Dag allemaal, Kan iemand me zeggen hoe een je bij een continious rotating servo een specifiek aantal toeren kan instellen? En dit eventueel met een middenstand, van bvb 12 toeren links en 12 rechts? Ik ben gestart met de bouw van het zeiljacht "Enterprise" (te volgen bij de bouwverslagen) en ik had graag digitale continious rotating servo's gebruikt.
Hey Stainless, welcome back Ik kan er helemaal naast zitten, maar 'volgens mij' heb je 3 soorten servo's.... 1) de gewone, +/- 60 graden naar elke kant 2) de meertoeren servo's (typisch zeilwinch model) met pakweg 6 volledige omwentelingen 3) de continious rotating modellen, die gewoon blijven draaien naar 1 kant als je op de zender naar 1 kant gaat, en de andere kant opgaan als je op de zender je stick de andere kant op duwt. Zowel bij 1) en 2) zit er een potmeter in de servo (bij 2 een meertoeren model meestal) die meet hoeveel graden / toeren de servo opgaat, en dus feedback geeft om te kijken hoe ver hij zit. Bij 3) zit voor zover ik weet geen potmeter, er is geen feedback, en die dingen draaien dus gewoon links of rechts zolang jij je stick links of rechts duwt.... zonder dat je feedback hebt over hoeveel toeren.... Meeste meertoeren servo's zijn beperkt in aantal toeren (dat heeft te maken met het bereik van de potmeter) en ik ben nog nooit een model tegengekomen dat zoveel toeren haalt als wat jij wil.... (ik heb er zelf gevonden die 5 toeren konden, dus 2,5 in elke richting, en die ik dmv zender programma op 120% naar 6 toeren heb gekregen....)
Er zou toch een manier moeten bestaan om de omwentelingen te meten/tellen. Dan kun je links en rechts digitaal stops instellen op bvb 12 toeren die via een soort van dual switch het commando geven om te stoppen.
Dan ga je richting stappenmotor, met de bijbehorende software, schijnt met Arduino goed te doen te zijn. Maar, tenzij je het leuk vind, om zulks uit te zoeken en om te zetten naar een werkbaar concept, zou je een model van de Enterprise niet kunnen bedienen met wat er op de markt verkrijgbaar is?Hele volksstammen zijn je voorgegaan... Ik zou eerst eens uitzoeken/bepalen welke lengtes schoot je moet verhalen, laat dat hier weten en dan komen er wel suggesties welke wegen allemaal naar Rome leiden. Groeten, Jan.
Industrieel kan dat allemaal, in de modelbouw is het een dingetje ivm de kleinere afmetingen en vaak een beperkt budget. Met modelbouw afmetingen kan het zo iets zijn https://wiki.dfrobot.com/Micro_DC_Motor_with_Encoder-SJ01_SKU__FIT0450 Een goed stukje software er zelf nog bij fabrieken.
Met wat er op de markt haalbaar is, kan het wel gedaan worden. Maar dan ga je de weg die iedereen bewandelt en is het verre van efficient. Dan opteren ze allemaal voor een boomfok. En de enkelingen die kiezen voor een genua moeten dan door middel van vaste en losse blokken de max schootlengte-capaciteit van de winch zo verdubbelen of zelfs verviervoudigen. Als je een grote genua wil overtrekken of een gewone fok rond een kotterstag om moet trekken dan krijg je wel meer schootlengte te verwerken. 1 van mijn vorige boten is met boomfok en ook nog een grote kluiver erbij. De schoot van de kluiver moet dan bij het overstag gaan naar voor getrokken worden rond de kotterstag waar de boomfok op zit, en dan weer aangehaald worden. Dit is allemaal gedaan door met losse en vaste blokken te werken. Ik hoop toch een mogelijkheid op de markt te vinden die ons wat meer omwentellingen geeft dan de 6 toeren zoals Daz al aanhaalde. Ik wil die volksstammen liever niet blindelings volgen.
Arduino is voor mij onbekend terrein, maar mss moet ik daar toch maar eens wat over gaan leren en studeren
Het probleem van een stappenmotor is dat die geen gedefinieerde neutraalstand heeft. Je moet dan iets verzinnen dat bij het inschakelen van de ontvanger de stappenmotor eerst naar een vast punt, gedefinieerd door bijvoorbeeld een eindschakelaar , loopt, en vervolgens een geprogrammeerd aantal stappen maakt naar die neutraalstand.
