De Zeven Provinciën Hans

Nu deze wanttouwen geplaatst waren heb ik met verdunde houtlijm deze touwen nagestreken. Op de volgende voor en na-foto is het verschil duidelijk te zien. Het merendeel van de rechtopstaande haartjes zijn verdwenen en dat geeft zeker een mooier touw. Er zijn overigens verschillende mogelijkheden hoe je dit kunt doen.

20190901_151204.jpg
20190901_153135.jpg
 
Mooie details Hans en natuurlijk leuk dat er weer eens een update verschijnt:). De stengewindreep word inderdaad normaal gezien pas ingeschoren als deze gebruikt word, maar ook dat is een aardig detail op je model.
 
20190901_174824.jpg
Ik ga nu eerst de weefliinen aanbrengen voor het onderste gedeelte van de fokkemast. Hier zijn ook weer veel manieren voor hoe je dit kan aanpakken en er zijn genoeg voorbeelden van.
Ook ik heb in het verleden wel eens hele stukken gekopieerd en achter de hoofdlijnen geplakt om e.a te vergemakkelijken. Dit is me niet bevallen en het papiertje zat me altijd danig in de weg. Ik ga dit dus volledig op zicht doen waarbij ik ongeveer een afstand tussen de weeflijnen neem van 5mm.
Ook over de knoop zelf is al veel gesproken van mastworp tot halve steek en nog ingewikkeldere methoden. Ik ga voor de mastworp en neem de wat dikkere knopen voor lief. Ook de dikte van de weeflijn is al veel besproken. De weeflijnen waren een vijfde van de dikte van de hoofdtouwen en liepen evenwijdig aan de waterlijn.

Het zal in vroeger dagen ook wel een discussie gegeven hebben. De admiraliteit zal ongetwijfeld gekozen hebben de weeflijnen zover mogelijk uit elkaar te plaatsen. Als apies in het want waren de matrozen zo heel snel boven. De dikte gaf weer enige discussie... de touwslager had net een mooie dikte voorradig en wilde daar graag van af. Bijkomend was dat dat natuurlijk een mooie besparing zou opbrengen in het budget. Nu de 7 provinciën al aardig opschoot konden ze na dat indigio blauw van de fortuining wel een goedkopere touw gebruiken;)
De matrozen wilden het anders..... Vooral dat kleine ventje vond de opstap veeel te hoog en de weeflijnen te dun. Het deed ook zo zeer aan de voeten.
Hoe dan ook... er werd besloten om een maatlat te hanteren. Ik kan me zo voorstellen hoe dat er dan moet hebben uitgezien. Gewoon een simpele klos aan een koord die je om je nek moet hangenen er telkens tussen kon houden. Waag het niet om te smokkelen. Het ding was tenslotte ook geijkt.... denk ik. Je begrijpt het al mijn fantasie slaat op hol. Toch kon ik het niet laten dat maatlatje even uit te tekenen volgens mijn verbeelding..
Ik ga nu maar snel aan de weeflijnen beginnen...
 
Mooi dat fantaseren, in mijn zoektocht over internet over het hoe en wat kwam ik een keertje een persoon tegen die had dus een ander tooltje gemaakt om de weeflijnen te maken. Niet zo'n papiertje of kartonnetje. Maar iets wat op dat van jou leek, het was een klein plankje met een clip aan één kant, die hij over de wandtouwen schoof. Gewoon zo'n soort platte clip die vanzelf klemt (balpen). En het plankje had de breedte van de afmetingen tussen de weeftouwen. Jammer dat ik de pagina niet heb opgeslagen. Dan had je het kunnen zien. Maar ik vond het handiger lijken dan mijn bierviltje. Misschien dat dit wat inspiratie geeft. Mijn Endeavour is te klein en daar doe ik het toch maar op het oog. Ben al blij dat ik de draad tussen de wandtouwen krijg.
 
heb even in de geschiedenis gekeken en hem weer gevonden: https://suburbanshipmodeler.com/2017/11/05/ratlines/ best handig
Bedankt Stephan. Weer een handigheidje. Het geeft maar weer aan dat iedereen wel nadenkt hoe dit "klusje" geklaard moet worden. Het is ook niet eenvoudig om de weeflijnen te laten lopen hoe je dit graag ziet. De één maakt er nog een doorbuiging van tussen de hoofdlijnen wat ook wel weer realistisch is. Een ander gaat voor volkomen recht. Het gevaar bestaat uiteindelijk dat er snel een trapezium-vorm ontstaat die zichtbaar wordt aan de buitenste hoofdlijnen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In ieder geval is het erg tijdrovend en ook wel wat eentonig... Maar ik begin met goede moed:):)
 
Ja eentonig is het inderdaad. Ik draai nog liever 150 juffers op mijn draaibank dan dat ik met die draadjes van die ratlines aan de gang ben. Maar het hoort bij de klus en een lekker muziekje op de achtergrond doet wonderen.
 
Back
Top