Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Je bedoelt de voorste lijn van het stengewant? Ja klopt alleen iets dunner. Ik heb geen idee hoe ze dat origineel deden. Iemand?Jazeker Ron, maar volgens mij heb je het deel van de wanttouwen wat over de mars/mast loopt daar ook mee gedaan.
Wel en leuk machientje wat je daar hebt trouwens.
Volgens mij zoals het in het echt ook gedaan werd, of verkijk ik mij hierop??
Je bedoelt de voorste lijn van het stengewant? Ja klopt alleen iets dunner. Ik heb geen idee hoe ze dat origineel deden. Iemand?
...... Ikzelf haal daar nog even een aansteker bij langs , ....
Groetjes Cees
Heel netjes en mooi.
Je vrouw vragen om de zeilen te maken jammer ik denk dat je dat zelf moet gaan doen op de hand is heel rustgevend.
En ik zie nog wat pluisjes in het want op de foto. Ikzelf haal daar nog even een aansteker bij langs , maar het schijnt ook te kunnen met bijen was.
Groetjes Cees
Bekijk bijlage 258403
Het bekleden van touwwerk, was vroeger puur handwerk en werd gedaan met de zogenaamde kleedkuil (geel op de foto). Eerst werd er schiemansgaren (huizing) in de "voeg" van het touwerk gelegd met de kleedkuil, het zogenaamde trenzen, (rood op de foto) Daarna werd er in teer gedrenkt zeildoek om gespannen, de zogenaamde smarting, ( blauw op de foto). En tenslotte werd met de kleedkuil schiemansgaren om het geheel gewonden, (groen op de foto).
Tegenwoordig komt dit nagenoeg niet meer voor, maar in de jaren 70' en 80' heb ik dit nog gedaan om splitsen van staaldraad. (ook het zelf splitsen van staaldraad komt zo goed als niet meer voor, alles komt met strop en al zo uit de fabriek tegenwoordig).