Hubsan X4 icm IMAX B6

Daar heb je gelijk in, maar daar gaat het dus via een enkele connector de lader in, en kan de celherkenning dus alleen maar op spanningsmeting van iedere cel werken. Misschien dat het bij jou ook wel zo werkt. Maar hoe had je die laadkabel eigenlijk bedacht, je moet de + kabel dan op de + van cel 6 aansluiten, en als cel 5 en 6 er niet zijn, is het dus een open circuit en werkt er niets. En de aansluitingen voor cel 5 en 6 kortsluiten gaat ook niet werken omdat je balancering dan de mist in gaat (en waarschijnlijk alleen de niet aanwezige cel 5 en 6 gaat proberen te laden totdat ze gelijk zijn aan cel 1 t/m 4 )
 
full


dus stel dat ik bij wijze van de linker lipo weghaal, zou het systeem niet werken? daar even bijgezegd dat ik alleen via de S5 connector oplaad. (700mah max) lijkt mij dat hij enkel de cellen oplaad die zijn aangesloten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik denk het niet, uit de gebruiksaanwijzing (via HK site), bij Lipo's laden/balanceren: And you need to connect the battery's power lead to the output of charger.
Dus toch maar een 4S èn een 6S verloopkabeltje maken. Het ontgaat me eerlijk gezegd een beetje waarom jij zovéél cellen tegelijk wilt laden, maar dat is uiteindelijk jouw zaak.
 
Op 1 accu kan je een minuut of 6 vliegen met de quadcopter, maar moet 30 minuten opladen. in de cyclus dat je er 5 vol hebt kunnen gelijk de volgende 4 of 5 er aan zodat je niet stil hoeft te staan. We hebben in totaal 4 dezelfde quadcopters dus dan gaan de accus wel hard en is het makkelijk ze maar ready to fly te hebben. dat is de achterliggende gedachte.

Maar over de main leads heb je inderdaad gelijk. over alleen de balance lead zijn ze niet op te laden. Er zijn laders die het wel kunnen maar niet de IMAX.
 
Even voor mijn begrip. Je hebt zeg maar 8 x 1s cellen en gebruikt die apart om te vliegen. Als je 4 cellen tegelijk wil laden moet je dus 4 x 10 = 40 minuten wachten om een setje van 4 cellen als 4s op te laden. Dan kun je met 4 andere cellen 40 minuten vliegen en als je met 1,5 C laadt kun je dus continue door blijven vliegen. De kruks zit hem er denk ik in dat niet alle 4 de te laden cellen evenver leeg zijn en het balanceren lang gaat duren.
Doordat de cellen niet allemaal even leeg zijn zou ik al helemaal niet overwegen om de cellen parallel te schakelen bij het laden.

Als de standaardlader een cel in 0,5 uur laadt kun je ook overwegen om er nog twee standaardladers bij te kopen. Dan heb heb je hetzelfde effect en geen problemen met balanceren.
 
Be-eL, als je post #26 nog even goed leest zie je dat de TS met 4 quadcopters tegeijk wil kunnen vliegen. Overigens snap ik je tijdsberekening niet, als je met 1,5 C laadt duurt het nominaal 40 minuten, onafhankelijk of je nu in 1S of 4S configuratie laadt. Dus vanwaar de 4x10 minuten?
Maar ik ben het wel met je eens dat het balanceren wel eens lang kan gaan duren. Maar ja, de TS heeft zijn nieuwe lader al in huis, dus proberen maar!
 
Ik heb met de quadcopter getest en bij een lege lipo (dat de motoren uitvallen) is de spanning zo goed als 3.30V. (denk een begrenzer voor een te lege lipo. Dit geldt voor elke cel (gelijke levensduur) dus veel verschil zal daar per cel niet inzitten.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb nu een paar sessies opgeladen via de balancer met de zelfgemaakte 4S kabel en dit werkt perfect! ik laad op 2C wat volgens de fabrikant kan met de 350mah lipo's (ook met de originele 240mah lipo's). hij laadt ze gelijkmatig op en doet hier een minuut of 40 over voor 4 lipo's. hij stopt er alleen wel meer in dan op de lipo's staan. Is dit normaal?

full


full



full


Op een 2S configuratie doet hij er even lang over maar merkte wel als ik ipv 0.7 naar 0.5A laadstroom ga dat het opladen wel langer duurt (logisch ook achteraf)

Ik ga in de loop van de week testen met een 4S2P opstelling zodra ik de rest van de stekkers binnen heb. Ik houd jullie op de hoogte!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
........... hij stopt er alleen wel meer in dan op de lipo's staan. Is dit normaal?

