Mijn vlieg ervaring van vandaag

Ik heb vandaag zo iets raars meegemaakt...
dinsdag is mijn vrije dag en ondanks dat het mistig en koud was wilde ik toch even mijn E-Light proberen omdat ik daar een nieuw kielvlak voor heb gebouwd.
Het was ongeveer 7 graden, mistig, volledig dichte bewolking met de wolkenbasis op ongeveer 95 meter (dat was bij de eerste start wel even schrikken....ineens was hij weg :-) ). Erg laag dus. En wat gebeurt er?

121113_E_Light.jpg


Vanaf nog geen 80 meter hoogte meer dan 5 minuten gevlogen! Dat had ik dus echt niet verwacht. Behoorlijk wat opwaartse luchtbewegingen. Echt bizar. Ik had misschien langer kunnen vliegen maar ik kon het vliegtuig op meer dan 100 meter afstand niet meer zien dus moest terug komen steken.
 
Ik heb het ook wel eens meegemaakt met mijn DLG, die ging ook meerdere malen omhoog in erg mistig weer. Ook ik was toen erg verbaasd. Leuk toch??
 
ja super. Ik vraag me dan wel af waar die beweging vandaan komt. Het was ook niet zwakjes en klein, het was echt groot genoeg om in te draaien.
 
heb het ook ooit voorgehad.... met een oldtimer zwever, achter de sleper...
op 100m los het wolkendek in... ik in paniek... geen ailerons, geen remmen, niks... als een blad naar beneden gedwarreld tot onder het dek en dan nog 10min gevlogen... niet echt thermiek gedraaid, wel gewoon rustig rondkruien.

vond het ook vreemd, aangezien het een egaal grijze lucht was. (waarvan ik verschoot dat het maar 100m hoog hing)
 
Heeft het ook niet iets te maken met de koudere/dikkere lucht? Ik merkte dat verschil namelijk ook aan het einde van het seizoen ook met 1:1 zweefvliegen.
 
koude lucht stijgt niet... dus ik denk dat we het antwoord in hogere lagen moeten zoeken (boven de wolken?)

of misschien warmt de luchtlaag net onder de wolken op door de wrijving die de wolken veroorzaken?

nu gok ik maar, en toch lijkt het me zo iets in die richting.
 
koude lucht stijgt niet... dus ik denk dat we het antwoord in hogere lagen moeten zoeken (boven de wolken?)

of misschien warmt de luchtlaag net onder de wolken op door de wrijving die de wolken veroorzaken?
Koude lucht stijgt wel...als de lucht erboven maar nog kouder is. Het gaat niet om de temperatuur maar om het temperatuurverschil. Dat is het rare van wat ik vandaag heb gezien (en wat Fotor dus ook wel eens heeft meegemaakt).
Mist krijg je volgens mij als warme lucht over een koud oppervlak gaat, je mag dus verwachten dat de bovenlucht vandaag warmer was dan de grond. En door de volledige "overcast" bewolking was er ook geen opwarming.
 
Zo maak je vaak mee dat op een snikhete dag totaal geen thermiek te vinden is. Alles is zo dood als een pier. Het gaat zoals Arjan terecht zegt temperatuur VERSCHILLEN.
Midden in de winter thermiek hebben we hier op het forum ook al mee gemaakt
 
Ik heb het zelfs 2 à 3 keer meergemaakt.
Zo zie je maar, er is altijd thermiek.

En, als je erover nadenkt, is het niet eens zo gek. Boven die wolken schijnt de zon gewoon, en als er sprake is van hoge cirrus-bewolking daarboven (of een andere hoger wolkendek) wat niet gelijkmatig gesloten is, is er sprake van ongelijke verwarming. Dus worden sommige stukken warmer dan andere. Dus gaan er stukken stijgen, en andere stukken dalen.

Alleen is die thermiek vrijwel altijd erg zwak. Vnl. omdat de zonnestraling voor het overgrote deel door de wolken wordt weerkaatst (kale lucht wordt niet warm van zonnestraling) slechts een klein deel bereikt de grond en kan daar in warmte worden omgezet, die weer aan de lucht wordt afgegeven ... Dus is die thermiek zo zwak dat je er 99 van de 100 keer ongemerkt doorheen vliegt.

Wat Arjan zegt klopt dan ook als een bus.

Dirk.
 
Het klopt dat thermiek wordt veroorzaakt door temperatuursverschillen, en die zijn er vrijwel altijd. Maar naast temperatuursverschillen (van de ondergrond) is er nog iets nodig om thermiekvorming mogelijk te maken: een zekere minimale temperatuurgradient van de atmosfeer. De 'stille' lucht moet genoeg afkoelen met de hoogte om thermiek te kunnen laten stijgen. Als die gradient te klein is gebeurt het volgende: op de grond warmt een hoeveelheid lucht meer op dan de omgeving, deze wil gaan stijgen. Als die bel lucht gaat stijgen koelt hij af met een bekend tempo (door uitzetting). Als de omliggende lucht dezelfde temperatuur zou houden bij stijgende hoogte (of als er slechts weinig temperatuurverloop is) is de 'warme' bel in no-time zo ver afgekoeld dat hij niet meer warmer is dan de omringende lucht, de bel stop dan met stijgen.

