Prins Willem 17de eeuws VOC schip

Discussie in 'Bouwverslagen historische schepen' gestart door ABrouwer, 27 okt 2011.

  1. Rene88

    Rene88

    Lid geworden:
    12 mei 2012
    Berichten:
    36
    Locatie:
    Sleeuwijk
    Prachtig Andy, zeer mooie vorderingen. Jouw verslag is echt de leidraad voor mijn model :D
    Ik ben nieuwsgierig naar de vorderingen, ben vooral benieuwd wat je met de luiken gaat doen, daar zit ik al een tijdje op te azen ;)
     
  2. Germt

    Germt Guest

    Ik zie trouwens dat je een heel handig matje onder je schip hebt liggen.
    Lijkt nog een beetje stevig te staan tegen omvallen:D

    Germt
     
  3. ABrouwer

    ABrouwer

    Lid geworden:
    30 nov 2010
    Berichten:
    1.552
    Locatie:
    Ede
    beter laat als ...... te laat....

    @ René
    Afkijken ... :teacher: ..... dat mag hoor ;)
    De luiken tja daar zal je nog even op moeten wachten want die komen pas na het aanbrengen van de tuigage omdat ik daar anders (waarschijnlijk) steeds met de touwtjes achter de luiken blijf hangen.
    Hoe ik het ga aan pakken weet ik nog niet, ik ga waarschijnlijk eerst een paar proefopstellingen maken en daar een paar verschillende types luiken in bevestigen. Mogelijk komen er gezien de schaal 1:100 geen echte scharnieren op maar worden die nagebootst met een strookje geschilderd fineer en worden de luiken met voorgeboorde spijkertjes op hun plaats gelijmd.

    @ Germt
    Goed gezien:pim:
    Het zijn 2 stukken "noppen" schuimrubberen (hoe het echt heet weet ik niet) het wordt ook wel als geluidisolatie gebruikt. De romp staat daar heel stevig tussen maar heeft toch iets ruimte om onder belasting mee te veren, erg handig als je tijdens het optuigen ergens achter blijft hangen. Ga het voorlopig gebruiken bij het optuigen.

    :eek:ntopic:
    Ik ontdekte vandaag in het boek "Prins Willem" van H.Ketting dat de kleur van de blokken van het vaste want zwart hoort te zijn :black:.
    Ik heb dus vandaag alsnog de jufferblokken die ik gisteren genoteerd had geschilderd en alle andere blokken van het vaste want diep donkerbruin geschilderd (kleur: Walnut Wood Stain van Admiralty Paints).

    Daarnaast heb ik 2 stukken vertuining nagebouwd om verschillende wolkenvormen op uit te testen voordat ik ze op het model ga aan brengen.

    Andy
     
  4. Germt

    Germt Guest

    Daar ben ik dus stinkend benieuwd naar:cool:

    Germt
     
  5. ABrouwer

    ABrouwer

    Lid geworden:
    30 nov 2010
    Berichten:
    1.552
    Locatie:
    Ede
    Wolken?

    Nou daar zijn ze dan: de wolken :)

    [​IMG]

    Ik heb eerste wat wolken geschilderd op een proefstukje vertuining die ik speciaal daarvoor gemaakt en blauw geschilderd had.

    Het schilderen is eigenlijk redelijk eenvoudig:
    Eerst wat zwarte en witte verf op een schotel, eerst schilder je met een klein beetje zwart, daarna neem je wat witte verf erbij op de kwast en schildert dan dus verder met grijze verf, evt nog wat witte of zwarte verf erbij enzovoorts. Na wat oefenen met deze techniek kun je wolken maken.
    Het resultaat valt me niet tegen.

    Verder heb ik nog uren besteed aan het uitzoeken van de de tuigage van het vaste want. Ik heb nu duidelijk hoe Corel het voorschrijft en ga dat nu vergelijken met de tuigage van "De Zeven Provinciën" (G.C.Dik) en indien daar verschillen in zitten ook nog met "Historische Scheepsmodellen" (W. zu Mondfeld).
    Een tegenvaller was dat het verven van de dikke tuigage draden voor het vaste want nogal tegenviel, dunne draden dekken in een keer en dikke pas na meerdere keren verven. :rolleyes:


    [​IMG]

