Herby's HMS Victory 1805 - Fotoverslag

22 november 2016 afgewerkt met een likje vernis
IMGP3066.JPG
IMGP3067.JPG
IMGP3068.JPG
 
Dat ziet er goed uit. Mooi om zo toch een terugblik te zien van de bouw.

Je begint met een goede herinnering aan de modelbouwwinkel aan de Paardenmarkt, heb goede herinneringen aan de vele lades en bakjes met beslag. Jammer genoeg toen de uitverkoop gemist, maar dat was voor het internet.
 
Dank voor de mooie commentaren

26 november 2016 Koningsplank van het quarterdek. Ook al een paar dekplanken aan beide zijden ervan. Bemerk het legplan voor de dekplanken: op dit dek heb ik een 4-plankensysteem toegepast, d.w.z. om de 4 rijen komt de kopse naad op de zelfde hoogte. Nb. de Engelsen noemen dit een 3-plank system vanwege de 3 planken die tussen elke kopse naad liggen.

De lijnen op het dek geven aan hoeveel elke rij moet verspringen. Elke plank is 10 cm lang en elke rij verspringt 1 lijn, die allen op 2,5 cm van elkaar getekend zijn. Bemerk ook dat aan de ene kant van de koningsplank naar voor versprongen wordt en aan de andere kant naar achter. Ik zie nogal eens modelbouwers die beide zijden symmerisch uitvoeren, dus aan beide zijden van de koningsplank in de zelfde richting verspringen. Het verspringen heeft echter tot doel de kopse naden zo ver mogelijk van elkaar te brengen, omdat deze, als ze te dicht bij elkaar liggen, de structuur van het schip verzwakken.
IMGP3071.JPG


De breeuwnaden maak ik altijd door de zijkanten van de dekplanken rondom in te strijken met een zacht potlood (6B). Zo vermijd je het risico op het in de nerven dringen van inkt uit viltstiften. Koord of zwart papier is meer geschikt bij dikkere dekplanken. Deze zijn maar 0,5mm dik.
 
24 december 2016 “Quarterdek” beplankt, “poopdeck” verlengd met 6 mm voor de oversteek van de “cabins”.
IMGP3074.JPG


Roosters voor rond de hoofdmast gemaakt van de getande latjes uit de kit, afgeboord met noten latjes van 2mm breed, en het geheel tot een dikte van ongeveer 1 mm geschuurd.
IMGP3075.JPG


Het “poopdeck” gelijmd en met enige “hulpmiddelen” geklemd terwijl de lijm droogt
IMGP3077.JPG


Met onderstaande als resultaat
IMGP3078uitsnede.jpg

Bemerk dat de verschansing van het "poopdeck" ongeveer halfweg de lengt van dit dek lager wordt dan het dek zelf. Ik ga uitleggen hoe dit verloopt als ik dit afwerk.

Productief dagje, op Kerstavond nog gauw even de spiegel voorzien van wat latjes aan de binnenzijde om 4à5 mm dikte te bekomen.
IMGP3079.JPG


Veel modelbouwplezier,
 
3 januari 2017 De 2e zwarte en gele band geschilderd

IMGP3085 uitsnede.jpg


Op de achtergrond zie je een samengestelde foto. Toen ik rond de eeuwwisseling het schip bezocht, heb ik toen nog met de analoge camera een foto genomen van de zijgalerijen, dan een foto van de laatste geschutspoort, en dan telkens 2 geschutpoorten opgeschoven en geëindigd met een foto van het galjoen. Die 10 foto’s heb ik op een stevig papier gekleefd. Dus geen fotoshop of andere technologieën, maar toch een interessant referentiepunt.

Bemerk ook het verschil in grootte van de geschutpoorten op de 3 dekken. De meeste fabrikanten geven overal de zelfde afmetingen aan, sommigen met een metalen kader, anderen met een houten kader. HMS Victory heeft geen kaders rond de openingen, en slechts een heel kleine aanslag voor het luik, die op schaal te verwaarlozen is.
 
13 januari 2017 Bovenste raampartij aan bakboord geplaatst

IMGP3086.JPG


Door de messing plaat van de zijgalerij in 5 stroken te snijden, volgt deze aan de voorzijde mooi de naar binnen hellende romp.

Let niet op de luiken van de geschutspoorten, dat is wat er gebeurt als je deze te vroeg plaatst, maar geen zorg, komt weer goed, een jaar of 2 later :)
 
17 januari 2017 Het dakje van de zijgalerij uit een massief blokje notenhout gemaakt.

IMGP3088 uitsnede.jpg

Het potdeksel is geplaatst op het stuk verschansing van het “poopdeck” dat er boven uitsteekt, en dus stopt halverwege het daglicht. Dit achterste deel van het potdeksel steekt aan beide zijden 1 mm uit, en loopt langs de zijkant verder als een dunne sierlijst die eindigt in een neergaande boog boven de “scroll”. Ook de plaats aangeduid waar de eerste “scroll moet komen.

De rest van het potdeksel (van halverwege het daglicht tot aan de voorrand van het “poopdeck” ligt op gelijke hoogte van dit dek en steekt niet uit buiten de scheepswand.
 
@Pingu57 Dank voor de mooie woorden, :) , en het wordt nog mooier, ik ben de foto's aan het ordenen en sorteren, en kwam er net 1 tegen waar ze helemaal afgewerkt zijn. Maar dat zien jullie later dan wel weer. :)

6 februari 2017

De sierlijsten van het “quarterdeck”
IMGP3094.JPG


De sierlijsten van het “forecastle”. De verschansing is al met 4 mm verhoogd, door een lat van 1 mm enkel aan de buitenzijde te plaatsen tegen de bolders. Aan de binnenzijde zijn de bolders zichtbaar. Tussen de 2e en 3e bolder is een halfronde uitsparing voor de carronades. Helemaal rechts op de verschansing zie je de steun voor een opgeschoord anker.
IMGP3095 uitsnede.jpg


Idem aan bakboord. De knieën onder en achter de kraanbalk zijn gemaakt uit hardhout van een stukgewaaide parasol. Boven de kraanbalk zie je ook de open katrolschijf op de verschansing, die opgebouwd is uit 3 noten latjes van 1 mm dik die zorgvuldig in vorm geschuurd/gevijld/geslepen zijn.
IMGP3098.JPG
IMGP3097.JPG
 
Back
Top