Multiknikspant coastertje

k-k

Vriend van modelbouwforum.nl
Forum veteraan
Om mijn carrière als "scheepjesbouwer" af te ronden wilde ik samen met kleinzoon Dylan een multiknikspant coastertje gaan bouwen. Dit als vervolg op ons vorige project de Frans.
De bedoeling was om als bouwmateriaal het restant raamlamel op te maken, maar helaas liet die zich niet op het spantenraam "plooien". Daarom het geraamte gedemonteerd en gecontroleerd aan de hand van het spantenplan. Een paar spanten moesten worden aangepast en toen nogmaals een poging gewaagd. Ook deze keer wilde het niet lukken. Daarom in arren moede het geraamte begonnen te beplanken met balsa stroken van 10x 2 mm. Momenteel zitten we voorbij de 3e knik en nu is de uitdaging om een mooi gewelfde steven te fabrieken. Desnoods een klos voor het voorste spant en dan maar schuren.

Een plaatje van het model dat schaal 1:50 moet worden.


Arnafjord Algemeen plan.jpg


Arnafjord  Lijnenplan.jpg




Hierboven het stuurhuis en het spantenraam in het begin





Na het aanpassen van de spanten ook maar het binnenwerk eruit gezaagd. Dan zijn de stroken beter te klemmen.
Nu nog de knikken beter merken voor het aftekenen van de huidplaten. Daartoe RVS rond van 1 mm erin gezet.
Bekleden met kunststof lukte niet. Heb nog even aan stroken blik gedacht, maar die haalde ik in mijn jonge jaren bij de blik onttinningsfabriek in Leeuwarden. Beetje verre reis en er lagen nog een paar platen balsa van 2 mm dik. Daarvan stroken gesneden en daarmee geaccepteerd dat het scheepje 5 mm breder wordt. Het vlak zit er inmiddels op.



En nu voorbij de 3e knik en de uitdaging van de steven. Maar dat zal na de vakantie worden. Hieronder de status van vandaag 1 juni.

 
Laatst bewerkt:
Ziet er al goed uit. Wordt dan ongeveer 60cm lang als ik de maten goed heb ontcijferd op de tekening?

Gaat de kraan ook werkend worden?

Ik volg iig
 
Klopt Dennis. Het echte scheepje is 32,5 meter. Bedoeling is dat het een varend model wordt en er goed uitziet. De eerste concessie m.b.t. de schaal is al gedaan, maar dat zal niet opvallen.
Omdat het een varend model wordt wil ik niet al te fragiele constructies, anders ben je meer aan het repareren dan aan het varen. Mast en giek worden wel getuigd, maar niet bedienbaar.
De tekening heb ik vorig jaar kunnen bestellen bij het Scheepvaartmuseum in Groningen. Het was een ontwerp van Conoship en er zijn in 1967 een zevental van gebouwd. Het lijkt een soort kruising tussen een coaster en een vissersschip. Ze werden in Noorwegen gebruikt voor het transport van vis. Kwam het model tegen op het Kustvaartforum en vond het een leuk scheepje. Het is het eerste schip dat ik vanaf een tekening bouw. Zodra de bouw weer vordert wordt het bouwverslag voortgezet. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Door vakantie en wat andere werkzaamheden lag de bouw een tijdje stil. Gisteren maar weer eens de draad opgepakt. BB kant nu dicht en aan SB nog een paar stroken. Eens kijken of dat vandaag nog lukt. Dan een dag drogen en daarna glad maken. Gr. Klaas


 
Laatst bewerkt:
Hallo Klaas,
Succes met de bouw en ik ga je volgen.

Als mede latjesbouwer heb ik al een goed idee van je te pakken nl. het markeren van de knikken in de spanten met een lijn, cq draad. Zelf deed ik het markeren met potloodstreep per spant maar werkt minder nauwkeurig dan jou idee. Dank hiervoor!
Zo hoop ik nog meer van je te mogen leren enneh..........jammer dat je carriere hierna stopt!??!
 
