Begonnen met de bouw.
In de uitgebreide voorbereiding heb ik me eerst georiënteerd hoe e.e.a. in werkelijkheid er uitziet en toen besloten wat ik allemaal extra wil toevoegen aan standaard uitvoering van de boot. Het is altijd mijn bedoeling geweest om de nodige verlichting aan te brengen: in de diverse units onder- en bovendeks (commando centrum boven en onder, stuur unit, diverse verblijven), schijnwerpers (4 stuks) en navigatieverlichting (in de masten 3x, BB en SB verlichting, heklicht). Tevens wil ik 1 van de 2 radars kunnen laten draaien. N.B. de schroef laat ik niet draaien, want het schip zeilt tenslotte of ligt aan de kant.
Ook heb een besluit genomen over de uitvoering: Occre toont een vol getuigd schip, maar met de trap eenheden (2 aan elke kant) volledig uitgezet. Dit kan natuurlijk niet, maar het oog wil ook wat. Eigenlijk zou je de ene helft met opgebonden zeilen moeten laten zien, inclusief de trap eenheden uitgezet alsof de boot afgemeerd ligt, en aan de andere kant vol getuigd varend met de trap eenheden vastgesjord aan de wand. Ik heb besloten voor een combinatie, de ene kant met trappen en aan de andere kant de trappen aan de wand, maar de boot wel vol getuigd. (compromis)
Mede daarom heb ik besloten om alleen onderdeks verlichting aan te brengen
aan de zichtzijde, oftewel zoals ik de boot tentoonstel (aangemeerd). Dit heeft o.a. als consequentie dat slechts aan 1 kant de patrijspoorten (gedeeltelijk) verlicht zullen worden. Bovendeks alles uiteraard wel volledig.
De spanten
Het samenstellen van de spanten was niet zo spannend, redelijk standaard en alles paste prima, vandaar geen uitgebreid verslag. De spanten uiteraard wel bijgeschuurd voor een vloeiende lijn van de huiddelen en om een goed lijmvlak te krijgen. De beschrijving was duidelijk. Onderstaande foto uit de handleiding geeft een goed overzicht. Ik moest alleen spant 13 aan de onderkant wat opvullen, om die vloeiende lijn te bewerkstellen. Ook de opvulstukken aan de boeg en de achterkant dragen prima hier aan bij.
Hierna een wat (misschien te) uitgebreide beschrijving van de elektrische voorzieningen, aangezien dat nogal wat aanpassingen nodig maakte, inclusief een nauwkeurige plaatsbepaling, want later, als de boot dicht zit, kan je er uiteraard niet meer bij. Misschien niet zo gebruikelijk op dit forum, maar het betreft tenslotte een varend historisch zeilschip uit 1931, die aan alle moderne eisen moet voldoen.
Dit betekent dat ik in elke spant, voor ik ze monteer, gaten heb geboord zodat de kabelboom en de led string daar doorheen kan, met aftakkingen naar de diverse lichtpunten en de radar. Ik maak doorverbindingen naar het dek, waar nodig (11 stuks). Daarbij helpt de 1:1 tekening van de opbouw op het dek, zodat ik precies kan uittekenen waar wat komt.
Voor de verlichting van de patrijspoorten (87 stuks aan 1 kant, jawel !!!!) maak ik gebruik van een led string , die ik voor onbepaalde tijd geleend heb van de kerstman (17 leds)
Deze string loopt van voor naar achter, tegen de achterkant van het midden schot .
Omdat ik beslist niet alle patrijspoorten wil verlichten, maar selectief een aantal patrijspoorten, maak ik gebruik van glasvezel (doorsnede 1,93 mm)
Ik steek stukjes van ± 3 cm door de patrijspoorten naar binnen, zodat deze ook gelijk van glas zijn voorzien, maar ook goed verlicht worden door de led string. (zie op de foto al het effect van alleen daglicht) Zo kan ik zelf bepalen hoeveel en waar ik verlichte patrijspoorten wil. Het licht van de 17 leds is op deze manier dan meer dan voldoende om in principe alle patrijspoorten verlichten, wat ik dus beslist
niet ga doen.
De patrijspoorten die ik niet wil verlichten vul ik wel op met een kort stukje glasvezel voor het glas effect in de patrijspoort, maar maak ik dicht op de achterkant, zodat er geen licht doorkomt.
Voor de verlichting in de commando unit (met dat glazen dak) en de top verlichting in 2 masten gebruik ik 2 soorten SMD, met voorschakel weerstanden. (Surface Mounted Device, in de volksmond een verrekte kleine led)
Voor de commando unit met glazen dak een SMD van ongeveer 1½ mm in de antenne unit op het dak. (die Occre overigens ook niet heeft opgenomen.
SMD 1½ mm

weggewerkt in de antenne unit.
Voor het navigatielicht boven in de Bezaan- en Fokkemast een SMD van ongeveer 0,4 mm. Het solderen met lakdraad vergt enige ervaring, maar daar zijn handige filmpjes voor op internet. (en je moet ze niet laten vallen want je vindt ze nooit meer terug)
Voor de navigatie verlichting in de grote mast heb ik 2 leds samengevoegd, want dat moet een gecombineerd groen en rood licht zijn.
Dan nog de 4 schijnwerpers. Deze heb ik zelf gemaakt, want Occre levert alleen de zeer abstracte versie voor de 2 hoofd schijnwerpers in de mast. (Occre uitvoering rechts en mijn oplossing links met led)