Die trekkracht is toch afhankelijk van wat jij achter je sleper hebt hangen ?
Jouw kist heeft een maximum snelheid en die veranderd niet tenzij je er een andere prop op zet. Voorbeeld: mijn bus loopt 150 max. Hang ik er en boot met trailer achter merk ik er niks van en haalt hij nog steeds 150. Alleen doet hij er iets langer over om dat te halen.
Nee hoor, dat klopt van geen kanten...
Als jouw bus een motorvermogen heeft van X kW, en je haalt daarmee 150 km/u zonder aanhanger (even dus theoretisch een volkomen traploze overbrenging, zodat je die maximum snelheid haalt bij gelijktijdig maximum vermogen), dan zal een aanhanger die de totale weerstand verdubbelt, de snelheid halveren, omdat vermogen de dimensie heeft van N.m/s, ofwel een kracht maal een snelheid...
Nu heeft je bus hoogstwaarschijnlijk geen continue variabele overbrenging, maar een versnellingsbak.
Dan haal je bij topsnelheid nooit je maximum vermogen, simpelweg omdat je noodgedwongen door moet kunnen accelereren tot in het gebied waarin het vermogen reeds weer afneemt. Dat is een natuurkundige voorwaarde voor een stabiel evenwicht tussen vermogen en belasting. Zonder dat zal de bus OF niet op snelheid komen en stilvallen, OF door blijven accelereren tot hij wel die evenwichtssituatie tegenkomt.
Hang je nu een aanhanger achter die bus, dan neemt de weerstand toe, zakt dus de snelheid (moet wel, anders klopt de som P=N.m/s niet meer), maar doordat de snelheid afneemt, gaat de motor meer vermogen leveren, en herstelt zich en nieuw evenwicht op een ander vermogen. Wordt de aanhanger zo zwaar, dat de motor afgeremd wordt tot onder het maximum vermogen, dan kakt de boel in en wordt het tijd een lagere versnelling te kiezen. Tenzij de aanhanger heel licht is en het verschil tussen de twee versnellingen heel klein, zul je echter hoe dan ook niet dezelfde snelheid weer bereiken. Is domweg natuurkundig onmogelijk...
Met vliegtuigmotoren is iets dergelijks aan de hand, al speelt hier de vermogensopname van de prop een grote rol: die varieert met het toerental, op een dusdanige manier, dat ongeacht waar je zit op de vermogenscurve van de motor, er altijd een evenwicht ontstaat omdat de vermogenskromme van de prop een heel andere vorm heeft.
Ga je daar ook nog de invloed van de vliegsnelheid op de vermogenskromme van de prop bij betrekken, dan wordt het een heel ingewikkeld verhaal.
Bij verbrandingsmotoren is het naar mijn beste weten het gunstigst een prop te kiezen die bij nul vliegsnelheid de motor nét onder zijn maximum vermogen houd: zodra je snelheid krijgt, neemt het vermogen toe.
Als dan ook nog eens de prop zodanig is dat bij vrijvliegend model (geen sleep) de motor boven zijn toerental van maximum vermogen draait, dan heb je maximaal vermogen beschikbaar tijdens het slepen.
Verstelbare props zouden nog mooier zijn, maar dan word het wel héél erg ingewikkeld....
Groet, Bert