Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Ik zou ammoniak nooit gebruiken. Afgezien dat het behoorlijk meurt, tast het de lignine van het hout aan. Het zorgt er inderdaad voor dat de lignine bij lagere temperaturen buigbaar wordt. Maar start ook het afbraakproces van het hout. Schimmels krijgen makkelijker toegang tot het hout. Dit zal niet direct gebeuren maar na een aantal jaren. Je buigt latjes van een paar mm, daar volstaat natmaken met water.
Definitie van hout..
De chemische samenstelling van hout is terug te brengen tot drie grote componenten: cellulose, hemicellulose en lignine. Cellulose is er onder de vorm van lange ketens, die zorgen voor de treksterkte van het hout. Lignine, een complexe molecule, geeft het hout een zekere druksterkte en bescherming tegen aantastingen van bijvoorbeeld schimmels. De hemicellulosecomponent zijn ook ketens, maar sterk vertakt en korter dan cellulose. Met een beetje verbeelding kun je hout dus voorstellen als gewapend beton. Cellulose als wapeningsstaal, lignine als het beton en hemicellulose als bindmiddel.
Dus het heeft alleen zin om dit te doen als je om cm praat ipv mm en het zal waarschijnlijk ook meer zin hebben bij hardhout begrijp ik dit zo goed uit je verhaalAmmoniak en sommige andere chemicaliën zorgen ervoor dat hout makkelijker buigt. En meubelmakers gebruiken dit ook. Maar voor hier is het echt niet nodig.
Ja, maar zelfs dan is het niet nodig, je kan dikker hout ook stomen. Dit is bij die mm die wij gebruiken ook niet nodig schijnbaar, omdat het hout doordat het zo dun is weer snel afkoelt. Je kan beter aan de slag met de plankenbuiger van kolderstok als buigen met natmaken moeilijk gaat. In de vele verslagen zie je dit ook op die manier. Ikzelf buig met water omdat ik meestal zacht hout gebruik en fineer voor de toplaag. Maar de berghouten heb ik ook met de strijkbout gebuigt.