Pilatus B4 460 cm van Rippin

Discussie in 'Bouwverslagen - Vliegen' gestart door Dopieman, 20 nov 2012.

  1. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    Hallo,
    Ik ben begonnen aan een nieuw project voor de winter 2012/2013. Het is een Pilatus B4 met een spanwijdte van 4,6 meter van de Firma Rippin.
    Dit seizoen is de interesse voor het zweven weer gewekt, o.a vanwege de zeer geslaagde vintage zwever dag op het veld van onze vereniging in 's-Hertogenbosch. Het besluit is dus genomen om dit keer een grote schaalzwever te bouwen. Na veel internetspeurwerk ben ik op bij de Firma Rippin uitgekomen. Deze firma levert een enorm scala aan zwevers en motormodellen in alle soorten en maten. Alle modellen worden op bestelling in eigen werkplaats gebouwd. Omdat er wat wisselende berichten op het internet stonden met betrekking tot de kwaliteit, heb ik besloten eerst een kijkje te gaan nemen. Daarom met een mede clublid naar Iserlohn gereden en ik moet zeggen..dit was een zeer geslaagd uitje..We werden hartelijk ontvangen door Fraulein Sabine, die samen met 3 zonen het "geshaeft" draait. We hebben een rondleiding gekregen door de "fabriek" en hebben vele tips en tricks meegekregen. de kwaliteit van de modellen was boven verwachting goed. Alle rompen worden zelf gevormd en de vleugels worden in styropor abachi gebouwd. Vooral de vleugels zijn een plaatje. Opgebouwd met 2 liggers, een laag glas en een laag carbon over de gehele vleugel. Knal hard en stijf en niet te zwaar! Dus de koop is gesloten en ik kan weer aan de slag.
    Hierbij alvast een paar foto's. De kleurstelling heb ik nog niet besloten. De meeste Piltussen zijn uitgevoerd in het schema zoals te zien is in de foto. Ik ben nog op zoek naar iets speciaals! Het model gaat ongeveer 8 kilo wegen. (dus een beste brok) Het is de bedoeling om het model met een sleepkoppeling uit te voeren maar ook een electrische aandrijving te geven. Dit wordt ofwel een pylon op de romp ofwel een motor in de neus. Ook hierover moet ik nog een ei leggen. Ik hoop met 6 cellen lipo uit te komen. Bij 22 Volt, 8 kilo en 150 Watt per kilo geinstalleerd vermogen zou een stroom van 55 Ampere voldoende zijn. 150 Watt per kilo geeft waarschijnlijk een redelijke stijgsnelheid (helaas niet vertikaal:( ).
    In idergeval nog vele beslissingen te nemen..maar ik hoop ook via dit forum nuttige tips te krijgen.
    Groet Ger en wordt binnenkort vervolgd!
     
  2. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    Foto's morgen. Uploaden lukt nog even niet...:(
     
  3. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    [​IMG]
    Eindelijk gelukt. Was even zoeken..Foto's uploaded...?
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  4. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    Zijn er geïnteresseerden in de bouw van deze Pilatus?
    Ik heb vele vragen. Zou leuk zijn om die in dit forum te bespreken.
    Is er iemand in dit forum die dit model ook heeft gebouwd?
     
  5. Ariel

    Ariel PH-SAM

    Lid geworden:
    8 dec 2009
    Berichten:
    2.825
    Locatie:
    Hoorn NH
    Jazeker! :D

    Johannes
     
  6. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.586
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Je zou je draadje kunnen laten verplaatsen naar het zweefvliegen gedeelte?

    Maar... Het is niet een kwestie van of er behoefte is aan een draadje. Het gaat er om dat je zelf het nodig vind om het op te zetten. Met veel foto's en stap voor stap ontwikkelingen van de bouwfase, kan je zeker bijval gaan verwachten :)
    Er is nog wel wat te vinden over de B4 op het mbf. Van het jaar is door forumlid Ariel een prachtige grote gebouwd Pilatus gebouwd.

    Ik las over aandrijvingen? Meld je aan bij RC-Network. Ook daar het een en ander te vinden. Zal wellicht iets meer zijn...
    Verder in het verkooparchief is gek genoeg veel informatie te vinden... aantal plaatjes geven inzichtelijke voorbeeldjes/oplossingen voor aandrijvingen... hoe het geschikt op te lossen met een spinner.... prop...

