Dan ook maar even een duit in het zakje:
Denk er goed om, dat je, zodra je met meerdere mensen op een vaste locatie vliegt, wettelijk gezien reeds een vereniging bent!
Niet een moet worden, of wat dan ook: Je bent er reeds een! Ingeschreven bij KvK of niet, dat doet dan niet eens ter zake.
En een vereniging is nu eenmaal verguningplichtig, dat staat zo in de wet. Je MOET je dus in laten schrijven bij de KvK, want anders heeft je vereniging geen rechtspositie, en kun je als vereniging geen vergunning aanvragen.
Overigens hoef je niet langs een Notaris, en hoef je ook geen statuten te hebben. Wat dat betreft: ga eerst eens langs de KvK in Leeuwarden, daar kunnen ze je alles vertellen over de diverse mogelijkheden om een vereniging op te richten, en ons hebben ze daar uitstekend geholpen.
Als je het goed aanpakt (en goed nadenkt over wat je wilt) kun je het voor een paar tientjes geregeld hebben, plus de jaarlijkse KvK kosten (ook een paar tientjes).
Je vereniging hoeft ook niet per sé aangesloten te zijn bij de KNVvL, maar het is zéér aan te raden in elk geval als persoon lid te zijn. Ons hebben ze absoluut goed gehopen (ons hele cluppie was niet van de grond gekomen zonder hun hulp).
Je kunt wel als persoon een vergunning aanvragen (wat strikt gezien niet nodig is, je bent een privé persoon en voor een privé persoon is modelvliegen niet vergunningplichtig) maar dat houd wel in, dat uitsluited jij van die vergunning gebruik mag maken.
Je moet dus ook reeds bij het aanvragen van die vergunning omschrijven, wie er bijvoorbeeld allemaal van die vergunning gebruik mogen maken.
Om een voorbeeld te geven: Onze vergunning is een vergunning om les te geven. Daarmee is geïmpliceerd dat er ook leerlingen zijn (die dus geen lid van de vereniging hoeven te zijn), maar het houd ook in dat er bij ons absoluut niet gevlogen mag worden zonder dat een van de verenigingsleden (de instructeurs dus) aanwezig is.
Als je van de landeigenaar tijdelijke toestemming hebt tot het land verkoht is, heeft het geen zin een vergunning aan te vragen: als hij slim is zegt hij onmiddelijk de toestemming op, want anders word het land onverkoopbaar.
De verguning is namelijk aan jullie, en aan de locatie gebonden en niet aan de eigenaar van het land. Als de nieuwe eigenaar jullie van het land zet, zit je met een onbruikbare vergunning, maar het bestaan van die vergunning kan er wel toe leiden dat je voor een nieuwe vergunning geen medewerking krijgt van het gemeentehuis.
Succes met alles, en onthoud één ding: Dien niets in bij de gemeente, voordat je alles voor elkaar hebt. In het aanlooptraject zijn de meeste ambtenaren van harte bereid je op weg te helpen, maar eenmaal ingediend, moet er verder zo weinig mogelijk gedoe zijn, anders houd het snel op met de medewerking.
Groet, Bert