voordat de servo's begonnen te trillen etc.

    Ik weet niet zeker of ik de multiprop decoder kan repareren, er zitten wel een 2 of 3 tal potmeters in. Als ik de printplaat schema's kan krijgen kan ik misschien nog testen met een scope of alle signalen goed doorkomen o.i.d.

    En ja, er zitten inderdaad wél Futaba kristallen in, de Tx in de zender, en de Rx in de ontvanger. Ook heb ik exact hetzelfde kanaal als de oude, namelijk kanaal 50 (40,665 Mhz).
     
  8. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.624
    Locatie:
    Maasland
    De multiprop decoder zelf kan niet storen, maar wél de extra belasting, die de erop aangesloten servo's leveren. Het is dan ook de bedoeling, dat de decoder met een eigen accu wordt uitgerust. Deze heeft dan ook niet voor niets zelf een aparte accu aansluiting.

    In de multiprop decoder zit een opto coupler om het signaal binnen te halen en een relais, waarmee de decoder wordt verbonden met de externe accu. Hierdoor zijn de decoder en de erop aangesloten servo's galvanisch gescheiden van de ontvanger.

    Als je de decoder aansluit op de onvanger hoor je een klik. Dit is het relais, waarvan de spoel wordt gevoed uit de ontvangeraccu. Samen met de ingangszijde van de opto coupler is dit het enige deel, dat via de ontvanger spanning krijgt uit de ontvangeraccu. De decoder en de erop aangesloten servo´s krijgen hun stroomvoorziening uit de extra acccu.
     
  9. cdrom flyer

    cdrom flyer

    Lid geworden:
    19 mrt 2006
    Berichten:
    4.201
    Locatie:
    Uithoorn
    Hoeveel stroom gebruikt die decoder misschien is het een overbelasting probleem.
    Werkt het goed als je hem apart voedt al is het maar een voor een test.;)
     
  10. davidpetter

    davidpetter

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    77
    Locatie:
    Groningen
    Klopt inderdaad! zodra ik de prop decoder aansluit op de ontvanger klikt hij een keer. Inderdaad ook als ik de voeding zelf nog niet op de prop decoder aangesloten heb. Zou het eventueel een oplossing zijn als ik met een elektronische schakeling (bijvoorbeeld een stabilizer 7806, verbonden met de 12V accu) de storing verhelp?

    Dit zou inderdaad heel goed het probleem kunnen zijn. Ik heb nooit geweten dat die prop decoder een aparte voeding moest hebben, mijn opa heeft destijds ook op deze manier de boel aangesloten gehad.
     
  11. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.624
    Locatie:
    Maasland
    Een standaard (kwaliteits)servo trekt aan ruststroom zo'n 5 mA, onbelast draaiend een krappe 100 mA, belast zo'n 200 á 300 mA en geblokkeerd (uiteraard uiterst kortstondig omdat-ie dan doorbrandt) 500 mA. Je kunt dus uitrekenen wat alle servo's, die op de decoder zijn aangesloten, gezamenlijk aan stroom kunnen verbruiken.

    Nu is de roerservo de enige, die continu wat beweegt, maar het is raadzaam voor elke servo toch zo'n 200 mA te calculeren omdat ze dat bij een storinkje gegarandeerd allemaal verbruiken. Een 7806 in TO220 behuizing kan maximaal 1 Ampere leveren, maar dat haal je bij lange na niet vanwege de warmteontwikkeling. Het dissiperend vermogen van het IC is in deze behuizing 2 Watt, dus als de ingangsspanning 12 Volt is zit je met 2 servo's al over de limiet.

    Als je vanaf de 12 Volt voeding de decoder en zijn servo's wil voeden zul je daarom een schakelend bec-systeem moeten gebruiken, dat 5 Ampere of meer kan leveren.

    Een andere, maar minder raadzame en ook veel duurdere optie, is het gebruik van een betere ontvangeraccu. Ik weet niet wat je nu gebruikt, maar die is duidelijk niet toereikend. Wat je nodig hebt is eentje, die niet alleen veel capaciteit heeft, maar ook hoge stromen kan leveren. Oftewel een accu met een zo laag mogelijke inwendige weerstand.
     