Kockmans, Bedankt voor je compliment. Het draadjesverhaal kwam zomaar op. Had de spanten ook afgetekend, maar al balsa schurend ben je zo te ver. Of het goed uitvalt weten we over een paar dagen. Stoppen met je carrière moet je op een hoogtepunt, maar dat valt wel mee. Ben een eenvoudige knutselaar met weinig attributen en zonder werkplaats. Bijna alles gebeurt aan het bureau in de logeerkamer. Maar je wordt vanzelf inventief. Ten behoeve van onderhoud aan de vloot blijft de reparatiewerf wel in bedrijf en blijf ik mijn kennis, voor zover aanwezig, op het Forum delen. Groeten, Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Kockmans, Bedankt voor je compliment. Het draadjesverhaal kwam zomaar op. Had de spanten ook afgetekend, maar al balsa schurend ben je zo te ver. Of het goed uitvalt weten we over een paar dagen. Stoppen met je carrière moet je op een hoogtepunt, maar dat valt wel mee. Ben een eenvoudige knutselaar met weinig attributen en zonder werkplaats. Bijna alles gebeurt aan het bureau in de logeerkamer. Maar je wordt vanzelf inventief. Ten behoeve van onderhoud aan de vloot blijft de reparatiewerf wel in bedrijf en blijf ik mijn kennis, voor zover aanwezig, op het Forum delen. Groete, Klaas.

Blij te weten dat je thuis en hier actief blijft!
Groet Dennis
 
Inmiddels is de romp geschuurd en 2 x in de blanke lak gezet. Te donker in het fietsenhok voor een plaatje, Morgen bij daglicht maar. Ben niet ontevreden over het resultaat. Paar dagen uitharden en dan schuren en plamuren. Gr. Klaas.
 
Ja, nadat ik hem geschuurd en geplamuurd heb Dennis. Dan een laatste keer lakken en afplakken met bruin tape. Dunne laag epoxy en glasweefsel erop en na uitharden het binnenwerk eruit. Met een beetje mazzel kan ik een paar spanten aanpassen en terug zetten voor de stevigheid. Epoxy rompje wil ik klaar hebben voor de buitentemperatuur te ver daalt. Dat wordt een klusje om buitenshuis te doen. Afbouwen kan verder wel aan het bureau. De bedoeling is om ermee te gaan varen. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Aha ok ik had ff niet door dat dit de mal was. Ik dacht dat je dit gewoon als de uiteindelijke romp ging gebruiken.
 
De methode die Duohuis met zijn Typhoon heeft gebruikt sprak me wel aan. Als het allemaal lukt moet het een aardig rompje opleveren. Hieronder het plaatje van de gelakte romp.


Na 3 x schuren en plamuren nog een laag lak erop. Nu een paar dagen uitharden en dan tape erop? En anders nog maar een keer met de plamuurspatel rond. Gr. Klaas.

 
Laatst bewerkt:
Kijk....en hier leren we nu zo van.
De Ocean Wave gaat straks ook op deze rompbouwwijze gebouwd worden.
Ik kijk over je schouder mee Klaas!

Succes Dennis
 
Dat is inderdaad een mooie methode. Ik zou het alleen jammer vinden van het werk wat al in zo'n mooi rompen zit om het dan er weer uit te slopen. Voordeel is dan misschien dat je geen houten romp hebt.

Maar het ziet er iig nu al strak uit wordt een mooi schip.
 
Als ik het een beetje goed inschat is het lossen van de mal geen probleem er zijn namelijk geen uitstekende delen.

Volgens mij trek je nu een mal van deze plug en zou je straks de romp vaker kunnen maken dan 1 keer. Het
(Eerst een negatief en daarna een positief)

Ziet er vooral heel netjes uit.
Bedankt voor het delen ik leer hier van.

Groeten Dyon.
 
Dyon, Bedankt voor het compliment, maar de eer gaat naar Duohuis, waarvan ik het idee heb afgekeken. De bedoeling is om er een dun, met glasweefsel versterkt epoxy, huidje omheen te trekken. Hoop door netjes te werken dat het een aardig resultaat geeft. Als dat huidje er in een keer af wil komen blijft er een plug over, die alsnog kan worden gebruikt voor een mal. We zien wel hoe het loopt. Zelf heb ik aan één romp genoeg (zie begin van het verslag). Eerst maar eens inventariseren wat ik allemaal nodig heb voor de volgende stap. Gr. Klaas
 
Ziet er bijzonder goed uit Klaas. Mijn complimenten. De Typhoon was het 2e schip dat ik op deze wijze heb gebouwd. Hiervoor was de Sola Fide een multiknikspant Eurokotter. Staat hier ook een verslag van. Als je bruine tape er op plakt, direct een paar maal in de loswax zetten, en niet in de zon. Dan kunnen er blaasjes onder de tape komen. Als je de maten van de romp hebt kan ik wel even voor je kijken wat je nodig hebt.
Groet Paul.
 