    Power? Het is geen hotiner? Maar je schatting per kilo zou je goed moeten zitten. Maar als je losbrand met je bouwdraadje zal er wel meer los gaan komen over het onderwerp... en kom je mogelijk snel tot een geschikt drive concept?

    Heb zelf een B4 van Multiplex. Voorlopig nog in doos. Lang niet zo groot. Maar ook ongebouwd al een prachtjuweel van een model :)
    De Rippins... dappere familie... met schitterend modellen gamma!

    Succes en groet Bas

    Haha! Johannes... je was me voor!
     
  7. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    Hallo,
    Bedankt voor de reacties. Ik ga aan de slag met dit draadje! Ik zal regelmatig verslag doen van de bouw. Ik ben geen snelle bouwer maar de Pilatus moet toch zeker wel vliegen in het voorjaar 2013. In principe moet een dergelijk model (epoxy romp met abachi vleugels) geen problemen opleveren bij de bouw. Maar toch heb ik een hele serie vragen. Aller eerst de rolroeren. Welke scharnieren te gebruiken en hoe een spleetloze constructie te maken. Andere vragen die later wel aan de order komen zijn: servo voor hoogte roer, aandrijving, zelfbouw pylon voor aandrijving, vleugel lock aan romp, etc etc.
    Dus eerst de rolroeren; Dit zijn behoorlijke lappen van 80 cm lang en 7,5 cm breed. Hobby-In adviseerde mij om bladscharnieren te nemen in plaats van folie. Ik heb overwogen om het weefsel als scharnier te gebruiken maar een laag carbon lijkt mij niet flexibel genoeg. Wie heeft nog andere suggesties?
    Wat betreft de spleetloze ophanging. Ik heb een tekening toegevoegd die laat zien hoe ik dit wil doen. Is nogal complex maar ik heb nog niet een beter idee. Suggesties..? Dit is een probleem wat zich bij elke abachi vleugel voordoet!
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  8. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    Ik heb overigens met veel belangstelling het draadje over de Pilatus van Ariel gelezen. Zeer veel toepasbare tips. De sleepkoppeling ga ik bijvoorbeeld zeker nabouwen. Dit lijkt mij een perfect ontwerp. Een intrekbaar landingsgestel moet er zeker ook komen maar zelfbouw is voor mij geen optie. Wordt waarschijnlijk Graupner of Fema. (voor 110 of 110 mm wiel)
    Ook de discussie over de servokeuze is interessant. Ik heb de rolroerservo's al gekocht. Mijn keuze is gevallen op de Graupner DES708 BB MG. Heeft 10 kg trekkracht bij 6 Volt. Hoop dat dit voldoende is! Maar de Pilatus van Rippin heeft een behoorlijk dik Ritz profiel. Het wordt dus geen scheurbak. Ideaal voor mij want het is mijn eerste grote zwever!
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  9. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.586
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Je hebt volgens mij het scharnier correct geschetst. De wijze van scharnierplaatsing is correct voor de zwever. Wel voldoende scharnieren plaatsen en.. zet er 1 bij de servo/ruderhoorntje, opdat het aileron daar niet kan doorbuigen als de zaak buitengaats aan het werk wordt gezet.
    De 'kam' aan de onderzijde aan de flapzijde onder, de balsa lat, zou niet per sé hoeven? (Staat ook niet in de beschrijving van MPX/Tangent B4, doch als een onder een hoek geschuurde lat. Het aileron is dan over de hele lengte met Hinge-Tape vast gezet, ipv met scharnieren. Er is daar gekozen voor een eenvoudiger oplossing. Het gaat dan ook om een kleiner model!)
    Bij hotliners, met een eierschaal epoxyvleugel zit op die plek een een dunne kam uit epoxylaminaat. Dient eveneens om de luchtstroom te geleiden, verstorende wervelingen tegen te gaan, ook als de flap omhoog staat en de leemte zo geen lucht kan happen. Maar die modellen vliegen met stuk hogere snelheden en vragen om een lange glijvlucht om het F5B spelletje zo goed mogelijk te kunnen spelen.
    De scharnieren zijn vaak uit kevlar of uit nylon epoxyscheurdoek verlijmd in de constructie.
    De afwerking zoals je voor stelt maakt het erg netjes. Je kan nog een zoekronde op Google doen of bij wat fora zoals RC-Network en RC-Groups, als de ervaringsantwoorden hier niet boven komen drijven.
     
