De HMS Prince van Amati

Ik heb 2x6 mm noten bijgeleverd gekregen. Dus zal daar mee aan de gang gaan. Voor de onderste laag wordt het als de prijs het toelaat linden. Weet iemand een goede plaats om om en nabij de 100 latjes van 1 meter te kopen voor een schappelijke prijs?

De schaal is niet helemaal duidelijk. Nergens op de tekeningen wordt het vermeld. De lengte van de kiel is 74 cm en de romp hoe hij er nu bijstaat ongeveer 96. Na wat berekeningen met afmetingen op de tekeningen vermoed ik dat het 1:54 is. Het kwam namelijk wel heel precies uit, dus wellicht dat het klopt :)
 
Dag Joris, op Wikipedia zijn de ware maten van het schip vermeld. dus kun je makkelijk terugrekenen

Name: HMS Prince
Ordered: 9 December 1779
Builder: Woolwich Dockyard
Laid down: 1 January 1782
Launched: 4 July 1788
Honours and
awards:
Participated in:
Battle of Trafalgar
Fate: Broken up, 1837
General characteristics [1]
Class & type: London-class ship of the line
Tons burthen: 1871
Length: 177 ft 6 in (54.10 m) (gundeck)
Beam: 49 ft (15 m)
Depth of hold: 21 ft (6.4 m)
Propulsion: Sails
Sail plan: Full rigged ship
Armament:
98 guns:
Gundeck: 28 × 32 pdrs
Middle gundeck: 30 × 18 pdrs
Upper gundeck: 30 × 12 pdrs
Quarterdeck: 8 × 12 pdrs
Forecastle: 2 × 12 pdrs
 
Ik heb 2x6 mm noten bijgeleverd gekregen. Dus zal daar mee aan de gang gaan. Voor de onderste laag wordt het als de prijs het toelaat linden. Weet iemand een goede plaats om om en nabij de 100 latjes van 1 meter te kopen voor een schappelijke prijs?
:)

Joris, ik vind deze latten wel erg grof voor 'n dubbele beplanking en noten van deze dikte en breedte is wel heel lastig om mooi strak te buigen.
Zelf zou ik dan kiezen voor 1.5x 4mm.
Verder denk ik dat de prijzen voor hout wel ongeveer overal ongeveer gelijk zijn dus zal het niet zoveel uitmaken waar je ze besteld.
 
Ron, dit is volgens mij niet hetzelfde schip. De 1670 versie heeft dezelfde afmetingen als op mijn blauwdruk staan aangegeven, dus vermoed ik dat de schaal die ik heb berekend redelijk nauwkeurig zal zijn. Mijn schip is ook iets langer dan de jouwe, wat dan wel kan kloppen met jouw 1:61 en mijn 1:54.

Dick, ik denk toch wel voor 1 laags beplanking te gaan. Dit wil ik dan in notenhout. Ik begrijp wat je zegt. Als ik de latjes opmeet zijn ze sowieso al maar 1.7x5.5, dus dat verzacht het probleem al iets. Helaas studeer ik en vind ik losse materialen toch best duur. Ik hoop met een aantal tientallen latjes noten, wat balsa en mijn kanonnen voorlopig genoeg uitgegeven te hebben ;) Ik zie het als een uitdaging het secuur te gaan doen, hopen dat het goed gaat komen!
 
Één laag notenhout beplanking in 2x5mm gaat prima, is eigenlijk idem aan de WvH.
Zaak is dan direct héél nauwkeurig te werken.
Mooie schaal hoor, gaat een joekel worden:cool:
 
Ik ben het met Klaas eens, als de latten 2x5 zijn gaat het op jouw schaal prima en zou ik er ook geen andere latten voor kopen maar 2x6 vind ik erg grof worden.
En ook die 1 laags beplanking is dan goed te doen maar daar moet je echt alle tijd voor nemen en echt héél precies werken.
Zelf maak ik de lengte van de latten altijd op schaal en dat zou in jouw geval dan stukken van ongeveer 20 cm worden schat ik zo.
Dit staat mooier en ik vind het makkelijker buigen en verjongen maar het zal wel net zo zijn als met alles, het is net wat je gewend bent.
 
Ik zit er ook aan te denken om kortere stukken te gaan gebruiken. Wat zou een historische correcte lengte in meters zijn, op een schip van de britten rond 1670? Dan kan ik daarop baseren hoe lang ik ze ga maken, heb elke 2 cm een spant, dus moet geen enkel probleem worden :)
 
Ik zit er ook aan te denken om kortere stukken te gaan gebruiken. Wat zou een historische correcte lengte in meters zijn, op een schip van de britten rond 1670? Dan kan ik daarop baseren hoe lang ik ze ga maken, heb elke 2 cm een spant, dus moet geen enkel probleem worden :)

Leuke vraag.
Gezien de hoeveelheid schepen die er in Nederland gebouwd werden, en het feit dat het eikenhout van redelijk ver gehaald moest worden zal men ieder stukje hout wel hebben kunnen gebruiken, en gebruikt hebben. Historisch correct is een rekbaar begrip in een tijd dat er nog niet van tekening gewerkt werd en elke plank telde.

