Bouwverslag Spansk Galeon Billing Boats 463

admiraliteitsmodel dan, toch?

Maar dat ga ik niet doen. Ik ga voor Harbour rig. (heb ik ooit eens op MSW gelezen, zoals ze in de haven lagen voor groot onderhoud oid)
 
Nee - ik zat te lezen dat met bekaaid bedoeld wordt dat koopwaar (en met name vis) op de kade opgeslagen werd, en vaak snel achteruit ging in kwaliteit. Kreeg je dat mee, dan kwam je er bekaaid vanaf.
Maar dat bedoelde ik helemaal niet.
Gekaaid wil zeggen dat de raas tot in het verlengde van het schip gedraaid werden zodat men op de kade er geen last van had.
 
Dan ga ik er vanuit dat jij dat bedoelt als ze neergelaten zijn. Als ze hoog hangen zullen ze er vanwege de hoogte op de kade weinig last van hebben gehad toch?
Ik vermoed met gekaaid liggen zonder zeil dat alle ra's in de stengen de laagste stand hadden? Ook ik maak dit op mijn model straks zo. Althans niet gedraaid maar ook jij zal hier over nadenken hoe je de ra's gaat tonen.
 
Laatst bewerkt:
Wisten jullie dat de ra ook dienst deed om als takelarm te dienen. Met mijn zoektocht naar de zijtakels kwam ik dit tegen. Eén kant van de ra werdt tegen het dek gehouden, en in samenwerking van zijtakels en ratakels werd zo een constructie gemaakt om zaken aan boord te takelen. Best een ingenieus systeem.

Trouwens zoals @*Hans* beschrijft klopt het. En niet omdat als ze laag hangen de kans bestond dat je er tegenaan liep :),
Maar meer dat schepen die langszij lagen niet in de knoop raakten.

De onderste ra kon zelfs niet gedraaid worden in de laagste stand.
 
Laatst bewerkt:
Daar zijn regels voor, vooral bij marine schepen. In Piets verslag van de Royal Caroline kan je de juiste manier zien.
Dus er zijn regels hoe hoog je een ra zou hangen zonder zeil? Ik kan me voorstellen dat de onderste ra niet op het rahout lag maar de rest in de stengen wel laag zonder het zeil. Of is het iets praktisch dat een ra in de laagste stand zou hangen? En dat lijkt me wel aangezien je dan klaar bent het zeil te hangen. Het gaat hier over de Hollanders hè :)
Ik zie ze daar laag hangen op de Royal Caroline zoals bij veel statische modellen en ik ga dit waarschijnlijk ook zo doen.
 
Laatst bewerkt:
Piet weet hoe en wat, maar ik kan het ook opzoeken. Heb het eens gelezen in 1 van de vele boeken. Volgens mij was het Hoeckel (daar denk ik tenminste aan), maar het zou zomaar ook een ander boek kunnen zijn.
Als je wilt zoek ik het op.
 
Mijn inspiratie voor de plaatsing van de ra's.

HMS-Victory-Host-to-Trafalgar-Day-Commemoration.jpg


Sorry, weer die zelfde Engelsman,
Zoals Longridge de harbour rig beschrijft:
onderste ra zo hoog mogelijk,
de middelste ongeveer een inch (op het model) boven het ezelshoofd van de ondermast;
en de bovenste neergelaten tot net boven het ezelshoofd.
Zo krijg je een mooi verloop van de koorden, waarvan de naam in het Nederlands me ontschiet.

Maar doe het vooral zoals je zelf het mooiste vindt.
 
Anderson heeft een afbeelding in zijn boek staan hoe het bij een 17de eeuws Hollands schip zat.
In de tijd tot de Victory maar weinig verandert, hoewel de Victory een heel groot verschil is met de tuigage van de 17de eeuwse schepen. Vooral met de Hollanders

anderson 17de E dutch.jpg
 
Back
Top