Herby's HMS Victory 1805 - Fotoverslag

Hoi Herby,
Altijd leuk om een bouwverslag te zien van een model dat ‘een poosje’ op de plank heeft gestaan. Omdat je tegen iets aan loopt waar je op dat moment de oplossing niet voor weet. en als het dan een paar jaar op de plank staat, is er opeens ‘eureka’. En pakje het weer op. Bij jou de opgerolde touwen, bij mij de railingen.
Gr. Peter
 
Dank u Heinrich en Peter voor de leuke commentaren.
Masterclass is een groot woord, scratchen is toch van een ander niveau, maar ik probeer met de beschikbare informatie er toch een iets realistischer geheel van te maken.

Peter, soms is de oplossing eenvoudig, meer je moet er op komen. Daar is dit en andere fora en You Tube van onschatbare waarde om inspiratie op te doen en kennis te maken met "ezelsbruggetjes"

Hoe kan je eigenlijk iemand taggen?
 
Hoe kan je eigenlijk iemand taggen?

Als je met de muisknop ingedrukt een zinsnede selecteert, dan krijg je onder het blauwe deel een knop die zegt citaat, of reageer.
Als je op citaat knop drukt. dan bewaar je de zinsnede.
Daarna naar het reactie scherm, dat activeer je, dan heb je linksonder de knop citaat invoegen.
De rest wijst zich vanzelf Herby.
Je kunt trouwens meerdere citaten tegelijk bewaren.
 
13 maart 2016 Stuurrad uit de kit met mahoniebeits gekleurd en op een stelling van noten latjes geplaatst, zodat de kabel die rond de trommel gewikkeld wordt in de valse bodem opgespannen kan worden. Het dakje van de “bellhouse” is uit een massieve blok notenhout gezaagd, gevijld en geschuurd. Vervolgens is onder de vier hoeken een vierkant latje gelijmd met daaronder een blokje waar de pilaren onder komen. Het daglicht voor op het “poopdeck”, is latje per latje op basis van de tekeningen in The Anatomy of Nelson’s Ships en foto’s opgebouwd.
IMGP1273.JPG
IMGP1274.JPG
IMGP1277.JPG
 
Met de woorden genieten, en masterclass, heb ik niks teveel gezegd, en even tussen haakjes, heeft je dochter het " virus der modelbouwers " ook gekregen ? Ze is daar zo ingespannen bezig met die talies
 
3 april 2016 Kanonkogels voor in de kuil.
IMGP1278.JPG

Op het bovenste geschutsdek staan 12-ponds kanonnen. Met enig opzoekingswerk kwam ik er achter dat de diameter van een 12-ponds kogel ongeveer 11 cm is. Op schaal 1/81,2 geeft dat 1,35 mm. Dat bestaat (kogellagerkogeltjes) maar je moet handelaar zijn om het te kunnen kopen (daar vind ik misschien nog een remedie voor) en de kleinste verpakkingseenheid is 60.000 stuks. Een beetje te veel van het goede. Dan maar een toegift gedaan en 3 zakjes kanonkogels van Amati diameter 1,5 besteld. Repen dubbelklevende tape op een plank geplakt, en 1 voor 1 met een pincet de 300 bolletjes hier op gezet met gelijke tussenruimte. Dan zeer licht zwart gespoten met een spuitbus (Motip).

IMGP1282.JPG

Hier zie je waar de kogels moeten komen. De meest kitfabrikanten laten je een goot maken, maar eigenlijk zijn het balken met een holte voor elke kogel. Dus heb ik in op maat gemaakte latten gaatjes geboord van 1,2 mm. Deze met traag drogende mahoniebeits ingestreken en 1 voor 1 de kogels in de natte beits gelegd met de ongeschilderde zijde naar beneden.
IMGP1284.JPG
 
24 april 2016 Dekbalken en onderdek van voorkasteel en quarterdeck.

IMGP1286.JPG

De balken boven de kuil zijn gemaakt uit 2 delen noten 4 x 4 mm die met een lange verticale “scarph” aan elkaar gezet zijn. Enkel het uiteinde is afgeschuind om de dekrondte van de loopstrook tussen voorkasteel en quarterdeck te volgen. Ze zijn ondersteund door pilaartjes uit noten 2x2 mm die op de rand rond de roosters staan, en niet, zoals in vele handleidingen aangegeven wordt, op of zelfs buiten de rij met kanonkogels.

De overige dekbalken zijn gemaakt door 2 latten van 1,5 x 6 mm op elkaar te kleven en met klemmen er een lichte ronding in te brengen. Na droging van de lijm blijft de ronding er in.

Ten slotte het onderdek gelijmd en met voldoende gewichten en klemmen op zijn plaats vast gezet.
IMGP1287 uitsnede.jpg


Veel modelbouwplezier
 
is goed te zien hoe verkeerd de voorgemaakte gaten voor de roosters en de fokkemast waren in het onderdek dat in de kit zat

Dat is toch jammer dat daar zo'n verschil in zit Herby, tussen een modelkit, en een goede studie van een schip.
En dat terwijl men helemaal niks aan hoeft te nemen omdat het schip gewoon nog bestaat
 
@Pingu57 Dat vind ik ook, de kitontwerpers moeten de gegevens maar over nemen van bestaande studies, foto's of het schip eens bezoeken. onbegrijpelijk ! en dat durven ze dan nog in hun handleiding schrijven ook.
Veel "vereenvoudigingen" om de modale modelbouwfan toe te laten een mooi model te bouwen, zijn niet nodig, omdat met een klein beetje studie en kwalitatief materiaal een aanzienlijke upgrade mogelijk is.
 
1 mei 2016 Catheads en catbeam.

Het voorschot en de “roundhouses” zijn bekleed met geëtste messingplaat, met Pactra blauw geairbrushed. Ik zag er tegen op om alle versieringen met de hand geel te schilderen, dus is dat alleen aan de stuurboordzijde op de “roundhouse gedaan.
IMGP1288.JPG


De kraanbalken gemaakt van noten 6x6 mm, in het uiteinde gaatjes geboord en gleufjes gefreesd om katrolschijven na te bootsen. Onmisbaar hierbij is een boorkolom met kruistafel en machineklem. De uiteinden aan de binnenkant zijn ingewerkt in de “catbeam” voor stevigheid als daar straks een paar ton anker komt aan te hangen
IMGP1289.JPG
 
En de volgende Victory!
Nu weet ik zeker dat ik in de herfst die kit ga aanschaffen.
Wel die van Caldecraft omdat Amati niet echt opschiet met zijn model.

Sjors
 
Back
Top