Planken zullen dan ook geen echte vaste lengte gehad hebben, soms langer, soms korter, maar zoveel mogelijk lange planken uiteraard.
En bedenk dat eikenbomen geen 30 meter hoog waren - hooguit 10 tot 15 meter, dus bij een boot van ca. 60 meter waren er al gauw 4 tot 5 planken over de gehele lengte lijkt mij.
 
Staat niet specifiek als Engels aangegeven, maar volgens WzM(NL) blz 90 waren de planken voor de huid 6 meter lang
 
"Planklengtes" kun je naar mijn mening ook suggereren door een lat over de volle lengte aan te brengen en vervolgens om de x cm met een mesje o.d. dwars in te kerven om zo de stootlassen te suggereren. Ik heb mijn "Prince" gewoon met de volle lengte latten beplankt en daarna bewerkt met een steekmesje met dezelfde breedte als de plank. Daarna met een kleine priem net als de dekbeplanking, voorzien van "spijkergaten" rondom de las, deze aanwerken met een HB potlood. Niet van echt te onderscheiden en werkt zeer glad af. Let wel Joris bij elke "echte" stootlas moet je ervoor zorgdragen dat ze perfect op elkaar aansluiten. Bij rechte planken gaat dat prima maar zodra er gebogen moet worden kom je handen tekort dus hoe hoog wil je de lat leggen. Volgens mij heeft Diederik dezelfde techniek gebruikt.
 
Ook dat is een goede methode hoor!!
Maar..... denk er om dat er 4 á 5 (eerder 5) planken tussen de gelijk liggende kopse liggen.
Dat alles heeft te maken met de stijfheid van de romp (heb ik eens ergens gelezen ;))
Eigenlijk idem aan de koningsplank in het midden van het dek, is ook voor extra stijfheid,
 
... Volgens mij heeft Diederik dezelfde techniek gebruikt.

Klopt, ik heb noodgedwongen beide technieken moeten toepassen, maar ben voorstander van 'neplassen' later aanbrengen op volledige lengtes. Het natuurlijke verloop van de lat blijft toch beter behouden als je ze later inkerft. Als je netjes werkt is een neplas niet te onderscheiden van een echte.
 
Ik zit er ook aan te denken om kortere stukken te gaan gebruiken. Wat zou een historische correcte lengte in meters zijn, op een schip van de britten rond 1670? Dan kan ik daarop baseren hoe lang ik ze ga maken, heb elke 2 cm een spant, dus moet geen enkel probleem worden :)


Joris, ik heb vaker de volgende maten voorbij zien komen, maar weet niet wat de originele bron is:

"Planklengte in de 17e eeuwgemiddelde was ongeveer 7.20 m, in de 18e eeuw ca. 6.40 m"
Verder vond ik nog de volgende tekst van een gerespecteerd oud lid uit december 2012, uit het verslag van de HMS Fly, ik hoop dat hij me toestaat dat ik hem citeer:

"...Ik heb even wat voor je opgezocht;
Gewoon wat houtmaten door de eeuwen heen, de maten voor de dekplanken gelden natuurlijk ook voor de planken op de romp.
Ik neem aan dat je de term "koningsplank en schaarstokken wel kent, zo niet, dan stel gerust je vraag:wink:


Houtmaten
In de loop der eeuwen varieerde de afmetingen nogal sterk. Voor de 16e Eeuw was de breedte van de dekplanken nog 30 -40 cm. in de 17e eeuw 20-40 cm. In de 18e eeuw was dat al 20-30 cm. terwijl het in het begin van de 19e eeuw nog maar 15-20 cm. was en in de tweede helft van de 19e eeuw nog maar 10 - 15 cm.
De lengte was ook telkens korter naargelang de eeuwen voorbijkwamen. Was het in het begin nog 9m. op het einde van de 19e eeuw was het nog maar 6m. Nu mag men al blij zijn als je een plank vind van meer dan 3.6 m.
Deze lengte maten gelden dan ook voor de koningplanken.

De Koningsplank
Dat is een zwaardere plank met als enige doel om stijfheid in de romp van het schip te brengen.
Gewoonlijk 19 duim breed en 6 duim dik. Ook was de dikte = van de stevendikte
en de breedte 5/3 van dezelfde stevendikte. Meestal neemt men 19 duim breed en 6 duim dik.
Nu is het zo dat de koningsplank precies in het midden van het schip ligt, dus deze wordt door een mast onderbroken, immers de masten staan ook in het midden.

De koningsplank wordt, net als de schaarstokken (maar dat is alleen bij grotere schepen) gelegd op de dekken waar de mast doorheen loopt.
Zelf begin ik mijn schaarstokken, of bij andere modellen de koningsplank altijd van achteruit te leggen.