Ja dat is normaal. Om energie in een accu op te kunnen slaan is energie nodig. Een (klein) deel van de energie die de lader in de accu stopt wordt dus gebruikt om de rest op te kunnen slaan. Hoeveel dat is hangt af van een heleboel factoren. Wat voor accu is, het hoe oud is hij, hoe is hij gebruikt, hoe is hij opgeslagen, en zo nog een hele reeks zaken?
Normaal zal je ergens tussen de 3% tot 5% uit kunnen komen als je een goede vrij nieuwe accu hebt. Naarmate de accu ouder wordt kan het oplopen tot wel 10%. Wordt het nog meer dan is de accu meestal niet al te best meer en zal hij ook niet zo veel stroom meer kunnen leveren bijvoorbeeld. De accu is dan aan vervanging toe.
 
dat er iets meer in gaat dan de capaciteit van de accu kan.
meestal wel een indicatie bij lipo dat je de cellen tever ontladen hebt. nou is het bij deze kleine cellen wel wat lastig inschatten hoeveel verlies er is in warmte bij het laden.

2C laden met deze kleine cellen en dunne draden kunnen heel goed grotere verliezen bij optreden met het laden waardoor je meer laad dan de capaciteit van de cel.
 
Ook 8 lipo's gaan beter dan ik verwacht had. Ze zijn volledig opgeladen in 45 min rond.

Ik wil de mensen bedanken die mij aan alle informatie geholpen hebben. op naar het volgende project :worship:
 
Dank jullie voor deze discussie, want dit is ongeveer precies de info waar ik ook naar op zoek was (en op een of andere manier op niet zoveel plaatsen duidelijk staat). Ik heb echter nog 1 additionele vraag. Hopelijk weet iemand dit ook. Ik heb nl. 4 1-cellige accu's van de Hubsan, waarvan 2 van 240mAh en 2 van 400mAh. Kan ik die ook gewoon in een 4S schakeling laden, met bijv. deze B6 lader? Hier en daar wordt gezegd dat tegelijk laden alleen mag met identieke cellen. Maar daarvoor heb je toch juist de balancing? Dank bij voorbaat voor ieder die iets kan toevoegen.
 
Ik heb echter nog 1 additionele vraag. Hopelijk weet iemand dit ook. Ik heb nl. 4 1-cellige accu's van de Hubsan, waarvan 2 van 240mAh en 2 van 400mAh. Kan ik die ook gewoon in een 4S schakeling laden, met bijv. deze B6 lader? Maar daarvoor heb je toch juist de balancing?


Nee absoluut niet doen.
Balanceren is om kleine verschillen in (in theorie) gelijke cellen recht te trekken.
Met lipos van verschillende capaciteit in serie begin je meteen met grote verschillen.
Dat gaat dan zeker veel langer duren omdat de balanceer stromen klein zijn.;)
 
Laatst bewerkt:
Dank je cdrom flyer voor deze reactie.

Technisch gezien snap ik wat je zegt. Mag ik in deze discussie toch even voorleggen wat ik denk dat er hier aan de hand is? Wellicht helpt dat ons allen dit wat beter te begrijpen (maar geef ajb commentaar op alles wat ik niet 100% goed zie):
-laten we zeggen dat alle batterijen nagenoeg leeg zijn (dus de 2 van 240mAh en de 2 van 400mAh) en we sluiten ze in 4S aan op een B6-achtige lader (die overigens 300mA balanceerstroom kan leveren).
-Als we de lader instellen op 500mA (ongeveer 2C van de kleine accu's), dan zal door alle 4 de accu's nagenoeg diezelfde 500mA gaan lopen. Interne weerstand zal op dat moment niet heel veel afwijken en balanceerstroom is nauwelijks nodig.
-de kleinere accu's raken eerder in de buurt bij de 4,2V want die zijn eerder vol. Dus die zullen eerder minder stroom moeten krijgen, waardoor de lader bij die 2 accu's de stroom meer zal gaan omleiden. Echter, tegen die tijd hebben de grotere accu's ook niet meer de volle 500mA nodig, want die zijn ook al aardig geladen. Het verschil tussen de grotere accu's en de kleinere zal op dat moment wellicht wel minder dan 300mA blijven, wat dus prima met de balanceerdraden omgeleid kan worden.
-dat proces zet zich voort. Beide soorten accu's hebben steeds minder nodig, maar het verschil blijft minder dan 300mA.
-als de kleine accu's helemaal vol zijn (4,2V bereikt), zal de volledige stroom moeten worden omgeleid langs deze cellen via de balanceerdraden. Maar dat kan, omdat tegen die tijd de grotere accu's ook al voor een groot deel geladen zijn en zeker nog minder dan 300mA vergen.
-als alle 4 de accu's vol kan de lader uitgaan

Klopt deze beschouwing? Waarschijnlijk niet helemaal, maar waar precies niet?