Paul, Tot zover is het aardig gelukt, al zeg ik het zelf. De afmetingen van de romp zijn ongeveer 70x15x15. Graag wat advies hoe het keperweefsel er omheen te draperen en eventueel in te knippen. Omdat het maar een klein scheepje wordt, wil ik de huid graag zo dun mogelijk houden. Een deel daarvan (midden) wordt verschansing. Zal je verslag en de foto's nog eens bekijken. Het wordt de eerste keer dat ik op de epoxytoer ga. Mijn enige ervaring stamt uit 1980, toen ik van polyester en een paar platen hardboard een accubak maakte.
Had polyester aangemaakt in een groenteblik en het duurde niet lang of het werd warm. Sterker nog, heet en stinken! Zat op zolder en wilde niet met het dampende blik door de woning. Dus dakraam open en blik met kwast op de dakpannen. Maar toch iets van geleerd. Weinig aanmaken en in een plat bakje. Alles gereed leggen en dan ervoor gaan. Gr. Klaas.
 
Laatst bewerkt:
Hallo Klaas.
Dat van die polyester komt me bekend voor, is mij vroeger ook eens over komen.
Maar het is niet moeilijk. De romp op de zijkant leggen en het doek er overheen leggen. Grof uitknippen zodat het ruim om de neus en de kont komt te zitten. Ik zou 1 laag toch in 2 keer aanbrengen, 1 x bakboord en 1 x stuurboord. Er zijn mensen die hebben geprobeerd om het in 1 x te doen, maar kwamen van de koude kermis thuis.
Zorg dat je aan de bovenkant van de romp voldoende over lap hebt zitten, 2 cm is voldoende. Dit kan je later zo weer af flexen en vijlen.
Je zet de helft van de mat even vast met klemmetjes en trekt de andere helft terug. Je smeert de romp in en legt de mat er weer op, zo doe je de andere helft ook. Je kan nu nog wat verschuiven en wat bij knippen en in knippen bij de hoeken. Hierna ga je de mat helemaal vol deppen met epoxy. De andere kant van de romp doe je op dezelfde manier, ook hier laat je de mat wat door lopen. Bij de boeg, het vlak en de spiegel komt dan de mat over elkaar heen te zitten. Zo doe je de volgende laag ook. Zorg er voor dat het einde van de overlap niet op dezelfde plaats zit, anders krijg je dikke knobbels. Zo doe je ook de volgende laag. Ik denk dat je drie lagen van 160 gram moet nemen. Na de 2e laag even lekker een paar dagen laten uitharden, de knobbels er af vijlen en de hele romp in 1 x in de epoxy zetten zonder mat. Zo krijg je een mooie vlakke romp waarbij je straks weinig hoeft te vijlen. Na de 3e laag lekker een paar dagen uitharden en daarna weer vijlen en plamuren. Heb je de romp mooi glad en nog 2 weken door laten harden, en dan pas de romp er uit halen. Let wel, het is dan nog steeds een slappe dweil die langzaam door hard.

groet Paul.
 
Paul, Bedankt zover voor het advies. Klopt het dat ik dan ongeveer 1,5 m2 weefsel nodig heb? Denk voor zijkant en 1/2 bodem een strook van 80 cm lang en 25 cm breed nodig te hebben. Bij een breedte van 1 meter kan ik 4 stroken knippen en blijft er nog 70 cm over voor de resterende 2 en wat restantjes om de binnenkant nog iets te versterken. De leverancier zal wel weten hoeveel epoxy dat opneemt. Is er nog een alternatief voor de loswas? Gaat het bijvoorbeeld ook met autowas? Hoef niet voor een dubbeltje op de eerste rang, maar Groningers bent zuuneg. Gr. Klaas.
 
Back
Top