Dalton Extra300 Mark Leseberg-edition 123''

Discussie in 'Bouwverslagen - Vliegen' gestart door Pharriesk, 5 okt 2010.

  1. Alexzzz

    Alexzzz Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 mei 2004
    Berichten:
    23.437
    Locatie:
    Spijkenisse
    Goed bezig Jurriën en pa! Die komt wel op tijd af voor het nieuwe seizoen:)
     
  2. Pharriesk

    Pharriesk

    Lid geworden:
    23 aug 2006
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Limburg
    Ondanks de nieuwjaarreceptie (snertvliegen) op ons veld, hebben de afgelopen 2 dagen toch nog wat kunnen doen aan de vleugels.
    In de Carden had ik de servokabels vastgelijmd. Hierdoor was het niet gemakkelijk om de verlengkabels te kunnen solderen. Dus bij deze Dalton doe ik het anders. Met een gloeidraad heb ik een sleuf gemaakt in de vleugel. Deze sleuf verbindt de servo's met elkaar. Hier leg ik de kabel in. Daarna lijm ik deze sleuf dicht met een triplex van 2 mm. De kabel kan dan vrij bewegen en het geeft bovendien ook nog enige stevigheid. Niet dat dat nodig is, maar het is wel mooi meegenomen.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Omdat het nogal "royale" rolroeren zijn, heb ik deze verstevigd door koolstof roofings erin te lijmen. Dit heb ik hier gedaan met epoxy. Op deze manier heb ik geen last van torsie in de rolroeren.

    [​IMG]

    De komende dagen de vleugels beplanken.
     
  3. derosa

    derosa

    Lid geworden:
    18 jul 2005
    Berichten:
    522
    Locatie:
    Tongeren-belgie
    nice
     
  4. Wessel3d

    Wessel3d

    Lid geworden:
    22 mei 2010
    Berichten:
    61
    Locatie:
    Rijen
    Wordt een mooi e kist, zit dit al wel eventjes te volgen.

    Groetjes Wessel
     
  5. Pharriesk

    Pharriesk

    Lid geworden:
    23 aug 2006
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Limburg
    De afgelopen dagen verder gewerkt aan de vleugels. Ik was niet helemaal tevreden met het meegeleverde hout voor de beplanking. Het was van wisselende kwaliteit, niet helemaal mooi recht gezaagd en redelijk zwaar. Bovendien moest ik 7 plankjes per vleugelhelft aan elkaar lijmen. De meegeleverde lengte was onvoldoende om één lengte eruit te halen. Dus verlengen. Nu heb ik dat ook bij de Carden gedaan, maar achteraf is het nogal wat schuur- en plamuurwerk om alles mooi strak te krijgen.
    Ik had van een clublid gehoord dat hij al zijn grote schaalmodellen uit één stuk balsa beplankt. Hiervoor bestelt hij speciaal afwijkende maten. Hij is er erg tevreden over. Dus dat heb ik ook gedaan.
    Bij Kees Maas mec-modelbouw.nl heb ik grote platen balsa besteld voor de afwerking van vleugels (150mm x 40mm x 1,5mm). Het hout is van zeer goede en bovenal zeer lichte kwaliteit. Gewoon super. Ik heb berekend dat ik door dit hout te gebruiken ongeveer 300 tot 350 gram per vleugel (!!) bespaar. Zeer de moeite waard. Bovendien zit er maar één lijmnaad in, die gemakkelijk bij te werken is.

    [​IMG]

    Ook de velugels heb ik beplankt met PU-lijm. In tegenstelling tot de Carden ben ik nu heel 'zuinig' met de lijm omgesprongen. Want ik probeer de velugels wel zo licht mogelijk te maken. Na verlijmen is alles met stoepbandjes verzwaard.

    [​IMG]

    En het resultaat is een hel mooie lichte vleugel die erg weinig nabewerking behoeft.

    [​IMG]

    De komende dagen de vleugels verder afwerken met de schroeven en de anti-rotatiepin, zodat de instelhoek gemaakt kan worden. Een secuur werkje dat behoorlijk wat tijd gaat kosten.
     