  12. davidpetter

    davidpetter

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    77
    Locatie:
    Groningen
    Ik heb wel de beide vaarregelaars die allebei een BEC systeem hebben (als ik het zo goed zeg).
    Ik heb deze beide afgekoppeld omdat ik de ontvangeraccu gebruik om alle regelapparatuur te voeden. (twee vaarregelaars voor de aandrijfmotoren, een vaarregelaar voor de boegschroef, 2x signaalkabel switch decoders, 1x signaalkabel prop decoder, en eenmaal een servo om de sleephaak af te koppelen)

    Op de ontvanger zelf gebruik ik 2 servo's, een voor de roeren, een een voor de sleephaak(deze is volledig open of volledig dicht).
    Op de multiprop decoder zitten dan twee servo's aangesloten voor blusmonitoren en dat is alles.
    Alle vier de servo's zijn Robbe RS100s servo's.

    Nu ik het zo opschrijf kan ik me goed voorstellen dat die ene ontvangeraccu het best zwaar heeft :)
    De ontvangeraccu is een NIMH accupack, 6V 2300mAH.

    Ik weet niet of het verstandig is om de multiprop decoder te gaan voeden met een van beide vaarregelaars? Of zeg ik nu iets wat überhaupt al niet kan?

    Ik hoor het graag,
    groeten David.
     
  13. Alpha21

    Alpha21

    Lid geworden:
    29 okt 2010
    Berichten:
    574
    Locatie:
    Gld
    Ik probeer ff samen te vatten hoe de voeding nu in mekaar zit:

    * een NiMh accupack voedt de ontvanger + multiprop module
    * je hebt 2 motorregelaars (met BEC) aangesloten op de ontvanger, maar je gebruikt beide BECs niet
    * De ontvanger voedt dan weer 2 servo's direct en indirect via de multiprop nog 2 servo's.
    Uiteindelijk voedt de NiMh accu dus alles.

    Klopt dit?
    Heeft de Multiprop module een aparte voedingsingang?

    Dan zie ik de optie om de ontvanger middels 1 BEC te voeden en de multiprop module via de NiMh accu. (de BEC moet op de ontvanger want hier krijgt ie zijn stuursignaal vandaan). Commentaar is welkom want ik ben niet zo bekend met de multiprop module (ik vlieg liever ...).
     
  14. davidpetter

    davidpetter

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    77
    Locatie:
    Groningen
    Dit zou ik dan precies andersom doen. Maar ik wil het eerst eens allemaal zeker weten want ik heb op het forum ergens gelezen (volgens mij een bericht van Corrien) dat die BEC systemen die regelaars leveren niet zo geweldig zijn als dat ze klinken. Zou iets te maken hebben met fluctuerende spanningen doordat motoren relatief veel stroom verbruiken. Voor Decaperm motoren is dit maximaal 3,5A. Ik heb twee vaaraccu's van 7Ah dus wat dat betreft geen probleem. Ik wacht nog even af wat anderen zeggen... ;)
     
  15. Alpha21

    Alpha21

    Lid geworden:
    29 okt 2010
    Berichten:
    574
    Locatie:
    Gld
    Spanning is altijd relatief (-/GND t.o.v. +). Bij meerdere voedingsbronnen is het dus kwestie een gemeenschappelijk referentie te creeren en de meest gangbare keuze is een zgn. ster -/GND, d.w.z. dat diverse voedingen (BECs/accu) de - aansluiting als gemeenschappelijke referentie delen.
    De BEC krijgt zijn signaal van de ontvanger en moet dus de GND referentie delen (anders weet ie niet zeker want On/Off is). Vandaar mijn aanbeveling om de BEC op de ontvanger aan te sluiten en de NiMh accu op de multiprop.
     
  16. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.624
    Locatie:
    Maasland
    Je moet er niet meer van maken dan het is. Een bec is een spanningsregelaar en die levert spanning. Signaal heeft-ie niet nodig.

    Als ik zo zie wat de ontvangeraccu moet doen (slechts 4 servo's) zou 't ie ruimschoots toereikend moeten zijn. Is die accu wel in orde? Als het al een ouwetje is zou ik die eerst eens vervangen. Neem er dan gelijk ééntje van 4,8 Volt, dan blijft alles meteen wat stabieler. Als de accu wél in orde is, zou het probleem nog wel eens veroorzaakt kunnen worden door de bedrading in het model. Aangezien het slechts één decoder en twee servo's betreft is dat redelijk makkelijk zoeken.