Bij mistig weer heb je heel vaak te maken met een zeer lage temperatuurgradient van de atmosfeer (of zelfs omgekeerd, de lucht wordt warmer met de hoogte), de lucht is dan uitermate stabiel. Als de lucht onstabiel is (grote temperatuurgradient, bellen stijgen dan wel lekker door want blijven makkelijk warmer dan de omgeving, ondanks de afkoeling door het stijgen) lost mist snel op. Het komt daarom dus toch niet vaak voor dat het bij mistig weer thermisch is. Het zal moeten komen door een stuk grond dat flink warmer (of minder koud) is dan de grond in de omgeving.
 
dat het in themperatuursverschillen zit weet ik ook wel...

waar ik op doel is dat het volgens mij het antwoord BOVEN of IN de wolken te vinden is...
wanneer een gesloten wolkendek geen zon doorlaat, kan de aarde niet opwarmen... met als gevolg, geen thermiek zoals wij het gewoon zijn.
de aanzuiging moet dan wel op een andere manier gebeuren.

dus in mijn ogen stijgt de koude onderlaag onder de wolken niet door "themperatuursverschillen", maar door aanzuiging...

een beetje het extreme voorbeeld, maar kijk naar een storm, supercel of dergelijken... ze zuigen alles aan in een grote omgeving.
 
Interessante zienswijze, je zou gelijk kunnen hebben.

Nog een aanvulling op het verhaal wat ik hierboven heb gehouden: opstijgende lucht koelt in verzadigde lucht minder hard af dan in niet-verzadigde lucht. In verzadigde lucht (mist is verzadigde lucht) zal een bel dus makkelijker doorstijgen dan in droge lucht (bij gelijke temperatuurgradient van de 'stille' lucht).
 
dus in mijn ogen stijgt de koude onderlaag onder de wolken niet door "themperatuursverschillen", maar door aanzuiging...

een beetje het extreme voorbeeld, maar kijk naar een storm, supercel of dergelijken... ze zuigen alles aan in een grote omgeving.
Een 'zuivere storm' kent geen stijgwinden, behalve de opstijgende delen van rollers/wervels die het gevolg zijn van de luchtstroom over het ongelijkmatige landschap (bomen (rrij, bos), heuvels, bergen, ...).
Een 'zuivere storm' ontstaat agv. een (meestal lage) luchtdrukgebied en zgn. corioliskrachten die daarin optreden. Als de drukgradient groot is (veel millibar verandering per 100 km) worden de luchtsnelheden groter ==> storm.

Een supercel is een (extreem) grote onweerswolk, is een extreem grote thermiekbel. Een supercel kan alleen ontstaan op de grens van twee 'brokken' lucht met:
- aanzienlijk grote verschillen in temperatuur (>10 gr over soms maar 10-25 km) en
- grote verschillen in luchtvochtigheid.
De vochtige lucht is (toch) zwaarder dan de koude droge lucht, en de koude lucht schuift over de warme lucht heen. Hierdoor ontstaat een enorme vertikale temperatuurgradiënt (temperatuur naar boven toe neemt sneller af als op basis van alleen drukafname het geval zou zijn geweest) die de thermiek initiëert (er komen makkelijk bellen los).

De hoge luchtvochtigheid is vervolgens de 'motor' die de thermiekbel tot onweersformaat of zelfs supercel laat uitgroeien. Stijgt de bel nl. zo hoog dat de temp onder de condensatie temp komt (en vanwege die hoge temp-gradiënt gebeurt dat sneller) dan gaat die zeer vochtige lucht condenseren (wolken ontstaan) en daarbij komt warmte vrij. De bel wordt dan nog warmer en gaat dus nog harder stijgen ...!

Op die manier ontstaat een enorm complex, vaak van meerdere van die 'super thermiekbellen' naast elkaar (langs de scheidslijn warme/koude lucht) die honderden kilometers groot kan worden. De vertikale luchtsnelheden kunnen daarbinnen probleemloos de 150 km/u overschrijden. Dit kan ons de indruk geven dat het zuigt, maar dat komt door de omvang van het fenomeen. Van een thermiekbel zijn we gewend dat die stijgende kolom binnen 1 km in de omgeving moet zijn. Hier kan die 'bel' wel 300 km verderop zitten. Maar het effect en oorzaak zijn de zelfde: thermiek. Alleen de schaal is een 'tikkie' anders.

En ja, een gewone kleine thermiekbel zuigt ook. Als de warme lucht is opgestegen komt koelere lucht daarvoor in de plaats (er ontstaat immers geeen vacuüm) door allerlei massa-traagheidseffecten klotst die lucht een beetje achter die bel aan. Het zuigt.

Dirk.
 
maar weer on-topic, we wijken te hard af ;)

heb vandaag met de helios de winterpostal (DLG) ronde 1 afgewerkt...
echter niet tevreden dus we mikken naar beter.

na deze taak heb ik de elastiek uitgerold, en de super flappie aan de haak gehangen...

thermiek was echter zoek , maar desondanks blijft hij erg lang boven... van de elastiek afpikken op een 120 tal meter, en dan de 5min vol maken...
de lucht droeg bij momenten wel goed zodat die 5min niet al te hard knokken was...

het is en blijft een aankoop waar ik iedere keer weer enorm blij over ben!
een juweeltje is het!
 
Wat interessant zeg! Weet iemand goede sites met dit soort info? Bere-interessant dat hele meteo gebeuren!

Hier staat heel wat info over het weer (het is de examen stof van het zweefvliegexamen): Website Commissie Instructie en Veiligheid (CIV) - Artikelen: Theorie-opleiding GPL en dan een stukje naar beneden meteo. Het is wel heel veel informatie.


Vandaag nog wel lekker gevlogen, maar niet niet met mijn zwever :(. mijn ontvangantenne begaf het :(. Volgens mij was het op een gegeven moment nog wel een beetje thermisch (turbulentie)
 
Laatst bewerkt:
Back
Top