Bouwverslag San Francisco II (Artesania Latina)

Dank voor de leuke complimenten! :)

Hoort er mat of zijdemat lak/ beits op de romp? En voor de geschilderde houten delen dezelfde vraag.
 
Hoort er mat of zijdemat lak/ beits op de romp? En voor de geschilderde houten delen dezelfde vraag.
Er "hoort" niets op Maarten dat is allemaal je eigen keuze maar ik persoonlijk gebruik een zijdeglans parketlak van Glitsa, deze is op waterbasis dus droogt snel..............:):)
Maar nogmaals dat is mijn persoonlijke keuze
Succes verder met dit mooie schuitje;);)
 
Daar was ik al bang voor haha maar dank voor de hulp. Net een proefstukje gemaakt voor de zwarte balken met Revell zijdemat. Ik vind dat niet zo mooi en ga zo meubel beits black wash halen.
Ik denk dat dat een stuk natuurlijker oogt.
 
Momenteel druk met de berghouten balken. Volgens de tekening eerst de horizontale balken plaatsen en daarna stukken van 3mm uitvijlen om de verticale balken te plaatsen.
Is het niet handiger om het andersom te doen en vanaf de boeg te gaan werken? Eerst een stukje horizontaal v.a. de boeg naar de eerste verticale balk, dan een horizontaal stukje van 16mm en weer een verticale balk enzovoort?
 

Bijlagen

  • 134.jpg
    134.jpg
    501,3 KB · Weergaven: 347
  • 135.jpg
    135.jpg
    569 KB · Weergaven: 343
De horizontale latten/balken, dat zijn de berghouten, die moet je eerst plaatsen omdat de verticale balken (zoals jij ze noemt), dat zijn de zogenaamde 'stootwillen' en die komen over de berghouten heen te vallen, dus toch wel belangrijk om je aan de juiste volgorde te houden.

Op je tekening is wel te zien dat ze de berghouten in stukken plaatsen tussen de stootwillen (of andersom) Dus als je het ook zo doet dan maakt het in principe niet uit welke volgorde je aanhoud. Maar normaal gezien vallen dus de stootwillen over de berghouten en niet er tussen.
 
Dank voor de uitleg. Alle benamingen ken ik nog lang niet voor de onderdelen. De stootwillen over de berghouten plaatsen is denk ik niet te doen omdat er dan een kier in komt door het profiel van de berghouten.
 
Vandaag begonnen met het opbrengen van de berghouten balken. De meeste tijd zat hem in de juiste kleur vinden omdat ik zwart niet mooi vind. Het is uiteindelijk een mix van mahonie beits en Amsterdam acryl verf (van Dijck bruin) die ik voor kunst schilderen gebruik.
Ik heb behoorlijk veel Revell potjes verf maar aangezien ik met waterbasis werk op het schip vraag ik me af wat goede merken zijn qua modelbouw verf. Iemand enig idee?
0028.jpg
0029.jpg
 
Door de hittegolf nog niet veel verder gekomen en loop vast op de stootwillen. Heb ze alle 10 netjes volgens de bouwtekening gemaakt maar krijg ze op die manier nooit op de romp. Zoals op de foto te zien is ontstaat er een flink gat en volgens mij is dit niet te buigen met de plankenbuiger?

Het liefst laat ik ze over de berghouten vallen maar dan breekt het zoals op de foto te zien is of ik moet er extra stukken opzetten en op maat gaan schuren (meest linker stootwil)

Iemand die een goede oplossing weet?
 

Bijlagen

  • 20190729_202531.jpg
    20190729_202531.jpg
    335,4 KB · Weergaven: 415
  • 20190729_202115.jpg
    20190729_202115.jpg
    201,3 KB · Weergaven: 387
Volgens de tekening is het niet de bedoeling dat de stootwillen over de berghouten vallen, maar er tussen. Dus op ieder plek waar een stootwil komt moet je een stukje tussen de berghouten wegsnijden zodat de houtjes er mooi tussen passen. De stootwillen zelf moet je dan als ze niet goed passen in de ronde vorm van de romp schuren. Dat in vorm schuren ga je nog heel vaak tegen komen als je verder gaat met deze hobby. Dat valt misschien niet mee in het begin, maar daar word je steeds handiger in. Voorzichtig schuren en regelmatig passen, dan kom je er wel.

(ik zie dat Hans net hierboven hetzelfde advies geeft, de commentaren kwamen op het zelfde moment)
 
De romp volgen en dan het boeisel uit vijlen, een profielkam zou handig zijn.

We denken goed mee in ieder geval. Hans en Piet :D
 
Back
Top