    Op deze foto lijkt de afstand tussen de boegspriet en de krul op het galjoen nogal groot en dat klopt.
    Dit komt deels omdat de boegspriet nog niet in de juiste positie is vastgelijmd (hij steekt dus iets te ver omhoog). Daarnaast heb ik bij de bouw van het galjoen de leeuw wat lager op de scheg geplaatst als Corel voorschreef. Op de tekeningen van Corel lijkt het erop dat er tussen de klauwen van de leeuw en de scheg (= de doorlopende onderbalk van het galjoen) een wapenschild zit, op het originele model is dat wapenschild er niet en rusten de klauwen van de leeuw direct op de scheg. Ik heb er bij de bouw van het galjoen voor gekozen om de leeuw dezelfde (lagere) positie te geven als op het originele model. Het gevolg van deze keuze is dus dat de afstand tussen de krul/leeuw en de boegspriet enkele minimeters groter is als op de tekeningen van Corel en op het originele model.

    Andy
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  6. Germt

    Germt Guest

    Tjongejonge zeg...............WOW:worship:
    Ik kap er mee, ik ga iets anders doen PUNNIKEN,ofzo !!!!!!!!

    Germt
     
  7. ABrouwer

    ABrouwer

    Lid geworden:
    30 nov 2010
    Berichten:
    1.552
    Locatie:
    Ede
    Nou jij punnikt anders wel hele grote strakke rompen:worship:

    Andy
     
  8. ABrouwer

    ABrouwer

    Lid geworden:
    30 nov 2010
    Berichten:
    1.552
    Locatie:
    Ede
    de laatste mast

    De laatste mast (= boegspriet) is op zijn plaats gelijmd.

    [​IMG]
    En gelukkig staat alles keurig in één lijn :D

    Ik ga nu de hoofdtouwen (= touwladders) van de bezaansmast aanbrengen daarna de bezaanstag dan de hoofdtouwen van de grote mast dan de grote stag enz. Zo werk ik van achteren naar voren en heb ik de meeste ruimte om te werken. Onderweg zal ik alvast alle blokken aanbrengen waar ik anders later slecht bij kan.

    Andy
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  9. Germt

    Germt Guest

    :music:Het wordt nu een écht schip.
    Ik vindt het knap dat de masten mooi in één lijn staan, dat blijft altijd moeilijk.
    Tijd om alvast na te gaan denken over een volgend project:rolleyes:

    Germt
     
  10. ABrouwer

    ABrouwer

    Lid geworden:
    30 nov 2010
    Berichten:
    1.552
    Locatie:
    Ede
    Goed idee

    Je brengt me op een idee........:worship:

    Andy
     
  11. Rene88

    Rene88

    Lid geworden:
    12 mei 2012
    Berichten:
    36
    Locatie:
    Sleeuwijk
    Het is weer een plaatje andy!

    Over het volgende project: iets grotere schaal? ;)
     
  12. Ruuddebouwer

    Ruuddebouwer

    Lid geworden:
    13 feb 2012
    Berichten:
    178
    Locatie:
    Alkmaar
    WoW:worship::worship::worship:

    Ben het met Germt eens, ik ga maar kruiden zaaien.

    Die grotere schaal van René vind ik ook een goed idee.
    Schaal 1:20 of zo, al dat gepriegel. ;)

    gr. Ruud
     
  13. ABrouwer

    ABrouwer

    Lid geworden:
    30 nov 2010
    Berichten:
    1.552
    Locatie:
    Ede
    @ René en Ruud

    Het zal wel een grotere schaal worden want er zijn niet zoveel "Hollandse"schepen in de schaal1:100 maar welke schip weet ik nog niet.

    Andy

    Ps Ruud het is nog wat te vroeg om kruiden te zaaien, zaai je te vroeg in het jaar dan krijg je veel slakken :yes:
     
  14. ABrouwer

    ABrouwer

    Lid geworden:
    30 nov 2010
    Berichten:
    1.552
    Locatie:
    Ede
    algemene regels voor weeflijnen?

    Voor ik iets ga bouwen probeer ik meestal eerst te achterhalen "hoe het zou moeten" en dan te kijken of dat op de schaal 1:100 wel te maken zou zijn....
    Gezien de fase van de bouw heb ik nu dus eens goed gekeken naar de hoofdtouwen en de weeflijnen van het staande want (in gewoon Nederlands de touwladders).