  10. MicropropSport

    MicropropSport PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    12.586
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Ik zit net even in een paar recente FMT's te loeren bij een paar big scale zwevers. Salto's van 5 meter! Aillerons zijn daar met in V geschuurde balsa voorlijsten uitgevoerd. Je hoeft het dus niet zo nifty aan te pakken.
    Verder wordt gewekt met foliescharnieren, op het oog van de foto, maar niet in het betreffende artikel benoemd...

    Hier nog een andere benadering van een scharnier... Totaal ander toestel... wel algemeen inzichtelijk...
    http://www.rc-network.de/forum/show...r-für-den-Funjet-Antrieb?highlight=zwoadrittl
     
    Laatst bewerkt: 24 nov 2012
  11. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.835
    Locatie:
    Woerden
    De door jou bedachte oplossing is niet helemaal spleetloos. Als je de onderstaande oplossing maakt is die voor 90% of zelfs meer spleetloos. Het is niet echt makkelijk om te maken maar als je zo'n groot en mooi model gaat maken zou dit toch mogelijk moeten zijn.
    [​IMG]

    De paarse stippellijn is een (kunststof of metalen) plaatje waarvan er minimaal 2 maar bij grote alienrons wel 3 of 4 in de vleugel gelijmd zijn. Ter plekke van die plaatjes zit er een sleuf in de ailenron waar het plaatje in schuift. Door de ailenron en door de plaatjes gaat een staaldraad dat als scharnier werkt.
    Zoals ik al schreef het is niet echt een eenvoudige oplossing maar best te maken.
    Succes met dit mooie model.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  12. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    Hallo,
    Wederom bedankt voor jullie bijdrage aan dit draadje. Ernst; de constructie die je voorstelt is inderdaad erg mooi. Zoiets ga ik in het kielvlak toepassen. Voor de rolroeren leek mij dit nog complexer vanwege de holte. Ik heb in een artikel gelezen dat ze deze holte van GFK vormde op een conisch gedraaide doorn. Dat is mij te veel werk. Ik heb daarom maar gewoon het eerste ontwerp gevolgd. Is redelijk gelukt. Zie de foto's[​IMG] De kam aan de onderkant van de vleugel is van 0,6 multiplex gemaakt.
    [​IMG] Het rolroer met de indekking van 4 mm balsa.
    [​IMG] De vleugel voorbereidt.
    [​IMG]
    De kam pas gemaakt.
    [​IMG]
    Alles in positie gelijmd!
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
  13. nico v kooten

    nico v kooten

    Lid geworden:
    2 nov 2003
    Berichten:
    2.826
    Locatie:
    Middelburg (zeeland)
  14. Balsasniffer

    Balsasniffer

    Lid geworden:
    5 mrt 2007
    Berichten:
    137
    Locatie:
    Beverst, België
    Hallo ger,
    Ivm de aandrijving kan ik je hier mss mee helpen. Ik vlieg zelf met de 5 meter Fashionista van TOPMODEL. Vlieggewicht is 7 kg en de aandrijving gebeurt met een Turnigy sk 5055-430 motor op 6S. De motor draait een 17x8 aeronaut klapprop en trekt 55A. Ben zeer tevreden over de prestaties van deze set-up. Klimmen met 45° is geen probleem. Grondstart op gras met een zo'n startkarretje is peanuts. Nog veel succes met de bouw...
     
  15. stephan1986

    stephan1986

    Lid geworden:
    30 sep 2008
    Berichten:
    1.183
    Locatie:
    rosmalen
    Goed bezig ger!!

    Word een leuke verschijning op de club:)

    Grt,
     
  16. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    Hallo "balsasniffer"..
    Bedankt voor deze informatie. Dit soort ervaringsgetallen kan ik goed gebruiken. Ik moet nog even afwachten wat het totale gewicht gaat worden. De eerste berekeningen laten een gewicht van 8 kilo zien. Het zou mooi zijn als ik met 6 cellen uit kan want ik vlieg 6 cellen pakketten ook in andere modellen. Het uitgangspunt voor de aandrijving is de wens om in 1 minuut op 300 meter hoogte te zijn. Dit betekend een stijgsnelheid van 5 meter per seconden. Ik heb een berekening in motorcalc gemaakt en hieruit blijkt inderdaad dat een model van rond de 8 kilo met een vermogen van 150 Watt per kilo een dergelijke stijgsnelheid kan bereiken. Bij 21 Volt en 8 kilo kom je dan op 57 Ampere uit! Wordt vervolgd!
     
