Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Zover ik het weet Heinrich is de bovenste stag inderdaad altijd de loze stag, volgens mij is deze dubbel uitgevoerd omdat deze stagen de belangrijkste voor de masten zijn.Nouw heb ik weer wat geleerd van "loze stag", fokken-of grootstag" en "slingerstag". Maarre hoekom is dit zo - met ander woorde, is de boonste van deze twee staggen altijd de loze stag (is dit de enigste manier om de verschil uit te ken?
Gelukkig HeinrichVele dank heren - nouw heb ik veel geleerd!
Het begint zo toch best wel een imposant geheel te worden.........
Misschien is het puttingwant iets te lang, wat je nou direct ook weer niet fout kunt noemen. Ik tel 10 of 11 weeflijntjes in je puttingwant en op de foto's van mijn Victory zijn er slechts 8 te zien. Dus dat kan goed de oorzaak zijn dat de mal te lang is voor het onderwant...??Het is wel raar maar de mal is langer dan mijn want, dat scheelt bijna drie lijnen, dus waar het fout gegaan is (als het fout gegaan is....) weet ik niet maar het zei zo![]()
Dank je PeterEn daar heb je weer volkomen gelijk Koos, imposant, maar ook weer een mooi stukje werk![]()
Het houd ons inderdaad van de straat Peter, en die uren maakt weinig uit hee, sommige gaan smorgens naar hun werk om daar wat uren te bestedenMooie vorderingen, Koos. In het verslag gaat het rap, het zijn heel wat uren. Imposant. Dat houdt je mooi van de straat.
Gr. Peter
Volgens de mal zouden in dit puttingwantje er 12 lijnen in horen, bij mij zitten er 11, maar inderdaad bij het nameten zit er ongeveer een dikke halve cm in in de hoogte, maar dat verklaart nog niet alles.Misschien is het puttingwant iets te lang, wat je nou direct ook weer niet fout kunt noemen. Ik tel 10 of 11 weeflijntjes in je puttingwant en op de foto's van mijn Victory zijn er slechts 8 te zien. Dus dat kan goed de oorzaak zijn dat de mal te lang is voor het onderwant...??
Ff een dag niet gepost en mijn verslag van pagina 2 af moeten halen, dus er word weer lekker gebouwd hier…..
Dan maar weer vlug verder met het grootwant aan stuurboord:
Bekijk bijlage 475160
Bekijk bijlage 475165
Bijna klaar.................
Bekijk bijlage 475161
En helemaal klaar................
Het zijn inmiddels al meer dan 1200 knoopjes verdeeld over deze bezaans- en Grote mast, dus het telt zo weer goed door
Als laatste actie voor deze up- date de spreeworsten en zwichtingen van het fokkewant:
Bekijk bijlage 475162
Genoeg weer voor deze keer, tot de volgende maar weer,
Gr Koos
Dank je voor deze wijze les weer PietKoos, in de tekst helemaal boven aan de update heb je het over het 'bezaanmarswant' en de naam marswant is niet juist, dit is het bezaan- of kruisstengenwant. Een mast heeft maar 4 soorten wanten, nl. het hoofdwant, het stengenwant, de puttingwanten en de bramwanten. Om een bepaald want aan te duiden zet je eenvoudigweg de naam van de mast voor het betreffende want.
Dus ook de term bezaanbramstengenwant (boven de één na laatste foto) is eigenlijk niet goed, dit is dan het bezaanbramwant.
De tekst boven de 4e foto; waarin staat dat de bezaanstengenstag loopt vanaf de top van de bramsteng is niet juist, dit moet zijn vanaf de top van de bezaansteng (kruissteng), met als kanttekening dat over het algemeen de bezaanstengenstag altijd word aangeduid als de kruisstengenstag, de kruisstag (onderste zware stag van de bezaanmast) word daarentegen ook wel bezaanstag genoemd.
Dank je Ronald, en ach als je de tijd hebt om te prullen (ik ben dagelijks toch wel een uurtje of 5, en soms wel meer bezig) dan gaat het van eigens snelIn dit stadium van de bouw zat bij mij een pauze van 10 jaar [emoji23]
Je houdt er goed de snelheid in Jaques!
Dank voor het complimentOok heel netjes trouwens, ga je niet laten zien hoe ik dit gemaakt heb [emoji41]
hoogleraar pietKoos, in de tekst helemaal boven aan de update heb je het over het 'bezaanmarswant' en de naam marswant is niet juist, dit is het bezaan- of kruisstengenwant. Een mast heeft maar 4 soorten wanten, nl. het hoofdwant, het stengenwant, de puttingwanten en de bramwanten. Om een bepaald want aan te duiden zet je eenvoudigweg de naam van de mast voor het betreffende want.
Dus ook de term bezaanbramstengenwant (boven de één na laatste foto) is eigenlijk niet goed, dit is dan het bezaanbramwant.
De tekst boven de 4e foto; waarin staat dat de bezaanstengenstag loopt vanaf de top van de bramsteng is niet juist, dit moet zijn vanaf de top van de bezaansteng (kruissteng), met als kanttekening dat over het algemeen de bezaanstengenstag altijd word aangeduid als de kruisstengenstag, de kruisstag (onderste zware stag van de bezaanmast) word daarentegen ook wel bezaanstag genoemd.
Beetje sarcasme moet kunnen Walter, maar ik doe het slechts om behulpzaam te zijn, foutjes in de tekst bij al die mooie plaatjes en werk daar heeft tenslotte niemand wat aan...hoogleraar piet![]()
En daar ben ik weer blij mee, vandaar dat ik het ook gelijk gewijzigd heb in de tekstBeetje sarcasme moet kunnen Walter, maar ik doe het slechts om behulpzaam te zijn, foutjes in de tekst bij al die mooie plaatjes en werk daar heeft tenslotte niemand wat aan...
Dank je Hans,Het schiet mooi op Koos![]()
het was ook bedoeld als compliment en niet sarcastisch.Beetje sarcasme moet kunnen Walter, maar ik doe het slechts om behulpzaam te zijn, foutjes in de tekst bij al die mooie plaatjes en werk daar heeft tenslotte niemand wat aan...