Verslag hms Diana deel twee

ankerbeting + oven

Terwijl de ornamenten voor de spiegel drogen na het schilderen, de ankerbeting en de oven geplaatst.
Ik vind het wel een aparte plek om een oven tussen de betingspenen van het ankerbeting te plaatsen, maar de bouwtekening is hier duidelijk over, dus zal het wel zo horen. Maar als men hier met de zware ankertrossen gaan lopen slepen, staat de kok volgens mij behoorlijk in de weg evenals de oven....??

full

Verder ga ik niets doen aan de oven, ook geen mooi vloertje zoals Klaas gemaakt heeft, omdat het bakdek straks het zicht van de oven nagenoeg ontneemt.
De schoorsteen komt er later op, deze gaat door het volgende (bak) dek.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Volgens mij loopt de ankertros één dek lager Piet. Althans dat is bij de Agamemnon wel zo.

Volgens mijn beschrijving is dit toch echt de ankerbeting, een dek lager staat geen kaapstander om de trossen binnen te halen (trouwens er is géén dek lager op het model)
Maar ik kan hier niet over discussiëren want ik heb me niet verdiept in de anotomy van het schip, ik ga af op de bouwbeschrijving, die meestal wel correct is bij caldercraft modellen.

Ter aanvulling, ik heb de hms Fly ook gebouwd, is ook een fregat en daar staat de ankerbeting op de zelfde plek als hier op de Diana, onder het (nog te bouwen) bakdek.
Als ik er een fotootje van kan vinden zal ik dat nog ff laten zien.

Aggamemnon is natuurlijk een heel ander type schip, dus zullen er uiteraard ook verschillen zijn!
 
Ik heb even in het boek over de Diana gekeken, en inderdaad hier loopt de ankertros over dat geschutsdek......
Zal dan wel normaal zijn bij één dekkers.
De lijn van de kluisgaten en het bewuste dek klopt i.i.g.
Er er staan inderdaad geen spillen op het dek daaronder.:)

Kun je wél een boodschapper aanleggen, want die kan er dan wél lopen;)
 
ankerbeting Fregat



Ik heb toch even een fotootje opgezocht. Hier zie je de beting staan onder het bakdek, op de Diana is deze situatie hetzelfde.
Tussen de scheepsbel en de fokkemast zie je de schoorsteen staan van de oven op het bakdek. De oven is hier niet geplaatst, maar lijkt aan de schoorsteen te zien net achter het ankerbeting te staan. Verder is in iedergeval de plaatsing van het ankerbeting gelijk.
 
Dat is het touw zonder eind waarmee de ankertros werd binnen gehaald.
Omdat de ankertros dusdanig dik is dat hij niet zelf via de spil opgehaald kan worden gebruikte men een dunner touw; de boodschapper.
Het ankertouw werd dan steeds aan dat touw met seizings geknoopt, en boven het gat (vaak in een rooster) losgemaakt zodat het in zijn bergplaats kon zakken.

Heb er ergens een foto van, maar moet ik even opzoeken.
 
messenger

In bijgaande schets wordt het nog duidelijker, ik denk dat *klaas* dit bedoelt.

full


A3
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Klopt Adrie, is inderdaad wat ik bedoel.
De spil volgens de tekeningen in het boek van de Diana is op het model niet zichtbaar, deze staat ónder het halfdek, er staat wél een spil op het halfdek.
Zie tekening op blz 26 (onderdeel nr 7) van het boek.
Deze spil is dus het verlengde van de onderste spil.
 
Bovenstaande plaatjes voor het binnen halen van het zware ankertouw (met anker), die ken ik wel. Alleen het woord boodschapper is nieuw voor mij. Het touw wat jullie "boodschapper" en in het Engels messenger noemen heet eigenlijk de "kabelaring" die met seisings aan het ankertouw werd bevestigd. Het woord boodschapper zie ik vandaag voor het eerst. In één van de delen voor de Victory van DeAgostini word dit heel uitvoerig beschreven. (op bladzij 154 Historische Scheepsmodellen van zu Mondfeld staat dit ook beschreven) Tussen () het Engelse woord messenger is hier wel correct, maar wij Nederlanders noemen dit touw dus de kabelaring.

Klaas,
De spil onder het halfdek (op het geschutsdek) word ondanks dat je die later niet meer ziet wel gebouwd op mijn model, op het halfdek staat inderdaad de 2e spil die een verlengde is van de onderste.
 