  6. JVDO

    JVDO

    Lid geworden:
    7 okt 2005
    Berichten:
    3.912
    Locatie:
    Belgium
    300-350gr per vleugel is echt een gek verschil!! en dan nog wel bekomen door minder werk :) Nice
     
  7. lespinoy

    lespinoy

    Lid geworden:
    27 okt 2004
    Berichten:
    1.036
    Locatie:
    belgie
    Mss een domme vraag, maar waarom gebruiken fabrikanten als Carden en Dalton eigenlijk allemaal ingedekte vleugels en geen ribben vleugels zoals emhw (en alle ARF's) bvb? enkel voor het bouwgemak? of zit hier nog een andere reden achter?
     
  8. JVDO

    JVDO

    Lid geworden:
    7 okt 2005
    Berichten:
    3.912
    Locatie:
    Belgium
    In china maken ze gewoon geen andere vleugels dan ribben vleugels,... ik denk dat het vooral daarom is dat alle arf's ribben vleugels hebben. (Ik vroeg reeds of ze geen ingedekte vleugel konden maken).

    Volgens mij doen carden & dalton het omdat je dit soort vleugel meestal nog iets lichter kan bouwen. Het is denk ik ook minder werk voor de gewone bouwer. Algemeen gezien is het denk ik ook nog wat sterker.
     
  9. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    SInt-Oedenrode
    Mij is altijd geleerd dat een niet-volledig ingedekte ribbenvleugel lichter is dan een ingedekte schuimvleugel, maar dat een ingedekte schuimvleugel exacter gevormd is dan een ribbenvleugel. Preciezer profiel, dus betere vliegeigenschappen. Zeker zoals hier, in de mal geperst (al dan niet met vacuum of tegels). Die vleugelvorm is overal perfect, terwijl je bij ribbenvleugels tussen de ribben vaak inzakkingen ziet.

    Hugo
     
  10. JVDO

    JVDO

    Lid geworden:
    7 okt 2005
    Berichten:
    3.912
    Locatie:
    Belgium
    Over de vorm ben ik het eventueel eens, hangt natuurlijk ook af van de constructie.

    Maar over het gewicht niet, de lichtste vleugel die ik tot nu toe gezien heb (Gernot B. eigenbouw yak 55) was een volledig ingedekte vleugel. Volgens mij is er een groter verschil in gewicht bij de ingedekte vleugels, afhankelijk van hoe je het allemaal aanpakt. Kijk maar wat bij deze Dalton is gewonnen gewoon door een andere houtkeuze.
     
  11. Bryan

    Bryan

    Lid geworden:
    7 feb 2008
    Berichten:
    1.055
    Locatie:
    Limburg
    Ziet er allemaal alweer goed uit Jurriën...:D

    Grt.
     
  12. Pharriesk

    Pharriesk

    Lid geworden:
    23 aug 2006
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Limburg
    Voor wat betreft het bouwen hebben we geen voorkeur tussen een volledige ingedekte vleugel of een ribbenvleugel. Een volledig ingedekte vleugel bouwt wel veel sneller. De ribbenvleugels van EHMW en KHK bouwen overigens wel heel erg fijn en mooi. Alleen het eventueel repareren kan lastiger zijn dan een ingedekte vleugel. Als het alleen om gewicht zou gaan dan zou je toch mogen veronderstellen dat bv. F3A-kisten of zwevers alleen maar ribbenvleugels zouden hebben. Maar dat is niet zo. Ik denk dat het ook met stevigheid en stabiliteit te maken heeft en dat er voor wat betreft het gewicht niet zoveel verschil bestaat tussen een ribbenvleugel en een ingedekte vleugel.

    En voor wat betreft het gewicht ben ik er nu achtergekomen dat een goede houtkeuze enorm veel gewicht kan besparen. Ik heb de vleugel even gewogen. Hij weegt thans 1200 gram. Hier moeten nog wel de rolroerlijsten en servo's bijgeteld worden. Dan moet de vleugel klaar zijn met 1400 gram. Dit is volgens mij redelijk licht voor een vleugel van een 3 meter+ toestel.
     