Ik denk dat je dus gewoon 2 delen kunt gebruiken, met in ieder geval 1 plank op een zo origineel mogelijke lengte, en de volgende zal dan iets korter zijn in verband met de tussenwanden.
Maar dat kun je zelf wel zien, ik heb geen tekening van het schip.
Gezien het jaar van jouw schip , ik meen begin 1600, is dus 17e eeuw mag je best de 7,22 gebruiken, of iets korter, het oog wil ook wat.

Dit heb ik even gekopieerd uit mijn antwoorden uit het verslag van Johan n.a.v zijn vraag, en kunnen we straks in ons "eigen (sub) forum een soort databank met dit soort wetenswaardigheden aanleggen

Dan nog even wat maten uit de 17e eeuw:


De algemeen gebruikte Nederlandse maten waren toen als volgt:

· lijn (1/12 duim) 0.21802 cm
· duim (1/12 voet) 2.61622 cm
· voet 31.39465 cm
· roede (12 voeten) 376.73580 cm
De algemeen gebruikte Franse maten waren toen als volgt:
· ligne (1/12 pouce) 0.22558 cm
· pouce (1/12 pied) 2.70700 cm
· pied 32.48394 cm
· toise (6 pieds) 194.90366 cm
De algemeen gebruikte Engelse maten waren toen als volgt:
· line (1/12 inch) 0.21166 cm
· inch (1/12 foot) 2.53995 cm
· foot 30.47945 cm
· yard (3 feet) 91.43835 cm

Germt..."


 
Dank je Diederik. wat ik nog wil toevoegen Joris. de Prince heeft zeer veel geschutspoorten. (44 per kant) die je na het beplanken waarschijnlijk pas zal aanbrengen. In principe zijn dat allemaal "plankeinden" Wees dus met de keuze om echte danwel neplassen aan te brengen voorzichtig. Voor je het weet heb je een "schootjesboot":p
 
Bedankt voor de info. De tips die jullie geven vind ik erg handig. Zelf heb ik alleen ervaring met de gehele lengte beplanken. Neplassen ga ik misschien toepassen, zal het daarvoor eerst uittekenen om te kijken of het er wel uit gaat zien. Daar heeft Ron zeker gelijk in.
Ik heb nu de kanonsdekken afgemaakt en ben bezig met het gladschuren van de spanten. Mijn volgende stap is balsa aanbrengen en dan beplanken.

Op de bataviawerf heb ik even kort met Germt gesproken over het gebruik van balsa. Hij zei dat het wellicht handig is om aan de onderkant tussen alle spanten balsa te plaatsen, omdat ik maar 1 laag ga leggen. Denken jullie dat dit nodig is, of zou ik het volgens jullie ook kunnen proberen met alleen een stuk aan de voor en achterkant?

Daarnaast vroeg ik me af waar jullie balsa kopen. Zelf ben ik alleen bekend met de kombuis, heeft er iemand nog tips?
 
In eerste instantie leek het me wat overbodig om extra balsa toe te voegen, maar met 1 laag zou het toch wel makkelijker kunnen zijn. En het kan een beter beeld geven van de rompvorm.
Wat balsa betreft is Verspaget in Eindhoven een kanshebber denk ik.
 
Ja Verspaget zou een optie kunnen zijn. Ik ben daar echter al een keer langsgeweest en toen leek het erop dat ze alleen een vak hadden met allemaal dunne latjes (die niet geschikt waren voor zeilschepen). Ik kom daar morgen toch langs, dus kan net zo goed even binnenstappen en hopen dat ze het toch wel hebben.
 
Precies, van onderkant onderste dek (i.v.m. de geschutspoorten) tot aan de kielbalk.
Het hoeft niet helemaal tot de valse kiel hoor, de buitenkanten (+/- 5 cm) is meer dan voldoende
Je krijgt dan een goed beeld van de rompvorm, als dat netjes in de vorm geschuurd is is beplanken daar eenvoudiger, en persoonlijk vindt ik dat altijd de moeilijkste fase.
(Is mijn ervaring)
 
Ik weet niet of je bij Uden in de buurt woont, maar daar zou boven de intertoys een modelbouwzaak moeten zitten. Andere suggesties die ik tegenkwam waren Mega Geurts Modelbouw, Oss
Peter Toemen, Den Bosch
Verspaget, Eindhoven
Hobby-In, Waalwijk
Hobma, Elst
Was een forum topic uit 2009 dus ik weet niet of ze nog allemaal bestaan.
 
Ja Verspaget zou een optie kunnen zijn. Ik ben daar echter al een keer langsgeweest en toen leek het erop dat ze alleen een vak hadden met allemaal dunne latjes (die niet geschikt waren voor zeilschepen). Ik kom daar morgen toch langs, dus kan net zo goed even binnenstappen en hopen dat ze het toch wel hebben.

Links achter in de Winkel van Verspaget hebben ze meestal wel redelijk wat balsa op voorraad in de kast met latjes.

Ander optie in Eindhoven is Willie's op de kruisstraat.
 
Back
Top