    Ik ben enkele problemen tegengekomen:

    Probleem 1: Lopen de weeflijnen horizontaal?
    (Dit probleem was ik ook al bij mijn vorige model tegengekomen en kon toen geen eenduidig antwoord vinden)
    De algemene regel schijnt te zijn dat de weeflijnen horizontaal aan de hoofdtouwen zitten:
    - op de tekeningen van H. Ketting (in: Prins Willem, 1979) en op de tekeningen van Corel lopen de onderste weeflijnen van de masten parallel aan de (schuin oplopende) verschansing en worden naar de marsen toe geleidelijk aan steeds horizontaler. Vanaf de marsen naar boven zijn alle weeflijnen horizontaal tussen de hoofdtouwen aangebracht
    - Op de tekeningen van de William Rex van Ab Hoving (in: William Rex, 2005) vind je dezelfde situatie: weeflijnen onderaan parallel aan de (schuin oplopende) verschansing en naar de marsen toe geleidelijk aan steeds horizontaler.
    - op de tekeningen van de Zeven Provinciën van G.C. Dik (in: De Zeven Provinciën, 2007) zijn alle weeflijnen echter horizontaal getekend. Opvallend hierbij is dat de rusten waar de jufferblokken aan zitten bij de Zeven Provinciën duidelijk lager op de romp zijn aangebracht
    Op de tekeningen van "Der Holländische Zweidecker von 1660,1670" (H.Winter, 1969) zijn alle weeflijnen ook horizontaal aangebracht

    De foto's geven ook geen éénduidig antwoord op de vraag of de onderste weeflijnen parallel aan de verschansing of horizontaal horen te lopen.
    Op het model van de Prins Willem (van H. Ketting) in het Tropenmuseum in Amsterdam en op het model van de William Rex lopen de onderste weeflijnen parallel aan de verschansing. Op het model van de Prins Willem in het Rijks Museum lijken ze echter weer horizontaal te lopen. Ook op foto's van "Der Holländische Zweidecker von 1660,1670" (H.Winter, 1969) is te zien dat de weeflijnen allemaal horizontaal lopen.
    Op de foto's van de Batavia in Lelystad is te zien dat de onderste weeflijnen parallel aan de verschansing lopen en naar boven toe geleidelijk aan steeds horizontaler gaan lopen.

    Tja nogal verschillend dus :confused:.
    Als je naar de schepen kijkt dan zijn alleen de Prins Willem en de Batavia VOC handelsschepen en zijn alle andere schepen oorlogsschepen. En dat zou het verschil kunnen verklaren, oorlogsschepen waren (deels) anders gebouwd als de bewapende koopvaarders van de VOC. Zo had het dek van een oorlogsschip minder zeeg (= vlakker) als dat van een koopvaarder.

    :teacher:Ik ga de tekening van H.Ketting van de Prins Willem volgen en laat de onderste weeflijnen parallel aan de verschansingen naar de marsen toe geleidelijk aan steeds horizontaler lopen.


    Probleem 2: Zitten tussen alle hoofdtouwen weeflijnen?
    Tijdens het zoeken naar het antwoord op de vorige vraag viel me op dat niet aan alle hoofdtouwen weeflijnen waren aangebracht.:confused:
    [​IMG] (bron: Prins Willem, H. Ketting, 1969)

    Opvallend op deze tekening van H. Ketting is dat er geen weeflijnen zijn aangebracht aan de hoofdtouwen boven de fokkenstengmars (rood potlood), grotestengmars (geel potlood) en de bezaansmars (wit potlood).
    De vraag is dan ook of hier inderdaad geen weeflijnen horen te worden aangebracht.

    Op de tekening van de Zeven Provinciën (G.C. Dik) en op die van de William Rex ontbreken boven de fokkenstengmars en de grotestengmars inderdaad ook de weeflijnen maar boven de bezaanmars zijn ze weer wel aangebracht.
    Op de tekening van "Der Holländische Zweidecker von 1660,1670" (H.Winter, 1969) zijn alle hoofdtouwen dan weer wel van weefijnen
    voorzien.
    Op de tekening van "Wappen von Hamburg I" (Wolgang Quinger, 1980)
    zijn dan weer alle hoofdtouwen voorzien van weeflijnen behalve die van die boven de blindemars (bovenop de boegspriet).

