Jaques
Forum veteraan
Zo te zien niet, want het is een histerische matroos.....moet die man in het wand geen veiligheidsgordel om?


Of was het


Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Zo te zien niet, want het is een histerische matroos.....moet die man in het wand geen veiligheidsgordel om?
Als je van te voren al de beslissing hebt genomen om de zeilen te bergen kan je inderdaad een deel van het lijk weglaten, scheelt toch weer een hoop werkBedankt voor deze uitgebreide reactie. Ik bedoelde inderdaad de volledig opgerolde zeilen.
Ik ga hier maar een proefzeiltje voor naaien en kijken hoe dit gaat uitpakken. Mischien zelfs ook aan de onderzijde het lijkentouw geheel weg laten bijvoorbeeld. Zo wordt het opgerolde zeil ook wel wat dunner en je ziet dit dan ook niet.
Dat is nog steeds zo Hans, één van de 1e dingen die je leert, veiligheid staat hoog in het vaandel a.b. van schepen.Het was vroeger één hand voor het schip, en één hand voor jezelf.
Hallo Frank, Ik kan je fotocollage in het verslag van Kolderstok nog herinneren . Ik vind het leuk dat dit verslag er toe bij draagt dit model bij de andere Hans aan te schaffen. Wat betreft dit verslag maak ik dit met veel plezier en hoop dat ik hiermee een inspiratiebron mag zijn voor alle toekomstige bouwers. En als je hier aan gaat beginnen dan komt het met een beetje geduld en doorzettingsvermogen best goed. Daarnaast is onze admiraal Hans altijd aanwezig voor eventuele vragen en toelichtingen. Maar ook onze andere bouwers al dan niet bouwers van andere modellen geven altijd raad en toelichtingen. Dus veel succes met je schip. En wie weet start je ook een bouwverslag.Wat een geweldig verslag zeg. Zelf ruim twee jaar geleden gefascineerd door de bouw van de bouwdoos door Hans zelf. Door nieuw werk en een 3d printer virus hier niet meer geweest. Je posts zijn een inspiratie naast enthousiasme van de andere Hans en helpen mij over de streep om met weinig ervaring, slechts 1 schip, de Bounty, ja die van Del Prado in onderdelen boekjes, deze bouwdoos aan te schaffen. Dank hiervoor. Verwacht wel wat jaartjes meer nodig te hebben en jou mooie resultaat ga ik niet halen maar helpt. Dank dat je hier zoveel tijd aan besteed.
Het zijn patrijspoortjes eigenlijk. Maar het principe begreep je wel denk ik.Busjes?
Daar lijken ze sprekend opDat vroeg ik mij af. Duidelijk. Eigenlijk hetzelfde als die dingen op een spijkerbroek.
En die kosten geen drol op de markt. Maar bij de modelbouwsjop.....Daar lijken ze sprekend op![]()
Hier ben ik het met Hans zijn commentaar helemaal eens, blijven strijden Piet niet opgeven hoor want ik, en ik denk velen met mij, willen nog heel veel van je leren hoorIn het verslag van Koos laat je weten dat je de foto van de kruisstengenstag hier wel wil hebben, dus hier de foto, dan kun je een keus maken, het is wel zo dat deze stag de andere kruisstengenstag vervangt, dus beide stagen aanbrengen is dus eigenlijk niet correct, zoals ze het op de Batavia doen, maar daar ga ik dus verder geen punt van maken.
Bekijk bijlage 342252
Voor de vertakeling zijn hier spinnekoppen gebruikt, zoals het volgens Curtis moet en dus niet met jufferblokken, maar ik ben een beetje moe gestreden de laatste dagen, dus ieder doet het maar zoals hij het zelf mooi vind, uiteindelijk doe ik dat zelf ook
, want dit is de stag volgens het Hollandse systeem op een Engels schip....
ps, de bovenkant van de stag is net als de 'normale' kruisstengenstag over de top van de kruissteng gelegd, hetgeen niet te zien is op de foto.
Hans hier is heel veel info over te lezen in de diverse verslagen en boeken, maar ik had het geluk een voorganger te hebben die een verslag geschreven heeft, dus ja dan aap je dat maar wat naDeze wordt dus enkel aan bakboord geplaatst
Het kan allebei, dus één aan SB en één aan BB, of zoals op de Sovereign waar de stag maar aan één kant zit. Het beleggen van het halende part kan gewoon op de/een bagelbank of klamp omdat de krachten verdeeld worden door de takel en hanepoten staat er op het halende part de minste kracht (mechanica). In dit geval is het part op de nagelbank aan de voet van de grote mast belegd. (een enkele stag waar dus veel meer kracht op staat word om die reden juist niet op een nagelbank of beting vastgezet/belegd) Soms word het halende part ook wel vast gezet op laatste hoofdtouw van het grootwant, net als de stag zelf.. Nog 2 vraagjes hier over. Deze wordt dus enkel aan bakboord geplaatst. En ik kan niet niet zien waar deze uiteindelijk op belegd is.
Bedankt Piet!!Het kan allebei, dus één aan SB en één aan BB, op de Sovereign zat de stag maar aan één kant. Het beleggen van het halende part kan gewoon op de/een bagelbank of klamp omdat de krachten verdeeld worden door de takel en hanepoten staat er op het halende part de minste kracht (mechanica). In dit geval is het part op de nagelbank aan de voet van de grote mast belegd. (een enkele stag waar dus veel meer kracht op staat word om die reden juist niet op een nagelbank of beting vastgezet/belegd) Soms word het halende part ook wel vast gezet op laatste hoofdtouw van het grootwant, net als de stag zelf.
Potverdikkeme, je bent me nog net een stapje voor HansIk ben aan het weven. Je kan zien waar ik gebleven ben