Dat is zeker een interessante mogelijkheid, maar lijdt aan hetzelfde "euvel" als een stappenmotor. De in/aangebouwde encoder meet de omwentelingen van de motor en de richting daarvan, maar kan nog steeds niet vaststellen op welk punt die aanbelandt is. Dus ook hier moet een vast punt gecreëerd worden zoals ik hierboven al beschreef.
Ben een beetje gaan opzoeken over stappenmotors. Ik wist dat ze bestonden, en ik weet dat er 3 in mijn lasermachine zitten, maar daar stopt het voor mij. Ik ga toch proberen er wat meer over te lezen als ik tijd heb. Wat me wel opvalt is dat diegene die ik nu snel bekeken heb een reltief laag houdkoppel hebben. Mss kijk ik niet naar dee juiste
Maar 1 ding kan ik al wel besluiten: 360° of continious rotating servo's zijn niet in toerental te begrenzen of te regelen. Jammer maar helaas
Zeg dan gelijk dat je een genua wil gaan overtrekken Ik ga niet voor genua's om mijn model (waar ik na een pauze van 18 maanden toch eens terug wil aan verder doen) maar er zit wel een 'overlappende' fok op, dus met hetzelfde principe als een genua. Ik wou voor realisme gaan en dus ook niet kiezen voor een fok op een boom, dus de setup is eigenlijk identiek. Omdat ik het goedkoop wou houden, ben ik uitgekomen bij de WF-1006 van Krick, deze doet standaard 6 omwentelingen maar mits programmeren van de endpoints in je zender op 120% (het max bij mij) krijg ik die dus tot 7,2 toeren. Daarnaast heb ik zelf mijn zeildrums geprint op de 3D printer, met een grotere diameter, waardoor ik nu vlot 90 cm lijn kan oprollen.... Is budget geen probleem zou je ook eens kunnen kijken naar RMG Sailwinch, die hebben er eentje dat 10 toeren haalt en uitgerust kan worden met een 45mm drum, dat geeft je bijna 150 cm lijn! Dan, het genua probleem. Hoe bedien je dit. Er zijn inderdaad 'mechanisch' oplossingen met gigantische lussen waarbij je het zeil inderdaad met 1 servo kan bedienen, maar dan moet die servo je zeil dus zowel helemaal bakboord om en stuurboord om kunnen gaan, en ook nog eens kunnen regelen. Dat geeft meestal een hoop gedoe, en weinig instelbereik (je gaat namelijk je knuppel uitslag op de zender grotendeels gebruiken om van stuur naar bakboord te geraken, en nog weinig overhouden voor de fijnregeling.) Robbe had hier vroeger een fijne oplossing voor: de Genua Module die je op de F-14/F-16 reeksen van zenders kon inbouwen. We weten allemaal dat Robbe niet meer bestaat en die fijne zenders ook niet meer ..... Ik heb mezelf echter een alternatief gevonden: de "Genua-Mischer Doppelwinch" van Momo Sauerland. Hier sluit je 2 kanalen op aan: 1x knuppel en 1x schakelaar. Met de knuppel regel je over het volledige bereik je zeilstand, met de schakelaar flip je het zeil gewoon van bak- naar stuurboord. Je sluit er 2 zeilwinchen op aan: 1 voor de bakboord schoot, 1 voor de stuurboord schoot. Met een klik van de schakelaar gaat de "actieve" winch helemaal los terwijl de andere winch de stand van de eerste winch overneemt. En het mooie is: je zeilstand blijft gelijk zoals het met de knuppel ingesteld is, dus opkruisen is zowat enkel de schakelaar omzetten en zorgen dat je koers goed is. Mooi toch? PS: het voordeel van 2 winchen op deze manier te combineren is dat je het volledige bereik van je knuppel blijft houden om de zeilstand te regelen. Ze hebben ook een versie met 1 winch, maar dan verlies je de helft van je bereik, omdat je vanuit de middenpositie van je winch 3 omwentelen langs bakboord gaat gebruiken en 3 omwentelingen langs stuurboord.
Van Krick heb je ook nog de : Windforce 2207HV Digital Segelwinde Die kan werken op een spanning tot 8.4V en heeft op 7.4V al een stevig koppel. Ik dacht 20kg. RMG Sailwinch idd maar stevige prijs ook In mijn Breton heb ik 1 "HiTec HS-785HB" voor grootzeil en boomfok en een 2de "HiTec HS-785HB" voor de kluiver die volledig rond getrokken wordt. Die doen al jaren hun werk. Met de setup van bijgvoegde screenshot haal ik 90 cm