Diameter van compound is zelfde, slag bij mij is echter 22. Dat wordt dan ook een stoomvreter. . . . nog wat leesvoer: Marine Compound Engine
Dat dikwandig klopt inderdaad. moeet nog het een en ander weggehaald worden. Had ook een te brede strip gekocht. Wat is de definitie van een stoomvreter ? Materiaal voor de ketel heb ik al liggen. Zal qua inhoud gelijk zijn aan die van Wiggie. Mag dan toch geen probleem zijn ?
Met een natte vinger uitgerekende VO van mijn schotse ketel is 1000cm², bij een watervolume van 1 liter. Die ketel is niet te groot voor de stuart compound. Bij langere tijd volaan draaien zakt de druk toch wel terug naar 2 bar.(vanaf 3)
http://www.maccsteam.com/Horizontal_Marine_boilers/four_inch/four_inch.html Dit is mijn info. Ik weet niet op wat voor een toerental je zit straks maar met ongeveer 400 toeren houdt de brander op ongeveer 1,5 bar druk bij een buitentemperatuur van -5 graden. Bij wat normalere temperaturen is 3 bar geen probleem. VO is ( geschat) circa 450 cm2.
even uit het andere draadje deze info gehaald. Ketelrichtlijn had ik al eerder gelezen. Toch nog maar een keer doorgelezen. Kom het verhaal voor het gebruiken van brons aan de ketel niet tegen. Het is ook een kleine moeite om hier bron voor te gebruiken. Alleen is dan de vraag, welke soort brons gebruik je hiervoor ? Heb nog een stuk lagerbrons liggen. Ketelinhoud is ~0.94 liter. wordt volledig van koper gemaakt. maximale werkdruk mag 6 bar zijn. Begrijp uit de regelement dat deze in categorie 0 vallen en niet keuringsplichtig zijn. Boven de 3 bar werkdruk en op verzoek van de eigenaar kan deze worden gekeurd. Hoe gaat dit in de praktijk bij een vereniging ?
Tsja, lastig Ik weet niet meer waar ik het heb gelezen over messing/brons. 1. dat is mooi 2. die 6 bar hoort bij het materiaal "koper". 3. Volgens de PED mag je met een ketel onder de 2 liter doen en laten wat je wilt. 4. Geen idee, ik heb nu mijn ketel nog op 3 bar en ben niet lid van een club. Mijn baggermolenketel zou wel 6 bar kunnen worden, het materiaal is er dik genoeg voor. Ik meen dat John al gezegd heeft dat die alle regels beu is en daarom ook alleen nog onder de 3 bar bouwt. Het zijn namelijk de clubs die de regels bepalen en van jou kunnen eisen dat je boven de 3 bar (ook al is de ketel onder de 2 liter) een keuringscertificaat moet kunnen tonen als je bij hen onder stoom gaat. Neem eens contact op met die stoomclub van de link Stoomgroep Holland Houd er wel rekening mee dat als je een ketel gaat maken ook de tekening eerst besproken moet worden. Er gelden bepaalde regels over soldeernaden en rechte stukken na de omzetting van bijvoorbeeld het front. Je kan wel aankomen met een ketel die de persdruk haalt, maar zonder (goedgekeurde) tekening kunnen ze lastig doen.
Brons is een verzamelnaam voor vrijwel alle koperlegeringen met andere materialen behalve zink (want dan is het messing). Die andere elementen kan van alles zijn, tin, aluminium, silicium, nikkel. Allemaal hebben ze hun specifieke eigenschappen en toepassingen. In technische toepassingen zie je veel fosforbrons (koper-tin met wat fosfor) en aluminiumbrons (koper-aluminium met wat ijzer), maar de verspaanbaarheid is meestal niet optimaal. Lagerbrons soorten zijn dacht ik over het algemeen relatief zwak hoewel de opgegeven waarden sterk variëren. Ik geloof niet dat ik die zou gebruiken. Groet, Ad Bakker
Ik heb zelf aluminiumbrons liggen en kan uit ervaring zeggen dat dat zeer taai is tov messing. Qua verspaanbaarheid neigt het naar RVS zelfs. Het glijdt daarentegen wel erg mooi en is prima te solderen.
@wiggie, waar haal jij aluminiumbrons vandaan ? Ben verder gegaan met wat de schuifkast te machinen. En daarna wat onderdelen. Voor het eerst in en uitwendig schroefdraad gestoken. Normale procedure voor uitwendig draad steken (voor mij dan) was deze voor 75% steken en het laatste deel deed ik dan met een snijplaatje. inwendig draad doe ik normaal met een tap. Echter nu wilde ik een fijne draad, en had geen zin om dit gereedschap aan te schaffen. Moet zeggen dat ik tevreden ben met dit resultaat.