Klopt Piet, is inderdaad de "messenger" zou een leuk idee zijn om op die manier je ankertouwen op een originele manier in het model aan te brengen.
Alle benodigde onderdelen zijn aanwezig.
Je zou dan alleen in de hoek van de roosters een 'gat" moeten maken om het ankertouw te laten zakken naar het onder gelegen dek. :cool:
 
ornamenten

Eén van de moeilijkere handelingen voor de spiegel vind ik om de ornamenten er netjes op te lijmen. De kleinere zijn niet zo'n probleem, maar grotere met smalle stripjes messing zijn niet eenvoudig.
Secondelijm cq gel is hier geen optie omdat dat reageert met de verf en niet of nauwelijks te corrigeren is. Dus heb ik op advies van Klaas Bison epoxy lijm aangeschaft (2 componenten). Na het mengen heb je nog voldoende tijd om alles in te smeren (met kwastje) en rustig op zijn plek te lijmen. Nadeel is dat er een droogtijd in acht moet worden genomen, dus ontkom je niet aan vastklemmen. Voordeel géén reactie met geschilderde onderdelen.



Voorbereiding voor het grootste ornament op de spiegel.


Het ornament zit in de klemmen op de spiegel, ik laat dit maar een paar uurtjes zitten voor de zekerheid, dus morgen het resultaat.
 
Klopt Piet, is inderdaad de "messenger" zou een leuk idee zijn om op die manier je ankertouwen op een originele manier in het model aan te brengen.
Alle benodigde onderdelen zijn aanwezig.
Je zou dan alleen in de hoek van de roosters een 'gat" moeten maken om het ankertouw te laten zakken naar het onder gelegen dek. :cool:

Ik denk wel dat ik dat ga doen, is natuurlijk een aardig detail.
 
Piet, de spiegel gaat goed vooruit, en vooral erg mooi :thumbsup:. Ik was even bang dat het blauw wat licht zou uitvallen, maar de eerste laag was natuurlijk over een relatief lichte achtergrond. Nu komt het voor mijn gevoel veel mooier uit omdat het een stuk donkerder is :cool:.
 
Piet, de spiegel gaat goed vooruit, en vooral erg mooi :thumbsup:. Ik was even bang dat het blauw wat licht zou uitvallen, maar de eerste laag was natuurlijk over een relatief lichte achtergrond. Nu komt het voor mijn gevoel veel mooier uit omdat het een stuk donkerder is :cool:.

De 1e foto van de blauwe spiegel werd genomen s'avonds met flitslicht, vandaar dat ie wat te licht overkwam. De laatste zijn genomen bij daglicht en ik heb met een grijskaart de juiste witbalans ingesteld. Zo krijg je de correcte kleur in je foto.
Het blauw is Frans Blauw van Admiralty Paints.
 
Het vast lijmen van het grootste ornament op de spiegel is gedeeltelijk mislukt, sommige delen zaten niet vast. Oorzaak is omdat ik nog niet eerder met dit soort lijm heb gewerkt, of de lijmklemmen zaten niet helemaal goed.
Ik heb alles er weer voorzichtig afgesloopt, de lijmresten weggeschuurd van het ornament en de hele spiegel weer schoongemaakt en geschuurd.
Inmiddels is het ornament weer schoon en geschilderd en de spiegel is ook weer voor de 1e keer geverft. Vandaag de 2e laag blauw aanbrengen en dan de 2e poging om het geheel weer op de spiegel te lijmen. (na uitharding van de verf, morgen)
Deze keer gebruik ik mijn eigen vertrouwde lijm, Pattex Repair Extreme, waar ik normaal altijd mijn messing en metalen delen mee vastlijm. Deze lijm reageert ook niet met de verf en is tot 10 minuten corrigeerbaar.

Het kan ook zijn dat ik te vroeg ben gaan lijmen, s,morgens geschilderd en in de namiddag gelijmt. Misschien was de verf die wel snel droogd, maar niet voldoende was uitgehard. Dus nu neem ik meer tijd en laat overal minstens een dag tussen zitten.
Ik blijf het altijd weer een moeilijkheid vinden om redelijk grote messing onderdelen goed op geschilderde ondergrond te lijmen. Maar ik laat me hierdoor niet ontmoedigen en begin gewoon opnieuw!

Ondertussen begonnen aan de dekdetails van het geschutsdek, roosters e.d. soms moet je gewoon ff wat anders gaan doen om fustratie te voorkomen!
 
Back
Top