Heeft iemand een advies wat in mijn situatie te doen? Mijn probleem is een beetje dat ik mijn super kleine batterijen graag snel (4 tegelijk), maar ook netjes (met spanningscontrole etc. dus beetje goede lader, cpu gestuurd) wil laden. Zo'n B6 lader van 5A is al gruwelijk oversized voor die 400mAh accu'tjes, als ik naar een 2- of 4-voudige lader toe zou moeten, betaal ik 150-250 eur voor een lader om accu'tjes van 5 eur op te laden. Wordt een beetje uit evenwicht dan. Maar met van die super goedkope (usb bijv.) ladertjes sneuvelen die lipo's gewoon veel te snel, omdat dat gewoon niet netjes genoeg gaat.

grt en dank voor deze interessante discussie
 
Bij in serie laden zal de laadstroom al afgestemt moeten worden op de kleinste lipo dus dat gaat al langer duren.
Als de kleinste 4.2V zijn word de grootste op een laag pitje verder geladen terwijl hij nog niet eens aan de 4.2V zijn.
Hoe veel langer dat allemaal duurt moet de praktijk uitwijzen maar dit lijkt me een heilloze weg en is met alle repect eigenlijk knoeien.
Door in twee groepen met optimale instelling te laden ben je waarschijnlijk sneller klaar.
Met een aansluit bordje waar ze allemaal parallel geschakeld kunnen worden ben je dan nog beter af alhoewel je ze dan wel eerst even op ongeveer gelijk niveau moet brengen.
Een extra B6 lader zou ook een oplossing zijn zeker als je met een externe voeding werkt en dat hoeft echt geen 150 euro te kosten.;)
 
Laatst bewerkt:
Ok, ik snap het en het is logisch wat je zegt. Tenminste, dat parralel laden lijkt me ook niet goed, want dan doet de balancing toch helemaal niets en kun je toch helemaal niet bepalen welke stroom door welke cel loopt, lijkt me.
2 B6-en kan inderdaad ook. 4 nieuwe batterijen kopen die hetzelfde zijn is dan eigenlijk nog wel een stuk goedkoper....
Dank je wel voor je antwoorden. Het is mij allemaal weer wat duidelijker geworden nu. Super!
 
Sorry coolname maar jij ziet het geheel toch behoorlijk te eenvoudig. Wanneer jij cellen van ongelijk capaciteit in serie gaat zetten zal het laden van dat geheel echt niet gaan zoals jij denkt.

Zoals cdromflyer al heeft omschreven zal je de laadstroom moeten aanpassen aan wat de kleinste cel kan verdragen. Wanneer die kleinste cel vol is zal hij niet verder geladen mogen worden dus moet de balancer alle laadstroom om die cel heen leiden.
Dit betekend dat de laadstroom niet alleen op de kleinste cel afgestemd moet worden maar ook op de maximale stroom die de balancer kan verwerken. Dat kan behoorlijk laag uitkomen.

Tegelijkertijd zal het laden van de grootste cellen lang lang gaan duren juist door die kleine laadstroom. Er wordt hier als voorbeeld 300mA genoemd maar dat is voor heel wat balancers rijkelijk veel als dat lang gaat duren. Bedenk je wel dat je dan constant 1,26Watt per cel in die balancer aan het verstoken bent. De zaak zal behoorlijk warm worden en er gaat dus veel energie verloren.

Wil je ze toch tegelijk op één lader laden dan kan je ze veel beter allemaal parallel zetten. Ze zijn dan allemaal tegelijk vol en heb je geen balance problemen. Over de stroom die er dan door elke cel gaat lopen hoef je je geen zorgen te maken want dat verdeelt zich helemaal automatisch. Als je er goed over nadenkt kan je zelf wel bedenken hoe dat komt.

De beste oplossing is toch nog altijd de cellen type bij type laden. Dat duurt langer want je kan maar één type tegelijk laden of je moet meerdere laders tegelijk gebruiken zoals cdromflyer ook al schrijft.
 
Dank je voor deze reactie. Ik snap het, dat van die balancer en de maximale stroom die dan daaruit volgt.
Maar nog even dan dat parallel laden. Daarbij kun je toch ook eigenlijk niet meer stroom instellen dat de kleinste accu aan zou kunnen? Door vanalles en nog wat kunnen de interne weerstanden immers best wel iets uiteen liggen, waardoor alle stroom misschien wel door 1 van die parallel geschakelde accu's gaat lopen. Daarmee wordt dat parallel laden zonder risico's ook wel een trage bedoeling, toch?
 
Back
Top