Wauw, als dit echt je eerste keer is dat je schroefdraad steekt op je draaibank Complimenten hoor ik durf het nog niet aan. Succes met de verdere bouw van je stoommachine. Groeten Norwin
Ik had een soort van mazzel daarin Timo. Ik ging voor een stuk messing 20 mm naar een metaalleverancier in Nieuw Vennep. Het was al laat en de enige persoon die er nog rondliep had niet al te veel verstand van de metaalsoorten. Het ziet er ook precies hetzelfde uit als messing dus ik kan er hem niet echt kwalijk nemen. Wat ik wel meteen vond was dat het een zware staf was en bij thuiskomst kwam ik er bij het afzagen van een stuk er al achter dat het geen messing kon zijn. Dus wat research gedaan en er zodoende achter gekomen dat het aluminiumbrons was. De mazzel zit hem in het feit dat aluminiumbrons een stuk duurder is als messing. Voorlopig heb ik nog een 40 cm liggen. Altijd handig. Wbt je draadsteekkunsten, daar is niks mee. Alles ziet er zeer netjes gedraaid uit.
Inderdaad Harm, volgens de PED regels mag je met een stoomketel tot max 2 liter inhoud doen wat je wil. Maar de verenigingen willen graag dat het stoomapparaat gekeurd moet zijn, anders mag je waarschijnlijk niet opstoken. Komende hemelvaart heb ik weer zo`n gevalletje. M`n ketel geschikt om 6 bar te stoken, met een inhoud van nog geen 2 liter. Echter moet ik op evenement wel voor aanvang een pers- en keuringsbewijs laten zien en daarvoor een document ondertekenen. Ik ben geen lid van een vereniging en voel daar ook geen behoefte toe. Dus het zal mij benieuwen of ik het vuur uberhaubt mag aansteken daar.... Ik ben natuurlijk wel van mening dat veiligheid boven alles gaat...
bedankt voor deze link. zojuist een deel er van bekeken. is leerzaam. weet niet of deze site bekend is bij jullie : The Unofficial Mamod and Other Steam Forum :: Index
Wow echt mooi man! Aan de achterkant van de schuifkast zit een bolvormige vorm om de as van je schuif te ondersteunen.. Hoe heb je dit bolvormige onderdeeltje vastgemaakt in je schuifkast? Klempassing?
Het onderdeel moet nog gesoldeerd worden. Zodra de inlaat flens gemaakt is gaat dat gebeuren. De 3 onderdelen worden met Resist 2 gesoldeerd. Bol vorm is met een profiel frees voor hout gedaan.
Schuifkast is gesoldeerd met de diverse aansluitingen. Hoe poetsen jullie dit op ? Handboek modelstoommachines is doorgelezen. beetje laat) Daar staat bijlage 1 met richtlijnen voor de stoommachine. Dit wijkt aardig af met wat ik nu aan het bouwen ben. Slag en boring zijn beide 19.5. Houd dus in een snelloper. Daar staat aangegeven dat de stoompoortbreedte uitlaat 0.25 x d = 5 mm moet zijn. Stoompoortbreedte aanvoer 0.1 x d = 2 mm. Dambreedte tussen beide poorten 0.1 x d = 2 mm. De cilinder die nu gemaakt is heeft stoompoort breedte voor de afvoer van 3 mm. Aanvoer = 2 mm. dambreedte = 2.4 mm. Er is dus nog wel ruimte om de stoompoortbreedte van de afvoer te vergroten naar 4 mm. Wat denken jullie hiervan ?
gewoon zo laten en je schuiven gaan maken.... Houd je vast aan je eerste plan. ik doe vaak ook maar wat.... van m`n laatste stoompomp heb ik gewoon ronde gaatjes als stoompoorten in plaats van sleuven.
Hier ook gaatjes Timo, Kijk maar en het werkt prima. http://www.modelbouwforum.nl/forums/stoom-techniek/143466-verbouwing-naar-stoomsloep-18.html#post2631443
Stoom schuiven en uitlaatflens gemaakt. Bij verschillende stoomaandrijvingen heb ik voor de inlaat kanaal een potje gezien waarvan ik vermoed dat daar de smeerolie inzit. Is de werkingsprincipe dat de hete stoom een olie nevel meeneemt ? Wat doet de stelschroef aan de onderzijde ?