Spiegelschip 140 voet. 1:88. " de Sipko"

in Harland J. Seamanship in the age of sail, 1985 staat een heel stuk beschreven hierover. pag. 118 ongeveer.
En daar wordt alleen gesproken dat dit op de marsesteng en bramsteng zit. Kijken of een scan van de pagina's helpt anders kijken of je het boek kan vinden. Is een must have als het om deze schepen gaat.
striking and shifting topmasts 1.jpg

striking and shifting topmasts 2.jpg

striking and shifting topmasts 3.jpg


Op een ander forum vond ik een leuke illustratie hiervan
https://www.wettringer-modellbauforum.de/forum/index.php?page=Thread&postID=877843#post877843
 
Een weetje hierover: Je hebt/had het zwaartepunt van het schip, en daarnaast het drukpunt van de mast op het schip. Een goed schip had deze twee redelijk dicht boven elkaar liggen (met het mastdrukpunt uiteraard boven het zwaartepunt). Wanneer deze twee (te) dicht bij elkaar lagen zou het schip bij een zijwaartse windvlaag snel kantelen, en niet zo makkelijk terug draaien. Zo'n schip kon snel kapseizen en zinken (denk maar aan de Wasa). Wanneer de twee punten te ver uit elkaar liggen heeft het schip teveel weerstand tegen het draaien en bestond het risico dat de mast zou breken. Zo'n schip werd "wreed" genoemd. Het beste was als de twee punten niet meer dan 3 voet uit elkaar lagen. Ook hier is de bron even niet direct beschikbaar in mijn hoofd.
 
Ook hier is de bron even niet direct beschikbaar in mijn hoofd
Dat is Ab Hoving. Toevallig had hij mij gevraagd te helpen met de vertaling van dat stuk. Er zit een afbeelding bij. Die zoek ik even

edit: gevonden:
149b.jpg


In het Engels zijn die termen center of effort, Center of lateral resistance en de verhouding daartussen Laid.
 
Bedankt voor de download-afbeelding. Ik kende het schilderij niet. Met de details op het schilderij ga ik zeker wat doen.

Waarom liggen de grote ra en de fokke ra in langsrichting op het dek?
 
Ik zie ook op het schilderij dat de scheenranden van de grote en de voormars bekleed zijn om de marszeilen te beschermen tegen beschadiging. (Omschrijving van Witsen of van Yk. moet ik nog uitzoeken. )
 
Waarom liggen de grote ra en de fokke ra in langsrichting op het dek?
Geen flauw idee, ik weet wel dat dit gedaan werdt om schepen die dicht langs elkaar liggen te ontzien.
Wat ik mij wel kan voorstellen is, ze zijn dit schip opnieuw waterdicht (breeuwen heet dat geloof ik) aan het maken (ketel met pek staat op het platform en de doeken worden gewassen). Ik neem aan dat ze als ze verder naar onderen moeten het schip gekanteld word op zijn zijkant. Net als het schip erachter. Dit kan dan de rede zijn of zijn geweest, zodat de ra niet in het water komt of schade oploopt. Kan zeg ik, we weten maar weinig over dit soort werkzaamheden.
 
Weer begonnen met het overloopdek met wat meer ideen. De kabelaring geplaatst. Ik kan niet alles uitbeelden wat ik wil omdat er eenvoudigweg geen voldoende ruimte op het dek is. Wat moet dat vroeger een wirwar van touwen, kanons en bemanning geweest zijn. Onvoorstelbaar.


1-001.jpg
1-002.jpg
1-003.jpg
 
Back
Top