Ik volg ook, heb je niet een foto van het orgel in de huidige staat Bert?
Moet je even definiëren wat het "orgel" is...
Is het bouwjaar te achterhalen Bert? In mijn avatar en Bugsier 3 zitten Microprop servo's uit midden 70-er jaren. Van die dingen in zo'n alu klemveer en met axiale schuiven. Toen de Microprop zender uit elkaar viel, overgestapt op MPX, eerst met stekkers met schuine pootjes, inmiddels met uniforme. Gr. Klaas.
Ik zou niet weten hoe... Ik bedoel, volgens mij is de bouwer onbekend,
De servo heeft zo te zien een naderhand aangesoldeerd "robbe snoertje", de snelheidsregelaar (zit geen stickertje meer op, maar komt me vaag bekend voor als een héééél oud Robbe product) heeft een origineel oud robbe snoertje, maar dat zegt niks over de boot, uitsluitend over dat één van de eigenaren een oude Robbe zender had. Volgens mij is de Power 1000 er later in gebouwd, te oordelen aan HOE hij gemonteerd was (zéér grote hoekafwijking in de assen, en in tegenstelling tot de servo, die onmogelijk NA aanbrengen van het dek geplaatst kan zijn, zaten de schroeven waarmee de motor vast zat, "op de dekopeningen gericht" scheef). De opbouw is enigszins "verkleurd/verweerd", maar de lak op de romp komt mij tamelijk fris over.
Ik kan er niet goed wijs uit worden.
De waterdichte afwerking aan de binnenkant, het lijkt haast wel alsof de Epoxy er in gegoten is en de romp net zo lang geschud is tot er overal wat zat. Vermoedelijk naderhand gedaan, te oordelen aan gras, vuil, stof, en zelfs zand die er in die hars zit...
De bodemplaat is wel van nieuwbouw (zelfde verhaal als de servo, sommige schroeven KUNNEN niet geplaatst zijn ná het dek) maar zat niet in de eopoxy.
Toen ik de bodemplaat er uit brak, trof ik aan de onderkant nog kleverige, niet goed gemengde hars aan. Rond de kielbalk heeft zich destijds een dikke "plas" naar beneden gestroomde hars verzameld die overigens wél knalhard uitgehard is.
In de DY vraagt de verstelling van de Kort straalbuis een behoorlijk koppel.
Nadat er enkele doorgebrand waren ben ik overgestapt naar een met een koppel van 35kgcm.
Deze wordt wel gevoed met een 5A UBEC.
Zo gortig zal het niet worden, denk ik, ik verwacht met 5 tot 10 kilo wel uit te komen want het verstelmechanisme heeft een hevelverhouding van in de orde van grootte van 1:5 of zo.
Gisteren was het verwijderen van de oude schroefas een spannende klus, vandaag was het inkorten van de nieuwe as een even spannend dingetje.
Maar wel goed gelukt, dat dan weer wel. Er komt nu tussen as en motor een tussenas van plm 20 cm om een hoogteverschil van hooguit 2 cm op te vangen.
Een metalen Robbe cardan gaat as en tussenas verbinden, en de door Raboesch meegeleverde metalen dogbone gaat aan de motorzijde het schuiven van de as opvangen. Beide koppelingen gaan in een siliconenslang gevuld met vet draaien. Onderhoudsvrij en hopelijk slijtagevrij.