Prins Willem 17de eeuws VOC schip

Ja alles met het handje, ik heb daar tijd genoeg voor en het is een goede oefening ;) ik geef het geld van een draaibank liever uit aan extra onderdelen voor het schip zoals 2 extra ankers extra oogbouten etc om het model van extra originele details te voorzien.

Andy
 
Fantastisch Andy, je legt de lat wel een beetje (te) hoog voor mijn PW :) Ben zeer blij met dit bouwverslag. "Respect"
 
Het gaat er vooral om dat je plezier beleefd aan de bouw en ieder doet dat op zijn eigen manier en dat puzzelen en veranderen van de kit vind ik leuk.

Andy
 
De ra en nokklampen zijn aangebracht en de ra's zijn geschilderd in de kleuren van het model in het Tropenmuseum.

full


van boven naar beneden:
- de ra's van de boegspriet
- de ra's van de fokkenmast
- de ra's van de grote mast
- de ra's van de bezaansmast en de bezaansroede


De volgende stap is het aanbrengen van kram met de dubbele ringen waaraan de bindsels zijn vastgemaakt om de zeilen tegen de onderkant van de ra te bevestigen.
Om op schaal te zijn zouden de ringen een buitendiameter van 0,4 mm. moeten hebben, de kleinste ringen die ik heb kunnen vinden zijn ongeveer 1,5 mm daarom breng ik maar 1 ring in plaats van de kram en de 2 ringen aan.
Ik ontkom er soms niet aan om consessies te doen in verband met de schaal

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Toch geen ringen?

De ringen komen toch niet op op de ra's
...
want ze zijn duidelijk te groot:

full


De tekening is van Otto Blom (De Zeven Provinciën) en laat de bovenblinde ra met ringen klampen etc zien, onderaan ligt de bovenblinde ra van de Prins Willem met de ringen er los onder.
Duidelijk is dat de ringen veel te groot / opvallend zijn en daarom kan ik ze beter maar laten vervallen.

Inmiddels wel de schildpadblokken op de ra's aangebracht en geverfd.

Er zijn nu nog 2 grote klussen te doen:
- lopend want
- de luiken van de geschutpoorten
Ik begin met het lopend want omdat ik dan niet het risico loop met een touwtje achter een luik te blijven hangen. Dus eerst wat tekeningen bestuderen en een tuigage plan maken.

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Andy,
Je hebt neem ik aan heel bewust gekozen om de breekbare luiken tot het laatste te bewaren. Ik zie soms dat bouwers hier relatief vroeg mee zijn, maar denk er ook over hier mee te wachten bij m'n eigen bouw.
Ik ben benieuwd hoe je de touwtjes in de romp gaat bevestigen, dit bezorgt mij nu wel al wat zorgen.
Grt
Diederik
 
@ Henkl:
ja in Amsterdams voeten zelfs :thumbsup:

@Diederik:
Ik heb ervoor gekozen om de luiken aan tot het laatste te bewaren om te voorkomen dat ik ze tijdens het optuigen van het schip zou beschadigen door er met touw achter te blijven hangen.
Mijn plan is als volgt:
- eerst maak ik de luiken (die bij de PW per poort een verschillende maat hebben:rolleyes: )
- tussen de 2 lagen van het luik lijm ik 2 pennetjes en in de romp boor ik 2 gaatje om het luik op zijn plaats te houden. Als ik alle gaatjes onder dezelfde hoek boor is de stand van alle luiken gelijk.
- voor het touwtje boor ik een gaatje in de romp, steek het touwtje erdoor, trek het met een pincet door de geschutpoort heen naar buiten, leg er een knoopje in en trek het draadje weer terug naar buiten door het gaatje. Het draadje zit nu vast in de romp. Vervolgens doe ik een klein beetje lijm aan het draadje en steek ik het door een eerder geboorde gaatje in het luik.

Andy:pim:
 
De laatste ingreep van de kaakchirurg lijkt geslaagd te zijn dus ik zet mijn tanden weer in de Prins Willem.

Ik ben begonnen met het lopend wand van de boegspriet (blinde en bovenblinde ra). Ik heb eerst de tekeningen van Corel bestudeerd. Die tekeningen zijn duidelijk en je kunt er zonder grote problemen de Prins Willem netjes mee optuigen. Ik gebruik echter de tekeningen van de Zeven Provinciën van G.C.Dik als uitgangspunt omdat deze uitgebreider zijn. Op deze tekeningen zijn onder andere meer belegpunten, soms andere blokken en een kam op de boegspriet te vinden, ook lijken een ze realistischer weergave (= het lijkt er meer op dat het in die vorm zou kunnen werken).

full


Foto van de stand van zaken.
De draden zijn aangebracht om de juiste loop te kunnen controleren maar nog niet op spanning gebracht, het touw naar de hoek van de blinde ra moet deels nog vervangen worden door een iets dikker touw. Het voorste blok onderaan de boegspriet was bij Corel een normaal blok, dit is vervangen door een vioolblok.

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb de tuigage van de de bovenblinde ra aangepast omdat er een foutje zat in de loop van de geien.
Op 2 touwen van de blinde ra na zijn nu alle touwen op spanning gebracht.

full


Op de achtergrond de tekening van Corel die voldoende duidelijk zijn om het model mee op te tuigen, ik maak echter vooral gebruik van de tekeningen van G.C.Dik (de Zeven Provinciën) die waarschijnlijk historisch correcter zijn.

Ik heb de originele korvijnagels en kikkers van Corel vervangen door kleinere meer op schaal zijnde exemplaren, vooral bij de korvijnagels het is lastig om het touw daar op de juiste manier op te beleggen

Nu op naar de fokkenmast

Andy
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Na een bouwstop door een aanval van reuma gaat de bouw weer voorzichtig verder met de ra's van de fokkenmast.
Hier de ra van de fokkenbramsteng en het tuigplan.

full


Het plan is om de ra's per mast van onder naar boven aan te gaan brengen.

Andy

ps de eerste versie van het artikel over de bouw van mijn Prins Willem in "de Modelbouwer" wordt inmiddels besproken (publicatie najaar?)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Weer tijd voor een update:
Het knopen gaat met enkele knopen per dag verder sneller lukt door een onwillige pols nog niet.

Andy

Ps
dit najaar organiseer ik samen met anderen weer een modelbouwersdag in Barneveld daarover later in een apart draadje meer.
 
Back
Top