carbon stuurstangen?

hallo,

kan je een carbon buisje(dus hol) gebruiken als stevige geleiding waarin de stuurstang zich beweegt?? of gaat die storing veroorzaken in brandstoftoestel?? groeten
 
waarom carbon? er zijn ook kunstoffe buisjes die daar special voor gemaakt zijn, en zijn ook een stuk goedkoper
 
gewoon balsa 8mm voor stuurstangen gebruiken met op het uiteinde 2mm metalen stuurdtang ingelijmd met 5min epoxy en dan samen getape met sparadra(medisch plakband) en een laagje zap erop.wanneer je crascht dan breek de stuurstang en niet je servo.
 
ik zou die balsa ten zeerste afraden in 3d toestellen en de meeste zwaarste bakken, geen goed idee!

gewoon gebruiken wat je liggen hebt chris ;)
 
ps. carbon kan zeker geen storing veroorzaken eh, kunt ge geen drink 'strootje" of "rietje" gebruiken?
 
wat zegt u Sam, carbon geeft geen storing . ( deze van ORACOVER ) niet
probeer maar een gewone 700 ontvanger van U , in een versterkte zwever F3J .
je zal anders praten .
 
Wat voor een toestel is het precies? Bovenstaande opmerkingen gelden telkens maar in bepaalde gevallen.
In het algemeen lijkt het me geen goed idee om carbon te gebruiken als geleiding omdat het niet te buigen is en te zwaar is. Het schiet zijn doel voorbij. Je kan het wel als stootstang gebruiken, zonder geleiding dan.

Carbon stoort? Klopt, maar dit geldt ook voor metalen stuurstangen. De belangrijkste factoren zijn hier de lengte, afstand tot en positie tov de ontvanger antenne. En inderdaad, een carbon romp schermt een antenne af, maar wat heeft dat er hier mee te maken? Samengevat: koolstof is een geleider, let er mee op.

Balsa stuurstangen not done? Een héél groot deel van de modelbouwgeschiedenis was gebaseerd op dit principe. Mijn trainer (1m60 met een .40) indertijd gebruikte dit ook voor richting en hoogte: ideaal!! En geen kans op storing. Ook naar gewicht en stijfheid is dit vaak een goede oplossing.

mvg,
Maarten
 
jongens, volgens mij STOORT carbon niet maar schermt dit enkel signalen af.

Dus de reden van een ontvanger in een carbon F3J zwever is dat de antenne volledig in de carbon romp zit. Daaom verlengen die mensen hun antenne.

Een carbon stang in een romp zal geen enkele invloed hebben op de ontvangst.

Wat wel het geval is dat bij hoge luchtsnelheden carbon een statisch veld kan opwekken dat ontvangst niet ten goede komt. Daarom zie je jetmensen nooit met een carbon tunnel achter de motor maar van dunne RVS of kevlar.

Tot zover wat ik er van weet.

Peter
 
jongens, volgens mij STOORT carbon niet maar schermt dit enkel signalen af.

ja en nee
een koolstofstaaf gaat niet vanzelf staan stralen, dus in feite is het niet de koolstofstaaf die de bron is van de storing, eerder de combinatie
echter, iedere geleider werkt als een antenne en verschillende antenne's kunnen elkaar beïnvloeden. Dus een geleider in de nabijheid van je ontvangerantenne verandert de ontvangstkarakteristiek zodat je bereik bvb minder is, of dat je onder bepaalde hoeken storing krijgt

je spreekt van afscherming als je antenne al dan niet volledig omgeven wordt door een andere geleider, bvb koolstof. Een koolstof stuurstang zal dus niet gaan afschermen maar ervoor zorgen dat je antenne & ontvanger niet meer volledig op elkaar zijn afgestemd.

Dat gezegd zijnde heb ik nog geen problemen gehad die ik aan geleidende stuurkabels of -stangen heb gewijt...
 
Laatst bewerkt:
dus even samengevat, carbon buisjes als aansturing gebruiken mag geen probleem zijn, maar steek je antennedraad dan niet in dit buisje.
 
nog even een iets andere vraag, hoe reageert een 2.4 ontvanger op plaatsing in een carbon romp ?
 
Vrijdragende stootstangen, gemaakt van carbon pijlschachten, zijn zeer populair bij F2B wedstrijdvliegers. Aluminium proppen draaien voor de uiteinden en daar M2 (in ons geval M3) in tappen.
Heb hiervoor even een bouwfoto uit Henk's bouwverslag bouw-thundercat-ii 'geleend', hier zie je de korte stootstang tussen tuimelaar en flaphorn. De lange tussen flap en hoogteroer horn zit net zo in elkaar, is alleen ~40 cm lang...
img2713ck4.jpg

Voordat dit materiaal beschikbaar kwam gebruikten we 7 mm alu buis.
En nog eerder balsa. 10 x 10, uit 2mm triplex tongetjes maken voor in de uiteinden, hier de 2mm stalen draadeinden omheen buigen en het geheel verlijmen. Dan de tot dan toe vierkante balk rond schaven en schuren. Tot slot in 3 lagen 20 grams glas rollen en met lamineer epoxy vast zetten...
De laatste kist die ik daarmee had uitgevoerd is na 6 jaar gecrashed (door een heel domme fout ergens anders) en daar kwam de stootstang onbeschadigd uit te voorschijn....
 
Laatst bewerkt door een moderator:
met het gebruik van Carbon als stuurstang heb ik goede ervaring bij de HAI heb ik ze gebruikt i.c.m. M 2 soldeereindjes die er met 10 sec lijm opgelijmd heb. Deze combinatie heeft het prima gedaan op mijn kistje van 1,3 meter spanwijdte. De HAI 2 gaat dezelfde combinatie weer krijgen; licht en sterk. De stuurstang is hier vrij opgehangen tussen de servohevel en de roerhevel.
 
Back
Top