  13. Pharriesk

    Pharriesk

    Lid geworden:
    23 aug 2006
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Limburg
    De vleugels zijn verder afgewerkt. Eerst heb ik de gaten voor de servo's uitgesneden. Dit om te kijken of de servokabels niet zijn vastgelijmd. Gelukkig is dit niet het geval. Dus dan kan de aansluiting aan de romp worden afgewerkt.

    [​IMG]

    Maar eerst heb ik de voor- en achterlijst van de vleugel gelijmd Voor de stevigheid doe ik dit ook met PU-lijm.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Voor de vleugelbevestiging maakt Dalton gebruik van metalen schroeven in een Engelse maat. Één boutje kwijt en je kunt niets meer, want die hebben we niet op voorraad. Daarom gebruik ik altijd schroeven in metrische maten. Net als bij de Carden maak ik gebruik van nylon M6-bouten met een nylon vleugelmoer. Zit altijd heel betrouwbaar vast. Ik lijm een 5mm triplex spantje in de vleugel waar de bout doorheen gaat. Daarna lijm ik deze in de vleugel. En tot slot komt er een 3mm triplex afdekplaat over het geheel. En dat zit alles goed vast.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Komend weekend de instelhoeken aan de romp maken. Hopen dat het droog wordt want het is niet gemakkelijk het toestel binnenshuis op te bouwen.
     
  14. Pharriesk

    Pharriesk

    Lid geworden:
    23 aug 2006
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Limburg
    Even snel tussendoor de motorkap bevestigd. Deze bestaat uit een onder- en bovenkant die met schroefjes aan elkaar worden verbonden. Bij de Carden heb ik deze aan elkaar gelijmd. Dit was alleen maar omdat de motorkap anders alleen maar met een heel moeilijke constructie bevestigd kon worden. Bij de Dalton gaat dit veel gemakkelijker omdat aan de motorkap een achterzijde zit waarmee de bevestiging aan de romp gebeurt. Ik bevestigd de motorkap met 4 M3 schroeven via de binnenkant.

    [​IMG]

    Daarna lijm ik 4mm triplex op de betreffende plekken. Daarin boor ik een gat. Als dat gebeurt is teken ik dit gat af op de romp. Boor ook hier een gat en plaats de inslagmoer. Het resultaat is een mooie stevige bevestiging. Doordat de bovenzijde los gemaakt kan worden, zijn de schroeven goed bereikbaar. Bovendien kan ik zo straks een goede baffle maken voor de koeling van de DA170.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  15. Pharriesk

    Pharriesk

    Lid geworden:
    23 aug 2006
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Limburg
    De afgelopen weken toch nog behoorlijk door weten te bouwen. Ik loop met het bouwverslag enkele weken achter. Even een update van de stand van zaken.

    De instelhoeken van de vleugels zijn klaar. Alles afgesteld op het stabilo in precies 0 graden. Ondanks dat in de rompspanten al gaten voor de vleugelbevestiging waren gemaakt, was dit toch een behoorlijke klus die de nodige tijd heeft gekost. Maar alles is nu perfect afgesteld.
    Tevens even het geheel in elkaar gezet. Voor wat betreft de afmetingen is de Dalton toch duidelijk "iets groter" dan de Carden.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Daarna zijn we begonnen met de romprug beplanken. Ook hier weer alles gelijmd met PU. Het geheel moet wel in de mal klem gezet worden met lijmklemmen. Het resultaat is prima.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Om straks alles goed verlijmd te krijgen met de romp hebben we aan de onderkant van de romprug 2 strippen balsa van 1,5mm gelijmd. De bevestiging aan de romp wordt hiermee veel solider.

    [​IMG]

    Tevens is de romprug op de romp gelijmd. Gelukkig kwam de romprug iets breder uit de mal dan de romp daadwerkelijk was. Dit is gemakkelijker om alles goed recht gelijmd te krijgen. Ik heb eerst 2 recht aluminium profielen langs de romp geklemd. Hiertussen is de romprug gelijmd. Doordat er door de breedte toch nog enige spanning op de romprug zat, werkt dit het beste. De krachten waren toch te groot om alleen met naaltjes te gaan werken.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Tot slot is aan de cockpitzijde van de romprug een 3mm triplexspant gelijmd. Dit als extra versteviging voor de romprug.

