Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Kom maar door hoor Hans! Mischien iets met zand?Zal ik hier nog een weetje neertypen over anti-slip op schepen, of zijn jullie dat een beetje zat?
Eeuhh, ik denk dan dat het ontsmetten niet veel zin meer hebt als je in tweeën ligt. Mogelijk om te balsemen.Men gebruikte voor de romp en alle zware balken uiteraard eikenhout, maar dekken waren altijd van vuren of grenen, omdat dit niet glad werd als het nat werd.
Verder werd kort voor een gevecht het dek ingestrooid met zout om het minder glad te maken (o.a. bij bloed). Dit had weer als voordeel dat het er later met water makkelijk afgespoeld kon worden. Met zand lukte dat niet.
(En zout ontsmet gelijk de wond als je in tweeën geschoten bent...)
Ik ken dat verhaal niet hoorMichiel de Ruyter heeft volgens de verhalen ook wel eens het tegenovergestelde van anti-slip gebruikt.
Ik ken dat verhaal niet hoor![]()
De leeuw was inderdaad niet naar mijn zin. En vandaar dat ik deze gisteren weer in de basiskleur hebt geverfd. Omdat deze van alle kanten nog geschilderd kan worden laat ik dit even zo. Ook zit dit boegbeeld nog los. Maar hier gaat zeker nog kleur bijkomen. Ook o.a. de manen van de leeuw en het kroontje op de kop maar ook het vlakke gedeelte.Mooi gedaan!
Ik zou alleen het vlakke deel onder de leeuw niet rood schilderen.
Constant
Bedankt voor je uitgebreide toelichting Rob! Wordt zeker vervolgd en uiteraard ga ik dit ook laten zien.Ik wilde nog even reageren over het kleur gebruik
Allereerst bedankt voor de complimenten. Ik geniet echt van jou verslag en je bouw kwaliteit, dus ben blij dat je de kleur keuze waardeert.
Ik gebruik Warhammer verf:
Balthasar gold (base) - auric amour gold (layer) - reikland flesh shade (wash)
Ik heb best veel testjes gedaan met meerder soorten verf, omdat goudverf vaak te veel bling bling wordt.
Kleur vind ik persoonlijk lastig, omdat het veranderd met het licht dat er op valt. Maar ook met de afstand waar je er naar kijkt.
Het statenjacht is van dichtbij echt geel. Maar als ik foto’s hiervan zie van verder weg, dan gaat het meer naar het goud toe (wat volgens mij ook de bedoeling was). Ook andere kleuren veranderen door afstand, kleuren zijn minder fel dan als je dichtbij bent.
De echte kleur hoeft dus niet de kleur te zijn die men waarneemt.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan om het schip een kleur te geven zoals iemand het van een afstand zou zien. Dus als ze oker gebruiken om het van een afstand op bruingoud te laten lijken, dan probeer ik dat te doen, net als de schilderijen.
Maar uiteindelijk moet je doen wat je zelf mooi vindt…
Dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening, die absoluut niet gehinderd wordt door feiten
Ik denk wat Hans bedoeld met "doorleefde effect" is dat een wash diepgang aan een ornament geeft, wat normaal gebeurt door schaduwen en licht inval. Als je foto's van het statenjacht ziet op de vorige pagina, dan zie je dat de leeuw meerdere soorten tinten rood heeft, die diepte geven, terwijl alles toch echt in de zelfde kleur is geschilderd.
Aangezien dit effect nauwelijks gebeurt met een miniature beelden, gebruikt men vaak een wash om de diepgang kunstmatig aan te brengen. Zonder dit kunnen sommige ornamenten erg plat overkomen.
groet, Rob