Pingu57
Forum veteraan
de rand langs de bovenkant van de romp (
Dat kan verschansing genoemd worden Cyril, en daar bovenop komt het potdeksel.
Lekker bezig zo te zien, blij dat het je bevalt.


Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
de rand langs de bovenkant van de romp (
Er komt nog een witte rand bij, 4 mm onder het ‘rahout’ (de bovenste witte rand op de foto).Van de twee randen die je daar hebt vastgelijmd is de onderste, die het hele schip rond gaat, het rahout. De rand daarboven, die op plaatsen onderbroken word, de potdeksel.
Zeg ik dat zo goed @pietsan of anderen? Ben zelf ook aan het oefenenen![]()
Hangt er van af hoeveel maal je nog wil verhuizen![]()
Geen flauw idee Cyril, secondelijm is wel bros na uitharding geloof ik, dus niet te ruw met bootje spelen![]()
Hahaha ! En dan die vijftienduizend plankies die ik net met veel moeite vastgelijmd heb allemaal weer los ...Moet kunnen Cyril, een houten schip moet kunnen drijven, Zelfs wel in onderdelen![]()
Het 'potdeksel' bestaat wel degelijk Hans en is een balk of dikke plank die de koppen van de inhouten afdekt en op die manier bijdraagt aan het langsscheepse verband. Tegenwoordig op moderne schepen noemen we het potdeksel (of potdek) het horizontale deel boven op de verschansing die rond het schip loopt en heeft in feite de zelfde eigenschap, het langsscheeps verband van de verschansing verstevigen. Dus potdeksel en potdekselen zijn in feite twee verschillende termen.Ik weet niet of "het" potdeksel bestaat, maar potdekselen is een term voor beplanking die over elkaar heen aangebracht is. De scheepswand boven het rahout of de deklat op het dek heet vertuining of fortuining (at least bij 17e eeuwse schepen) en dit werd vaak gepotdekseld.
Affijn, nu ben je nog niks wijzer, maar je hebt er weer wat termen bij.
Ik had al eerder geschreven dat ik voor het benaming-examen zou zakken als een baksteen....Dus potdeksel en potdekselen zijn in feite twee verschillende termen.
Ik raad secondelijm altijd af voor houtverbindingen, omdat dit inderdaad met de tijd wel eens voor problemen kan zorgen. Houtlijm is gewoon de beste keus, oersterk en komt nooit meer los. Houtlijm heeft uiteraard een langere droogtijd en vergt daarom wat meer geduld, wat precies het sleutelwoord is voor deze hobby. Het enige waar ik soms zelf secondelijm voor gebruik is het borgen van kleine knoopjes in touwwerk. Mocht je toch iets willen lijmen met secondelijm, zoals ornamentjes van metaal bijvoorbeeld of andere kleine dingetjes waar geen kracht op komt, dan is Zap-a-Gap een betere keus, met name de slow-zap die niet vloeibaar is maar een gel. Maar voor hout, zeker als het wat onder spanning staat zou ik secondelijm zeker niet gebruiken.Een (misschien stomme) vraag tussendoor: hoe zit het eigenlijk met de ‘houdbaarheid’ van verschillende lijmen ? Ik heb een jaar of 20 geleden nogal wat plastic modelletjes van Amerikaanse klassieke auto’s gebouwd, en daar vielen na jaren (en een aantal verhuizingen) de kleine onderdeeltjes bij bossen af. Die modellen waren gelijmd met van die Revell modelbouwlijm.
Loop ik het risico met secondenlijm dat over een flink aantal jaren mijn schip uit elkaar begint de donderen ?