    [​IMG]
     
  16. JVDO

    JVDO

    Lid geworden:
    7 okt 2005
    Berichten:
    3.912
    Locatie:
    Belgium
    Nice nice! Het gaat goed vooruit :)
     
  17. derosa

    derosa

    Lid geworden:
    18 jul 2005
    Berichten:
    522
    Locatie:
    Tongeren-belgie
    toch fijn dat er toch nog echte modelbouwers zijn !!!!!
     
  18. Pharriesk

    Pharriesk

    Lid geworden:
    23 aug 2006
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Limburg
    Nadat de romprug is gemaakt kan ook begonnen worden aan de cockpitkap.

    De voorzijde bestaat uit 2 spanten die met balsa 4mm liggers aan elkaar verbonden worden.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Vervolgens wordt dit beplankt met 3mm balsa. Ik lijm altijd eerst de balsaplank aan de onderzijde vast. Als dit goed is gedroogd kun je gemakkelijk de rest lijmen. Dit werkt erg gemakkelijk en past altijd goed. Wel even de randen met tape afplakken. Hierdoor zal het hout veel minder snel inscheuren.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    De achterzijde van de cockpit wordt afgewerkt met een balsaplankje waarin het logo van Dalton is verwerkt. Leuk detail. Straks nog wel even de kit behorende letters DALTON erop plakken.

    [​IMG]

    De bevestiging van de cockpitkapgebeurt door een zestal schroefjes. Hiervoor zijn de gaatjes al in de rompzijde gemaakt. Schroefje erdoor en vastlijmen.

    [​IMG]

    Tot slot nog een versterking van de cockpit gemaakt door een dwarsverbinding te maken waarop straks het instrumentenpaneel wordt gelijmd. Op deze manier een stevige verbinding. Moet ook wel bij een cockpitkap met een lengte van 105 cm. De acockpit wordt afgewerkt met een bijgeleverde doorzichtig kunstof. Dit doe ik pas op het allerlaatst als alles klaar is.

    [​IMG]
     
  19. Pharriesk

    Pharriesk

    Lid geworden:
    23 aug 2006
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Limburg
    De bouw begint in z'n afrondende fase te komen.

    De hoogteroeren zijn uit het stabilo gesneden. Omdat de Dalton special gemaakt is voor IMAC en F3M zijn in principe geen grote uitslagen nodig. Maar als je de bouwbeschrijving volgt zijn er toch nog respectabele uitslagen mogelijk.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Tevens het richtingroer beplankt en bevestigd op de romp. Ook het richtingroer heb ik beplankt met het lichte balsa dat ik voor de vleugels heb gebruikt. Uit de bouwbeschrijving bleek namelijk dat het risico bestaat dat de achterkant te zwaar is. Ik ga ook proberen de servo's voor richtingroer niet in de staart te bevestigen maar in het midden van de romp.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    De komende week de motorkap verder afwerken.
     
    Laatst bewerkt: 13 feb 2011
  20. Pharriesk

    Pharriesk

    Lid geworden:
    23 aug 2006
    Berichten:
    530
    Locatie:
    Limburg
    De motorkap is ook afgemonteerd.
    Bij de Carden heb ik de boven- en onderzijde van de motorkap aan elkaar gelijmd. Bij de Dalton heb ik ervoor gekozen de bouwbeschrijving te volgen en deze niet elkaar te lijmen. Dit omdat de bevestiging van de motorkap gemakkelijk is. Ik schroef de bovenzijde van 16 schroefjes op de onderkant. Ik heb triplexblokjes met inslagmoeren aan de binnenzijde gelijmd. Daarna heb ik de bovenzijde gemonteerd en schroefgaten gemaakt. Alles past redelijk mooi. Maar ik zal toch de motorkap op enkele plaatsen moeten gaan plamuren om deze mooi sluitend aan de romp te krijgen. Op enkele plaatsen zit er een hoogteverschil in van ongeveer 1 milimeter. En dat is zonde. Dus bij de uiteindelijke afwerking vergt dat iets meer tijd.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Eigenlijk is alles nu redelijk klaar voor afwerking. Eens kijken of ik dit weekend tijd heb om de Dalton eens volledig in elkaar te zetten.
     

Deel Deze Pagina