Hoi Hans
Dit is. Voor mij nieuw deze plastick flesjes ,moet ik dit verdunnen of zo of in in iets spuiten want ik kan niet met een kwasje inkomen , ja het zal wel allemaal raar overkomen , maar ik ben wel potjes verf gewend met plastic modelbouw?!.
Reinierd,
De potjes verf voor plastic zijn vaak op terpentine basis en drogen niet zo snel.
Vallejo is op waterbasis en droogt vrij snel (meestal wel binnen 30 minuten). Dus gewoon een beetje uit het potje spuiten op een plankje of iets dergelijks, en vanaf het plankje met het kwastje aan de slag. En als je verf op het plankje op is dan weer een nieuw beetje erop spuiten. Omdat het zo snel droogt zit het in dit soort speciale potjes.
Het is overigens een kwalitatief zeer goede verf.
Wanneer je planken soepel maakt met water en ammoniak zal je moeten wachten tot de plank helemaal droog is voordat je kunt gaan verlijmen. De ammoniak is dan meestal ook volledig verdampt.
Witte houtlijm heb je in twee kwaliteiten: D2 en D3. D2 is de normale lijm, en die is niet watervast. Gelijmde planken kun je weer loskrijgen door ze nat te maken, waardoor de lijm oplost en uiteindelijk loslaat. Andersom kun je dan ook natte planken niet plakken, want de lijm wil niet "lijmen".
D3 is watervaste kwaliteit. Deze komt niet meer los in water en zal dus bij nog enigszins vochtige planken beter kunnen werken. Ammoniak heeft hier niet zoveel invloed op.
Maar ook hier is het een kwestie van proberen.
In de houtbouw kun je globaal gesteld de drie volgende lijmsoorten toepassen:
- witte houtlijm (D2 of D3) voor hout op hout.
- constructielijm (b.v. UHU hart) voor kunststof op hout, of metaal op hout. Hout op hout werkt hier ook, maar je blijft de lijm wat meer zien
- secondelijm of -gel. De "gewone" van bison bijvoorbeeld, maar je hebt ook speciale hobbylijmen van b.v. Zapp. Dit is om snel iets te lijmen (metaal op hout, kunstof op metaal etc.) maar pas op - je lijmt ook snel je vingers er onwrikbaar mee vast.
Secondelijm is ook goed geschikt om draad aan het puntje hard te maken zodat je het (na scherp afgeknipt te hebben) makkelijk door blokjes etc. heen kunt steken.