    Ik weet niet welk merk/type regelaars er worden gebruikt, maar als regel hebben bootregelaars een lineair bec-systeem aan boord á la 7805. Als de regelaars gevoed worden met 12 Volt zit je hiermee met dezelfde dissipatie-perikelen als hiervoor reeds beschreven. Een maximum van 2 servo's is dan echt de limiet.

    Je zou eerst eens kunnen proberen de decoder met het bec-systeem van één van de regelaars te voeden. Je moet dan plus en min naar de decoder voeren en signaal en min naar de ontvanger, zoals je nu al hebt. Eventueel later ook nog de ontvanger met het bec-systeem van de andere regelaar. Je doet dan in beide gevallen wel het opto circuit van de decoder teniet, maar je ziet snel genoeg of het resultaat heeft. Stuk gaat er niets, zolang je geen fouten maakt met de bedrading naar de decoder.
     
  17. davidpetter

    davidpetter

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    77
    Locatie:
    Groningen
    Iedereen bedankt voor alle antwoorden. Als ik het goed begrijp is het gewoon het meest ideaal om de ontvanger met een speciaal daarvoor bestemde ontvanger accu te voeden, en de prop decoder met een daarvoor bestemde eigen accu.
    Dit wil ik zo lang mogelijk vermijden want dan heb ik namelijk 5 accu's in een al iets te zware Happy Hunter.

    Ik ga eens een aantal verschillende set ups proberen om te zien wat het beste resultaat geeft. Eerst de ontvanger aan de BEC bron, en de prop decoder aan de ontvanger accu. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren dan probeer ik het eens andersom
    Ik heb trouwens in een vorig bericht de fout gemaakt door aan te geven dat mijn ontvanger accu 6V 2300mAH is, deze is 4,8V 2300mAH.

    Verder viel het mij op dat mijn servo om de sleephaak te vergrendelen of te ontgrendelen, continu ingeschakeld is, hij staat dus continu tegen de ene of de andere volledige uitslag aan de duwen. Als ik Corrien mag geloven trekt dit al snel 500mA. Niet best dus, ik zal eens kijken of ik de schakeling van die servo op een andere manier kan opbouwen.
     
  18. cdrom flyer

    cdrom flyer

    Lid geworden:
    19 mrt 2006
    Berichten:
    4.201
    Locatie:
    Uithoorn
    Een servo is altijd ingeschakeld maar als het kracht kost om in een bepaalde positie stil te staan dan gebruikt hij veel meer stroom als in normale stilstand.
    Misschien kan je dat beter mechanisch verbeteren.;)
     
  19. davidpetter

    davidpetter

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    77
    Locatie:
    Groningen
    Helaas is er te weinig plek om mechanisch te verbeteren. Ik denk dat ik even een simpele sturing maak met een Arduino, ik zorg er simpelweg voor dat hij nooit verder draait dan het benodigde aantal graden.

    Ik ben immers meer van de elektronica dan de mechanica... :idea:
     
  20. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.624
    Locatie:
    Maasland
    Als je één ontvangeraccu handhaaft, voed dan de ontvanger daarmee. De stabiele werking daarvan is een stuk belangrijker dan die van de decoder.

    In plaats van geknutsel met een Arduino kun je veel simpeler in je zender met een weerstandje of een instelpotmeter de slaglengte van het desbetreffende kanaal verkleinen. Ik neem aan, dat de sleephaak nu met een schakelaar wordt bediend? Als het goed is, zit er in de middenaansluiting van deze schakelaar een weerstandje opgenomen van 120k. Bij de originele Robbe modulen is dit een precisie weerstand van (ik geloof) 118k, maar dit komt niet zo krek. Als je in serie hiermee een instelpotmeter van 47k opneemt kun je de slaglengte reduceren tot 50%. Deze instelpot kun je opnemen in het blauwe lusdraadje, dat achterop de knuppelprint zit. De dual rate modulen, die je voor deze zender kon kopen werden ook daarop aangesloten een bestonden ook altijd alleen uit zo'n instelpotmeter met parallel daaraan een schakelaar (3 stuks op 1 print, zodat je bij 3 kanalen kon schakelen tussen grote en kleine uitslagen).

    Dat mag.
     

Deel Deze Pagina