  17. SRS

    SRS

    Lid geworden:
    23 mei 2005
    Berichten:
    3.739
    Ger,

    Ook ik ga dit dit draadje volgen, dat mag ik natuurlijk niet missen. Er hebben al een aantal ''grootmeesters'' gereageerd, met de tips zit het wel snor. Wat de motor betreft, In mijn Toledo special zit deze motor. TP-A41308 A4130-8 Brushless Outrunner (380Kv) RCtechnics Modelbouw.

    Die neemt net geen 60A met een 16x10 prop. Ik denk dat jouw B4 met een startkarretje goed omhoog gaad zoals jij dat in gedachte hebt. Met een 80A setup een van de betaalbare aandrijvingen.

    Ik heb overigens Rippin een mailtje gestuur omtrent hun vleugelbouw. De manier hoe ze hun vleugel opbouwen spreekt mij wel aan. (voor mijn Salto, ook al geen kleintje...;) )
     
  18. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    Hallo Douglas,
    Ik heb bij Rippin een uitgebreide rondleiding gehad en men heeft mij uitgelegd hoe ze de vleugels bouwen. Ziet er allemaal goed uit! Bij de pilatus is de vleugelstijfheid en sterkte wellicht niet zo'n probleem. Mijn Pilatus heeft en vleugelkoorde van 30 cm en grootste dikte van 3,5 cm! Men heeft mij echter ook de zeer slanke vleugel van een ASW27 (426 CM) laten zien. Met carbon en glasinlages en een doorlopende ligger is ook deze vleugel stijf! En ik begrijp dat ze elk willekeurig profiel op bestelling maken.
    Ik ben benieuwd of je bij Rippin slaagt.


     
  19. SRS

    SRS

    Lid geworden:
    23 mei 2005
    Berichten:
    3.739
    Ik krijg er vertrouwen in hoe zij hun vleugels bouwen, en heb ze een mail gestuurd. Ik zal dit nóg eens doen in mijn steenkolenDuits, want de eerste keer was in het Engels. (EDIT, ze hebben al gereageerd, kijk maar in mijn Salto draadje)

    Als ik het goed heb kan je zelf een vleugel configureren, en zal proberen om zelfs de vleugelpen op dezelfde plaats te krijgen. Voor mij heb ik dan de perfecte groot-zwever net 2 vleugelsetups. 1 set voor thermiek, en de andere voor het ragwerk aan de helling. Ik houd je op de hoogte, het zou mooi zijn als het lukt.

    Hoe dik is jouw vleugelpen? En was jouw aileron al voorbereid, of heb je die zelf uit mogen zagen?

    Persoonlijk vind ik dit een mooie uitvoering....

    http://planewatcher.com/details.php?image_id=1758

    http://www.airliners.net/photo/Pilatus-B4-PC11/0399262/L/

    Dan nog wat over de aileronbevestiging. Op mijn Salto zitten (of zaten ze, want de Salto krijgt een ander kleurtje) vast met scharniertap. As je dat aan beide kanten doet voorzie ik geen probleem hiermee. Je zou de scharnieren extra kunnen plaatsen als geleiding, maar zelf zou ik het niet doen. Op mijn ASW 27B heb ik het ook zo gedaan, goed ontvetten, aan 2 kanten beplakken en het zit echt als een huis. Zoals op de eerste tekening zou ook kunnen, dan krijg je én scharnieren én scharniertape. Jouw methode voor de oplossing voor de spleet spreekt mij wel aan. Als ik een setje vleugels kan bestellen maak ook ik het op dezelfde manier.
     
    Laatst bewerkt: 27 nov 2012
  20. Dopieman

    Dopieman

    Lid geworden:
    19 nov 2012
    Berichten:
    1.038
    Het is momenteel een beetje stil aan de bouwtafel. Komt wel weer tijdens de kerstvakantie! Maar nog even een vraag aan het forum;
    Heeft iemand van jullie ooit een Pilatus gezien (of een afbeelding) met vleugels die gekleurd zijn aan de onderkant? Ik wil graag een model bouwen wat gelijkenis toont met een origineel. Maar een rode of blauwe onderkant van de vleugels lijkt mij wel nuttig voor de zichtbaarheid op grote hoogte. Tot op heden alleen maar wit gezien. Wel een rode romp..
    Groet ger
     

Deel Deze Pagina