    Op de foto's van het model van de Prins Willem in het Tropenmuseum ontbreken de weeftlijnen aan de hoofdtouwen boven de fokkestengmars (rood potlood), grotestengmars (geel potlood) en de bezaansmars (wit potlood) net als op de tekening maar ontbreken ze ook boven de blindemars.
    De foto's die ik van het originele model in het Rijks Museum heb zijn te slecht om de weeflijnen te kunnen zien.
    Op de foto's van de William Rex zijn weeflijnen te zien bij de fokkenmars bramsteng die niet op de tekening staan.

    Tja wat is nu met al deze verschillen de juiste keuze:confused:?
    Voorlopig lijkt me de beste oplossing om het model van de Prins Willem van H. Ketting in het Tropenmuseum als voorbeeld te nemen maar dan wel de weeflijnen aan te brengen bij de bezaansteng en de blindesteng (en dus overal maar niet boven de grotestengmars en fokkenstengmars)

    Andy
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  15. Germt

    Germt Guest

    Bij de WvH lopen de weeflijnen horizontaal, dus niet met de schuine verschansing mee;)
     
  16. Ad Bakker

    Ad Bakker In Memoriam

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    9.124
    Locatie:
    Barendrecht (NL)
    Dik (blz. 278) zegt specifiek dat weeflijnen waterpas liepen. Bij de Victory was dat ook zo.

    Groet,

    Ad
     
  17. Drububu

    Drububu Guest

    Andy, doe jezelf een plezier en kies 1 bouwstijlben ga die volgen. Ik heb gekozen voor de bouwstijl van GC Dik. Daar lopen de weeflijnen inderdaad parallel aan de waterlijn. Dat ziet er ook het mooist uit. Ga je ook nog de spreeworsten aanbrengen?
     
  18. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.448
    Locatie:
    H&NF
    Sorry dat ik me er toch weer tegenaan bemoei, maar heb je jezelf al eens de vraag gesteld hoe je dan bij de ra komt?
    Al dat geblader in boeken is leuk, maar denk eens aan hoe men aan boord met alles werkte.
    Want een model maken volgens het idee van "het staat daar en daar op die foto, dus moet het zo" lijkt me niet altijd de juiste volgorde.
    Als ze de ra zouden laten zakken tot op werkhoogte vanaf het mars, dan hoef je de wanten niet in om bij de ra te komen.
    Maar met wat fantasie kan je een gei getekend zien en dan werd vast de ra niet gestreken.
    Dus lijkt mij dat je tot aan de bovenste ra gewoon moet kunnen klimmen op weeflijnen!
     
  19. Dick2

    Dick2

    Lid geworden:
    16 jun 2012
    Berichten:
    882
    Locatie:
    Hoevelaken
    Helemaal met Hans eens, je moet één stijl aanhouden anders kom je er later niet meer uit en word het 'n rommeltje.
    En wie je ook aanhoud, je kan nooit zeker weten of juist die persoon het historisch correct heeft want dat word altijd maar aangenomen.
    En de meningen van wie of wie zullen altijd blijven verschillen.
    Waarschijnlijk hebben ze allemaal wel ergens gelijk.
    Dus je bent het beste af bij één schrijver
     
  20. ABrouwer

    ABrouwer

    Lid geworden:
    30 nov 2010
    Berichten:
    1.552
    Locatie:
    Ede
    Dank voor het meedenken heren.

    Ik ga, net als Hans adviseert, voor één bouwwijze.
    Om gefundeerd een bouwwijze te kunnen kiezen moet ik in mijn ogen eerst uitzoeken welke verschillende bouwwijzen er zijn en dan heb je toch echt bronnen nodig.
    Wat ik in de verschillende bronnen heb gevonden heb ik "...ter lering ende vermaak...." van de andere bouwers in mijn verslag beschreven.

    Ik ga de bouwwijze van het model van de Prins Willem in het Tropenmuseum (gebouwd door H. Ketting) volgen. Er komen aan de hoofdtouwen van de blindesteng, fokkenbramsteng, grotebramsteng en bezaansteng dus geen weeflijnen, of eenvoudiger gezegd boven de bovenste mars van een mast komen geen weeflijnen meer.
    De weeflijnen komen horizontaal aan de hoofdtouwen.

    @ Hans
    Spreeworst? Ja dat moest ik even opzoeken...
    het is een dik touw dat hoofdtouwen verbind ter plaatsen van de aanhechting van het puttingwant en ja die komen er ook op, maar of er ook plaats is voor de zwichting moet ik nog bekijken.

    Andy
     
    Laatst bewerkt: 21 mrt 2013

Deel Deze Pagina