Bouwverslag van de brigantijn 'Union' van Constructo.

Hier een nieuw topic, over de bouw van de brigantijn Union van Constructo. Ik kwam dit scheepje voor weinig tegen op Marktplaats, en ik ga het bouwen voor mijn schoonvader.

Het kan even duren voor ik met de bouw begin, want de Endurance ligt hier ook nog op de werf, en scheepsbouw is voor mij niet echt een zomersport, merk ik. Toch wil ik jullie hier vast de 'unboxing' niet onthouden.

De Union is qua bouw een eenvoudig bootje. Er hoeft bijvoorbeeld niks beplankt te worden. De vorige eigenaar heeft alleen maar de beplanking op het dek met potloodstrepen aangebracht, geheel volgens de bouwbeschrijving overigens. Verder moet het schip nog helemaal worden gebouwd.

Het is misschien leuk om de bouw hier te volgen: ik vond op dit forum maar één ander verslag over dit schip (van Dave Bekers), waarin het eindresultaat overigens prachtig is geworden ! Link: https://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwverslag-union-constructo.265672/

Wordt vervolgd, dus !
 
Laatst bewerkt:
De unboxing:

20210831_184720.jpg


De inhoud van de kit. Het lijkt een niet al te lastig schip om in elkaar te zetten, maar we zullen zien !
20210831_184746.jpg


20210831_184835.jpg


Het 'beplankte' dek. Ik overweeg om er 'echte' planken op te lijmen, als de totale maatvoering dat toestaat.
20210831_184909.jpg


20210831_184931.jpg


Nederlandstalige handleiding:
20210831_184951.jpg


De Union.
20210831_185044.jpg


20210831_185402.jpg
 
Laatst bewerkt:
@*Hans* : Heb jij toevallig blanke (lindenhout of zo iets) latjes van 3 x 0,7 mm, of om en nabij die maten ? Ik wil het dek van de Union gaan beplanken, en de 5 mm latjes die bij de Endurance zitten lijken me veel te breed voor de 1:100 schaal.

@iedereen: de romp van het schip is een massief stuk hout, dat volgens de BB niet beplankt gaat worden. Het lijjt me mooier om de romp toch 'echt' te beplanken. Wat denken jullie ? En levert een extra laag van bv. 0,7 mm dik op de hele romp problemen op in de verdere maatvoering ?
 
Laatst bewerkt:
Je ziet vaker dat ze de beplanking in de romp kerven. Als je het goed doet kan je een mooi resultaat krijgen. Maar beplanken kan ook. Neem fi eer van 0,5 mm dik dat mag geen probleem opleveren.
 
Cyril, ik heb abachi in ca. 1 mm dikte wat ik wel op 3 mm breedte kan zagen. Dit is een lichte houtsoort die veel voor dekken gebruikt wordt.
Verder heb ik ook noten fineer liggen waar je plankjes uit zou kunnen snijden, ca. 0,6 mm dik.
Hans
 
IMG_0024.JPG.jpg


Mijn Spaans Galjoen heb ik ook afgewerkt met fineer. In mijn verslag kan je zien hoe ik het snij en aanbreng. Dit is moeras walnoothout fineer van 0,5 mm dik. Prima te doen. Vergt wel wat oefening om er een handigheid in te krijgen.
 
Mijn Spaans Galjoen heb ik ook afgewerkt met fineer. In mijn verslag kan je zien hoe ik het snij en aanbreng. Dit is moeras walnoothout fineer van 0,5 mm dik. Prima te doen. Vergt wel wat oefening om er een handigheid in te krijgen.
Kijk, dat sterkt me in het plan om de romp ook te beplanken !

Veel bouwplezier met de Union Cyril, maarre jij moet nouw niet vergeet van De Endurance! :p Ik wacht in spanning op de next instalment!
Wees maar niet bang, Heinrich ! Zo gauw de dagen korter en kouder worden ga ik weer all in met de Endurance. Die is van een hele andere orde qua moeilijkheid en eindresultaar dan de Union. Ik heb in alletwee veel zin. Op de Union kan ik misschien eens wat aanpassingen plegen, zoals de 'echte' beplanking.
 
Laatst bewerkt:
Misschien een stomme beginnersvraag: wat is een goede manier om uit fineer precies even brede en rechte latjes van bv 3 mm te snijden ? Langs een (goede) liniaal en met een scherp hobbymes 'loopt de fineer bij mij weg' en worden de sneden krom ...

Ik heb hier een hoop stukken fineer van allerlei houtsoorten liggen, die alleen wel tamelijk droog zijn en snel afbrokkelen en breken. Zou eerst weken in water dat verhelpen ?
 
Laatst bewerkt:
Langs een (goede) liniaal en met een scherp hobbymes 'loopt de fineer bij mij weg' en worden de sneden krom
De truuk is om niet te proberen in 1 maal door te snijden, maar meerdere lichte halen, tot je uiteindelijk door de fineer breekt.
Als het maar korte stukjes zijn, (korter dan het lemmet van een breekmes, kan je zo'n lemmet, zonder de handgreep, op je fineer zetten en een tik met een hamer geven. Wegschuiven is dan uitgesloten
 
Langs een (goede) liniaal en met een scherp hobbymes 'loopt de fineer bij mij weg' en worden de sneden krom ...
Je moet geen recht mesje gebruiken maar een krom mesje. Dit snijd beter door de nerven. Een recht mesje heeft de neiging de nerf te volgen en dan krijg je kromme sneden.

https://www.modelbouwforum.nl/threa...billing-boats-463.268136/page-18#post-3998190

Hier laat ik het zien. Er is een toolje op de markt wat hiervoor gemaakt is. Dit is ook makkelijk na te maken van hout met een vaste afstand.
Er is nog een youtube filmpje van hoe ik het doe.
Het lukte mij de eerste keren ook niet en koste mij een vel fineer voordat ik ontdekte dat een rond mes het wel goed deed. Succes :)
 
Back
Top